Najlepší recept na burizónové guľky s karamelom. Výborná sladká pochúťka, ktorá sa hodí na akýkoľvek sviatočný či nesviatočný stôl. Recept na burizónky bez lepku je mimoriadne obľúbený, pretože je naozaj pre všetkých. Pripravte si burizónové guľky podľa receptu portálu Chutné recepty, neoľutujete.
Burizónové guľky
Vynikajúci recept na burizónové guľky bez lepku a s karamelovým salkom. Ak máte chuť na domácu pochúťku, ktorej sa potešia všetci, máme pre vás skvelý tip – burizónové guľky. Burizónky sú favoriti najmä počas Vianoc, pretože ich príprava netrvá dlho, ale pripravujú sa v podstate kedykoľvek – na oslavy, v nedeľu ku kávičke alebo len tak ako sladká pochúťka. Recept navyše nezhŕňa veľa ingrediencií, takže sú veľmi jednoduché na prípravu.
Burizónové guľky, známe tiež pod názvom burizóny alebo burizónky, sú malé guľôčky, ktoré sa bežne používajú v kuchyni na zdobenie a vylepšenie vzhľadu rôznych jedál, alebo ako samostatný dezert. Karamelový obal na burizónových guličkách nie je len sladký, ale aj krásne lesklý a krehký. Táto vrstva môže byť tiež farebne ozdobená alebo tvarovaná do rôznych vzorov.
Tieto burizónové guľky sú pevne zakorenené v japonskej kuchyni a sú často spojené s rôznymi tradičnými festivalmi a oslavami. Výroba a prezentácia týchto guličiek umožňuje kreativitu pri zdobení a aranžovaní, a to nielen v karamelovom obale, ale aj v prípadnej ďalšej dekorácii. Tieto sladkosti predstavujú jedinečný a tradičný aspekt japonskej sladkej kuchyne a môžu byť nielen lahodným dezertom, ale aj zaujímavým prvkom pri prezentácii jedál a slávení špeciálnych príležitostí.
V súčasnosti sú burizónové guličky obľúbeným dezertom nielen v Japonsku, ale aj v iných krajinách. Ich unikátny vzhľad a chutné kombinácie robia z týchto sladkostí obľúbený darček a atraktívny dezert na rôzne oslavy. Burizónové guľky sa tiež používajú na ozdobenie a zdobenie dezertov, tort, koláčov, zmrzliny a iných sladkostí. Sú ideálne na pridávanie estetického dotyku a vizuálnych efektov do jedál.
Karamel
Karamel je sladká a voňavá pochúťka, ktorá má bohatú históriu a je známa už stáročia. Táto lahodná pochúťka má svoje korene v starovekom Egypte, kde bola medzi faraónmi veľmi obľúbená. V priebehu času sa recepty na výrobu karamelu vyvíjali a šírili sa po celom svete.
Proces výroby karamelu začína zahriatím cukru na vysokú teplotu, čo vedie ku karamelizácii. Týmto spôsobom sa cukor rozpúšťa a mení na tmavohnedú, lepkavú a sladkú látku. Často sa karamel ďalej spracováva pridaním mlieka, smotany, masla alebo soli, čo mu pridáva rôzne chute a textúry.
Karamel existuje v mnohých formách, od klasického tekutého karamelu až po karamelové cukríky, polevy, popcorn a iné sladké pochúťky. V kuchyni je široko využívaný pri príprave dezertov, zmrzliny, karamelových nápojov a rôznych sladkostí. Často sa používa aj na zdobenie a glazúrovanie koláčov a cukrovín.
Rôzne kultúry majú svoje vlastné varianty karamelu. Francúzsky karamel sa často používa na výrobu rôznych omáčok, zatiaľ čo v americkom štýle môžete nájsť obľúbené karamelové popcorny alebo karamelizované jablká. Aj keď je karamel sladký a kalorický, niektoré formy môžu obsahovať aj zdravé prísady. Karamel vyrobený z prírodných ingrediencií, ako napríklad medu alebo javorového sirupu, môže byť menej zaťažujúci pre organizmus.
Ingrediencie
- 150 g trstinový cukor (alebo kryštálový),
- 1/2 plechovky karamelové Salko (bez varenia),
- 1 ks ryžové burizóny (70 g balenie),
- 125 g maslo
Postup receptu
1
Ako prvé si pripravíme karamel. Do hrnca dáme cukor a na miernom stupni ho pomaličky roztápame za stáleho miešania.
2 Za pár minút by nám mal vzniknúť karamel, ktorý sa ťahá. K tomuto karamelu následne prilejeme Salko (uvarené alebo bez varenia), prevaríme spolu a odstavíme.
3
Do tejto horúcej karamelovej zmesi pridáme maslo a všetko to spolu dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie dobre spojili.
4
Keď sa maslo úplne roztopí, pridáme aj ryžové burizóny. Všetko to dôkladne premiešame, aby sa burizóny obalili v karamelovej zmesi.
5
Poriadne premiešané burizóny necháme vychladnúť asi 15 minút, aby sme s nimi mohli potom pracovať. Zmes nesmie byť veľmi horúca, ale na druhú stranu ani vlažná.
6
Z vychladnutej zmesi už len vytvarujeme rukami burizónové guľky a uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Guľky už len necháme stuhnúť v chlade a máme hotovo.
Tip na záver: Ak na prípravu burizónov zvolíme originál Salko, mali by sme ho uvariť – ponorené vo vode ho povaríme 2 hodiny a necháme vychladnúť. Burizónové guľky budú takto chutnejšie a okrem toho budú aj lepšie držať tvar. Z druhej polovice uvareného Salka môžeme pripraviť inú dobrotu, napríklad marlenka guličky.
Hotovo! Veríme, že sa vám burizónky podarili. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na výborné pardubické perníčky s lekvárom. A tu je recept na klasické venčeky.