Čas prípravy: 1 hodina 
Čas pečenia: 1 hodina
Počet porcií: 30 ks (priemer – 3,5 cm) 
 

Plnené kokosky sú jedným z typických dezertov podávaných na Vianoce. Ide o kombináciu krehkého lineckého kolieska s čokoládovo-maslovým krémom, džemom a na vrchu umiestnenou kokosovou pusinkou. Hoci sú časovo náročné, výsledok naozaj stojí za tú námahu. Recept portálu Chutné recepty na plnené kokosky je podrobný a vďaka fotkám, ktoré obsahuje, sa nemusíte báť, že by sa vám plnené kokosky nepodarili. 

Plnené kokosky 

Plnené kokosky sú jedným z typických dezertov podávaných na Vianoce. Ide o kombináciu krehkého lineckého kolieska s čokoládovo-maslovým krémom, džemom a na vrchu umiestnenou kokosovou pusinkou. Spodky sú máčané v čokoláde. Koláčik je hlavne časovo náročnejší na prípravu a odporúčame si naň vyhradiť dva dni, aby ste ho urobili bez stresu a ponáhľania. Najskôr sa pustite do prípravy lineckého pečiva, ktoré je dobré nechať uležať v chladničke aspoň 12 – 24 hodín. Potom rátajte aj s tuhnutím maslového krému a čokoládovej polevy. Vo výsledku však tento lahodný koláčik stojí naozaj za to a môže sa stať aj vašou každoročnou sviatočnou klasikou, rodina si plnené kokosky okamžite zamiluje.

Plnené kokosky ponúkajú pestrú kombináciu chutí a textúr. Krehké linecké koliesko poskytuje výraznú chuť, zatiaľ čo čokoládovo-maslový krém pridáva krémovú a bohatú chuť. Džem dodáva sladkú a ovocnú nótu, a kokosová pusinka na vrchu pridáva exotickú chuť a šťavnatosť. Pri príprave plnených kokosiek je dôležité si vyhradiť dostatok času. Trvanie procesu môže trvať až dva dni, no výsledok stojí za investovaný čas. Trpezlivosť a starostlivosť v každej fáze prípravy prinesú skutočne výnimočný dezert – plnené kokosky.

Linecké pečivo, ktoré tvorí spodok plnených kokosiek, je špeciálny druh cesta, ktoré sa vyznačuje krehkosťou a vynikajúcou chuťou. Uležanie cesta v chladničke aspoň 12 – 24 hodín prispieva k jeho dokonalosti a ľahkej štruktúre. Proces tuhnutia maslového krému a čokoládovej polevy je dôležitý pre dosiahnutie optimálnej konzistencie a chuťového zážitku. Tieto kroky tiež pridávajú vrstevnatosť a jedinečný charakter dezertu. 

Každá rodina či kuchárka môže prispieť k vlastnej variácii plnených kokosiek. Prípadné pridanie vlastných ingrediencií alebo personalizácia receptu môže vytvoriť jedinečný podpis a prispieť k tomu, aby sa stal vašim vlastným sviatočným tradičným dezertom. Aj keď je príprava koláča náročnejšia, plnené kokosky sa môžu stať sviatočnou klasikou vo vašej rodine. Ich jedinečná chuť a estetický vzhľad môžu získať srdcia vašich blízkych a stať sa obľúbeným dezertom na vianočnom stole.

Za vyskúšanie stoja aj snehové pusinky či vianočné perníčky.

Benefity kokosu

Kokos je fascinujúcim plodom tropického kokosového orieška, ktorý nesie pomerne výnimočné zaujímavosti a ponúka mnoho výhod pre zdravie. V prvom rade, kokosový strom sa nazýva „strom života,“ pretože každá časť rastliny má mnoho využití. V tropických oblastiach, kde kokos rastie, kokosové produkty tvoria dôležitú súčasť tamojšej stravy a kultúry.

Samotný kokosový orech poskytuje kokosovú vodu, ktorá je prírodným nápojom s obsahom elektrolytov a minerálov, čo ju robí skvelou hydratačnou alternatívou. Čo sa týka kuchyne, kokosové mlieko, získané z mäsa kokosového orieška, je populárnou voľbou v ázijskej, indickej a latinskoamerickej kuchyni.

O zdravotných benefitoch kokosu svedčí jeho obsah zdravých tukov, najmä stredných reťazcov mastných kyselín (MCT), ktoré sa ľahko spracovávajú a môžu byť využité ako rýchly zdroj energie. Laurová kyselina v kokose má antivírusové, antifungálne a antibakteriálne vlastnosti, čo môže prispieť k posilneniu imunitného systému.

Z hľadiska trávenia obsahuje kokos vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a reguluje hladinu cukru v krvi. Kokosový olej je obľúbený aj v kozmetike, pre jeho schopnosť hydratovať pokožku, znižovať zápal a prispievať k zdraviu vlasov. Výskyt antioxidantov v kokose pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi, čo môže spomaliť proces starnutia. Navyše, MCT v kokosovom oleji môže byť užitočný pri chudnutí tým, že zvyšuje pocit sýtosti a stimuluje spaľovanie kalórií.

Všetky tieto benefity, spolu s podporou zdravia srdca vďaka zdravým tukom v kokose, robia z tohto tropického ovocia významný prínos k celkovej strave a zdravému životnému štýlu. Je však dôležité mať na pamäti, že konzumácia by mala byť súčasťou vyváženej stravy, a pre optimálne výsledky je najlepšie voliť kvalitné a neupravené formy kokosu.

Kokos je taktiež veľmi dobrou ingredienciou na pečenie, na našom webe nájdete množstvo receptov s kokosom, ako napríklad nepečené kokosové guľky, kokosové laskonky, nepečenú kokosovú roládu, rýchle kokosové pusinky, kokosové rožky a množstvo iných. Teraz si však poďme pripraviť plnené kokosky. Skúste aj overený recept na grilážky.

Ingrediencie

Linecké cesto

  • 125 g maslo,
  • 1 ks žĺtok,
  • 1 ČL pomarančová kôra (voliteľné),
  • 1/2 ČL mletá vanilka (semienka z polovice lusku),
  • 60 g krupicový cukor,
  • 200 g hladká múka

Kokosové pusinky

Krém

  • 120 g maslo,
  • 60 g horká čokoláda,
  • 4 PL ľubovoľný džem

Čokoládová poleva

  • 120 g horká čokoláda,
  • 1 PL kokosový olej

Postup receptu: plnené kokosky

Linecké kolieska

1

Maslo izbovej teploty krátko prešľaháme mixérom (alebo robotom) do krému. Pridáme semienka z vanilky, kôru a žĺtok. Dobre zašľaháme, aby sa všetko spojilo. Následne pridáme cukor a opäť zašľaháme.

Vymiešame maslo s cukrom. Foto - Andrea

2K maslovej zmesi prisypeme múku a rukami spracujeme drobivé cesto. Zabalíme do fólie necháme uležať do druhého dňa. Zatiaľ si môžeme pripraviť kokosové pusinky a na druhý deň už len pripravíme krém, pospájame necháme zatuhnúť a budeme máčať do polevy.

Vypracujeme cesto. Foto - Andrea

3

Na druhý deň vyberieme cesto z chladničky aspoň 30 minút pred jeho spracovaním. Vyvaľkáme na 3 mm hrubý plát a vykrajujeme kolieska s priemerom okolo 3,5 cm (podľa formičky). Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru dáme vyhrievať na 180 stupňov. Pred vložením koláčikov do rúry, ich takto na plechu dáme na 5 minút do chladničky (alebo na balkón, ak je zima), aby cesto vychladlo a stuhlo, zaistí to rovnomerný tvar koláčikov. Pečieme asi 4 – 7 min., závisí to od rúry, teplotu znížime na 160 stupňov. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť na plechu.

Upečieme kolieska. Foto - Andrea

Kokosové pusinky

4

Sneh s cukrom, soľou a šťavou z citróna šľaháme nad parou asi 5 – 7 minút, začíname na najnižších otáčkach a postupne zvyšujeme. Dôležité je, aby sa miska so snehom nedotýkala vriacej vody. Sneh šľaháme, kým nebude tuhý a lesklý, na zdvihnutej metličke musí držať pevná špička.

Vyšľaháme sneh. Foto - Andrea

5

Do snehu prisypeme strúhaný kokos a opatrne stierkou zamiešame.

Prisypeme kokos. Foto - Andrea

6

Do cukrárenského vrecka dáme kokosový sneh a striekame pusinky na papier na pečenie.
TIP: Obkreslite formičku z lineckého kolieska ceruzkou na papier (z opačnej strany), aby ste nastriekali správnu veľkosť. Pusinky mierne nafúknu, takže ich robte o 1 – 2 mm menšie, než máte nakreslený krúžok.

Vytvarujeme pusinky. Foto - Andrea

7

Sušíme v rúre na 100 stupňoch okolo 45 min. a počas pečenie kontrolujeme. Pečieme bez horko-vzduchu! Po upečení necháme vychladnúť a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe na chladnom mieste do druhého dňa.

Upečieme pusinky. Foto - Andrea

Krém

8

Maslo necháme v miske povoliť na izbovú teplotu asi 1 hodinu. Potom ho stierkou rozmažeme na hladký krém. Zatiaľ si roztopíme čokoládu nad parou a necháme chladnúť na izbovú teplotu. Po častiach prilievame čokoládu k maslu. Zakaždým dôkladne zamiešame so stierkou.

Vymiešame krém. Foto - Andrea

9

Krémom naplníme cukrárske vrecko a striekame na linecké kolieska, v strede necháme priestor na džem.

Pridáme na kolieska. Foto - Andrea

10

Do stredu lyžičkou dáme ovocný džem. Na krém položíme kokosovú pusinku, len jemnučko pritlačíme a necháme zatuhnúť aspoň 4 hodiny.

Pridáme džem. Foto - Andrea

Poleva

11

Nad parou roztopíme čokoládu, keď je už roztopená, dáme mimo zdroja tepla a pridáme lyžicu kokosového oleja, zamiešame, kým sa nerozpustí. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Roztopíme čokoládu. Foto - Andrea

12

Stuhnuté kokosky namáčame po spodok pusinky v roztopenej vychladnutej čokoláde a ukladáme na mriežku (ak mriežku nemáte, použite napr. špajle uložené na okrajoch plechu alebo na grilovacej tácke). Opäť necháme tuhnúť aspoň 3 – 4 hodiny. Plnené kokosky vydržia v chlade vo vzduchotesnej nádobe aj 2 – 3 týždne.

Namočíme. Foto - Andrea

Veríme, že sa vám plnené kokosky podarili a po upečení si ich môžete vychutnať. Máme pre vás aj recept na božské veterníky z portálu Ženy v meste.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu