Výborná polievka z morčacieho mäsa a zeleniny. Máme pre vás rýchly recept, vďaka ktorému si pripravíte chutnú polievku s množstvom vitamínov. Morčacia polievka je obľúbená najmä u detí, ale neodmietnu ju ani tí starší. Skúste jednoduchý a výživný recept portálu Chutné recepty a uvarte si rýchly obed.
Morčacia polievka
Dobrá morčacia polievka, ktorú si jednoznačne zamilujete. Výživný recept, ktorý vás postaví na nohy, a to najmä počas choroby. Polievka vás v sychravom počasí zahreje a je veľmi jednoduchá na prípravu, takže sa nemusíte obávať, žeby ste museli v kuchyni stráviť veľa času. Do polievky môžete navyše pridať rôznu zeleninu podľa obľuby. Okrem iného si do nej môžete pripraviť cestovinu alebo pokojne aj krupicové halušky. Morčacia polievka podľa nášho receptu určite stojí za vyskúšanie.
Morčacie mäso je skvelým zdrojom bielkovín a ďalších dôležitých živín. Je nízkotučné a má nižší obsah tuku v porovnaní s niektorými inými druhmi mäsa, čo môže byť prínosom pre tých, ktorí sa snažia udržať si zdravú hmotnosť alebo sledujú svoj príjem tuku. Okrem toho obsahuje dôležité minerály, ako je železo a zinok, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.
Morčacie mäso môže byť vhodné pre ľudí, ktorí preferujú menej tukové možnosti, ale stále chcú doplniť svoj jedálniček o kvalitné bielkoviny. Pri varení polievok s morčacím mäsom sa tiež môžete stretnúť s vynikajúcim chuťovým zážitkom, pretože mäso môže absorbovať arómy a prísady v polievke.
Okrem mäsa môžete pridať ďalšie druhy zeleniny podľa vášho výberu, ako sú cibuľa, zeler, zemiaky, petržlen a korenie podľa chuti. Morčacia polievka nie len že chutí výborne, ale je aj výživná a ľahká na trávenie. Je to vynikajúca voľba pre tých, ktorí hľadajú zdravý a chutný recept s morčacím mäsom.
Morčacia polievka môže obsahovať látky, ktoré podporujú imunitný systém. Napríklad zinok a vitamín C z mäsa a zeleniny môžu pomôcť posilniť obranyschopnosť organizmu. Vývar môže tiež dodávať energiu a posilniť organizmus. Ak sa podáva horúci môže pôsobiť upokojujúco a povzbudzujúco.
Benefity vývaru
Vývary vo všeobecnosti, bez ohľadu na to, či sú pripravené z hovädzieho, kuracieho, morčacieho alebo iného mäsa, môžu prinášať viaceré zdravotné benefity:
-
Bohaté na živiny: Vývary z mäsa a kostí obsahujú živiny, ktoré sa uvoľňujú počas dlhého varenia. Medzi nich patria bielkoviny, vitamíny (B-vitamíny) a minerály (železo, zinok), ktoré môžu prispieť k celkovému zdraviu.
-
Zvládanie prechladnutia a chrípky: Teplý vývar môže byť účinným prostriedkom na zvládanie prechladnutia a chrípky. Pomáha uvoľňovať hlien, zvlhčuje hrdlo a poskytuje úľavu od respiračných problémov.
-
Podpora kvalitného spánku: Niekedy sa mu pripisuje upokojujúci účinok a to môže byť užitočný najmä pre tých, ktorí majú problémy so zaspávaním alebo trpia nervovým napätím.
-
Podpora trávenia: Teplé tekutiny vývaru môžu stimulovať produkciu žalúdočnej kyseliny a enzýmov, čo zlepšuje trávenie a vstrebávanie živín.
-
Podpora kĺbového zdravia: Kolagén z kostí prítomný v niektorých vývaroch môže byť prospešný pre kĺbové tkanivá, čím sa môže podporiť zdravie kĺbov.
-
Nízko-kalorická možnosť: Vývary sú často nízko-kalorickou alternatívou, čo ich robí vhodnými pre ľudí, ktorí si sledujú hmotnosť alebo preferujú ľahké jedlá.
Ingrediencie
- cca 300 g morčacie prsia,
- 2 ks mrkva strednej veľkosti,
- 1/2 petržlen strednej veľkosti,
- 1/4 kaleráb,
- kúsok póru alebo 1 ks menšia cibuľa,
- 1 ks menší zeler,
- 1 strúčik cesnaku (aj viac, podľa chuti),
- 1 PL maslo,
- 2 l voda,
- na dochutenie: soľ, 4 guličky celé čierne korenie, vegeta (ak používate),
- na dozdobenie: petržlenová vňať
Postup receptu
1
Mäso dobre umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kocky. Do väčšieho hrnca dáme vodu a vložíme do nej aj morčacie kocky. Necháme to takto variť až do zovretia, bielkoviny sa zrazia. Následne penu pozbierame, aby bola morčacia polievka úplne číra.
2Medzitým si očistíme zeleninu a dobre ju umyjeme. Mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler nakrájame na menšie kocky, ale môžeme ich tiež iba rozpoliť. Cibuľu (alebo pór) môžeme taktiež rozpoliť a strúčik cesnaku vložíme do polievky celý. Do polievky pridáme aj zeleninu.
3
Polievku už len dochutíme soľou, čiernym korením a môžete aj vegetou, ak ju používate. Pridáme aj maslo, ktoré polievku krásne zjemní. Polievku takto varíme asi 40 minút, aby mäso a zelenina zmäkli.
4
Ak sa vám bude zdať polievka príliš hustá, môžete ju ešte zriediť horúcou vodou, následne prevariť a dochutiť. Morčacia polievka sa podáva s cestovinou a ozdobiť ju môžeme aj petržlenovou vňaťou.
Tip na záver: Do morčacej polievky môžeme pridať aj inú zeleninu, ako napríklad karfiol, brokolicu či hrášok.
Morčacia polievka je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Skúste si pozrieť aj recept portálu Ženy v meste na klasickú brokolicovú polievku.