Orechová bábovka, šťavnatý recept, ktorý posunul prípravu bábovky na celkom novú úroveň. Nahliadnite na náš fotorecept nižšie. Celková príprava hotová za hodinu a garancia spokojnosti na záver! Hurá do pečenia orechovej bábovky!
Orechová bábovka
Bábovku si mnoho z nás spája predovšetkým s detstvom a babičkinou tradičnou kuchyňou. Nič nevoňalo krajšie ako čerstvo upečená bábovka, podávaná buď k nedeľnému obedu alebo k čaji navečer.
Konkrétne orechová bábovka patrí medzi novšie verzie tohto dezertu. Napriek tomu, že sa odlišuje od tradičnej bábovky, na ktorú sme zvyknutí, vaše srdce si získa aj tak.
Dôvodom, prečo začala byť častejšie vyhľadávaná je jej bohatá orechová chuť. Tento typ bábovky sa tak stáva perfektnou pochúťkou k rannej káve a čoraz väčším hitom na oslavách a rodinných posedeniach. Stojí za vaše vyskúšanie!
Zvýšili sa vám orechy? Máme pre vás rokmi overený dezert, pri ktorom ich ideálne spotrebujete – orechové medvedie labky. Ďalšia pochúťka zo série tradičná babičkina kuchyňa. Vlašské orechy sú populárne a výživné orechy, ktoré sú známe svojimi jedinečnými vlastnosťami a prínosmi pre zdravie.
Okrem orechovej bábovky vám odporúčame napiecť aj tvarohovú bábovku a čokoládovo-banánovú bábovku. Nadýchaný a mäkkučký koláč, ktorý dokáže pripraviť aj úplný začiatočník.
Ktoré orechy sa najlepšie hodia?
Orechová bábovka je známa pre svoju intenzívnu chuť, ktorej napomáhajú predovšetkým samotné orechy. Najčastejšie sa pri tomto recepte využívajú vlašské orechy, avšak nebojte sa experimentiovať a kľudne použite iný druh. Tu je niekoľko nápadov od nás:
- Mandle: Nasekané a mleté mandle dokážu byť pre vašu bábovku tou ideálnou ingredienciou. Prinášajú so sebou jemnú orechovú chuť a textúru.
- Líšky orechy: V porovnaní s mandlami majú líšky orechy o niečo výraznejšiu chuť a dodávajú bábovke silnejšiu arómu. Avšak aj napriek tomu sú skvelým doplnkom, hlavne nasekané navrchu.
- Para orechy: Ďalším druhom do orechovej bábovky sú para orechy. Tie sú známe pre svoju sladkú chuť, vďaka ktorej prispejú k bohatosti a celkovej sladkosti bábovky. Ak ste skutoční milovníci sladkého, túto variantu si zamilujete.
- Makadamové orechy: Tieto orechy sú vyhľadávané najmä pre krémovú textúru a jemnú chuť. Skvelá kombinácia pre vašu orechovú bábovku.
Voľba druhu orechov záleží čisto na vás. Dnes už experimentovanie s dezertami nemá žiadne hranice!
Majte avšak na pamäti, že je zakaždým vhodné orechy nasekať a pomlieť nadrobno. Takto dosiahnete rovnomernú distribúciu chuti a textúry vo vašom ceste. Nezabudnite ich dobre do cesta vmiešať, nech dodajú intenzívnu chuť do celej bábovky.
Tak neváhajte a pozrite si náš fotorecept na orechovú bábovku. Už vám muselo vyhladnúť! Veľa šťastia s pečením! Skúste ale aj tento dvojfarebný koláč s pudingom alebo orechový koláč s lekvárom.
Ingrediencie
- 170 g hladkej múky (aká múka ide do bábovky)
- 120 g mletých orechov (my sme použili vlašské),
- 4 vajcia,
- 180 g kryštálového cukru,
- 100 ml vody,
- 100 ml oleja,
- 1 prášok do pečiva,
- 1/2 ČL sódy bikarbóny,
- 1 vanilkový cukor,
Postup receptu
1
Bielka oddelíme od žĺtkov. Bielky dáme do misy a vyšľaháme do tuhého snehu. Ja dávam do robota a za cca 8 minút mám vyšľahané.
2Žĺtky dáme do misky a zmiešame s cukrom do peny.
3
Do peny pridáme vlažnú vodu a olej a znova premiešame.
4
Do žĺtkovej zmesi primiešam múku s kypriacim práškom a sódou.
5
Na záver primiešame do cesta namleté vlašské orechy.
6
Do cesta pár ťahmi primiešame pripravený sneh z bielkov.
7
Cesto vylejeme do tukom vymastenej a múkou posypanú formy a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 °C na 50 minút.
Veríme, že sa vám orechová bábovka podarila. Skúste aj recept na výborné babičkine orechové rožteky. A tu je zase náš recept na linecké cesto od babičky.