Celková príprava: 45 minút
Čas pečenia: 8-10 minút (podľa potreby)
Počet porcií: 35
 

Linecké cesto od babičky je tradičné a pritom tak obľúbené. Tak si pripravte si tento fantastický recept v domácom prostredí a potešte každého člena vašej rodiny.

Linecké cesto od babičky

Malé kolieska zlepované džemom, voňajúce po vanilke. A prečo čakať na Vianoce či Veľkú Noc? Veď fantastické linecké cesto si teraz vďaka portálu chutnerecepty.sk môžete pripraviť rýchlo a jednoducho, za každej príležitosti. Hurá do pečenia!

Rovnako veľkou výhodou týchto koláčikov je, že vydržia naozaj dlhú dobu. A ak viete o nejakej slávnostnej udalosti či návšteve, ktorá na vás čaká v budúcnosti, pripravte sa na ňu už teraz! Linecké koláčiky si môžete nachystať v predstihu a uskladniť v dóze. Nič na tom nepokazíte!

A ak už ste skúšali aj iný recept na koláče z lineckého cesta, no nevyšiel, ako ste si na začiatku priali? Nič sa nedeje! Chutné recepty vám ponúkajú podobný recept na maslové linecké koláčiky, tentokrát podľa portálu Dobrá kuchyňa, ktorý vám zaručí lahodný výsledok. Skúste ho!

Prečo?

Linecké cesto od babičky si získalo srdcia mnohých ľudí po celom svete svojou jednoduchosťou, pružnosťou a chutným výsledkom. Ale čím je vlastne tak obľúbené? Vybrali sme pár dôvodov.

  1. Univerzálnosť: Linecké cesto sa dá použiť na mnoho rôznych pečiv, od tradičných lineckých koláčikov cez rôzne závinové dobroty až po plnky do tort. Toto cesto sa hodí takmer na všetko, čo vás napadne v oblasti sladkého pečiva.
  2. Tradícia: Pre mnohých ľudí sú koláčiky z tohto cesta súčasťou rodinnej tradície. Vyrába sa z neho mnoho vianočných koláčikov a je neoddeliteľnou súčasťou sviatočného stola.
  3. Jednoduchosť prípravy: Linecké je v porovnaní s inými druhmi cest jednoduché na prípravu. Nevyžaduje si komplikované kroky ani prísady, a predsa výsledok je vždy lahodný.
  4. Kombinácia chutí: Kontrast medzi jemným cestom a ovocným džemom v lineckých koláčikoch vytvára neodolateľnú chuťovú kombináciu. Džem pridáva sladkosť a vlhkosť, zatiaľ čo cesto poskytuje krémovú a mierne slanú chuť.
  5. Možnosti prispôsobenia: Linecké cesto môžete prispôsobiť podľa vlastných predstáv. Môžete pridať oriešky, kôru z citrónu alebo pomaranča, prípadne iné prísady podľa vlastnej chuti.
  6. Pripomienka detstva: Pre mnohých je chuť a vôňa lineckého cesta spätá s detstvom, so sviatkami strávenými v kruhu rodiny a s nezabudnuteľnými chvíľami plnými radosti a lásky.

Určite môžme povedať, že obľuba lineckého cesta nespočíva len v jeho chuti, ale aj v emocionálnych spomienkach a tradíciách, ktoré s ním sú späté. Je to cesto, ktoré prepája generácie a vytvára spomienky, ktoré vydržia navždy.

Okrem lineckých koláčikov vám odporúčame pozrieť aj recept na mini tortičky s mascarpone krémom podľa webu Ženy v meste.

A tu sú skvelé vianočné Išelské tortičky či linecké kolieska. Tu je aj starý recept na linecké cesto alebo retro recept na koka sušienky či medvedie labky. Alebo aj recept na orechovo vanilkové rožky a pardubické perníky. Vyskúšajte aj ako si vylepšiť linecké koláčiky,

Ingrediencie

(pre 10 osôb)

  • 750 g hladká múka špeciál (špaldová),
  • 500 g maslo (Hera),
  • 250 g práškový cukor,
  • 1 ks vanilínový cukor,
  • 3 ks žĺtky,
  • Nastrúhaná citrónová alebo pomarančová kôra,

Na dozdobenie:

  • Džem,
  • Lekvár,
  • Čokoládová poleva,
  • Cukrové ozdôbky,
  • Kokos,
  • Orechy,
  • Práškový cukor

Postup receptu na babičkine linecké cesto

1Do zmäknutého masla (Hera) si zapracujeme žĺtky. Potom pridáme práškový a vanilínový cukor a nastrúhanú kôru, ktorá koláčiky prevonia a dochutí, postupne pridávame aj múku. Teraz sa dostávame do bodu, kedy si môžeme vypracovať bochník, ktorý zabalíme do fólie. A následne necháme v chlade cca hodinu, môžeme však ponechať až do druhého dňa.

Vypracujeme si bochník. Foto - Nela

2Na pomúčenej doske si cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a začneme vykrajovať rôzne tvary podľa preferencií. Potom na plech vystlaný papierom na pečenie si poukladáme vytvorené kúsky a pečieme pri teplote 180°C cca 8-10 minút podľa potreby.

Vykrojíme si tvary a následne pečieme. Foto - Nela

3Pečivo by malo byť svetlé s ružovkastými okrajmi. Hotové upečené koláčiky teraz môžeme začať plniť a zdobiť. Potom ich spájame s džemom / lekvárom, môžeme obaliť v práškovom cukre a na dozdobenie sa často využíva aj čokoládová poleva, cukrové guličky, strúhaný kokos či orechy. Výber je už celkom na vás!

Linecké cesto upečieme, plníme a zdobíme. Foto - Nela
Linecké cesto upečieme, plníme a zdobíme. Foto – Nela

Už viete ako pripraviť linecké cesto od babičky! Nech sa aj vám koláčiky podaria! Alebo vyskúšajte náš recept na venčeky či makové linecké koláčiky. Skúste aj recept portálu Najlepšie koláče na mäkké medovníky

Videorecept

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu