Najlepšia nivová omáčka k mäsu alebo cestovinám. Recept na túto omáčku je veľmi jednoduchý a hlavne rýchly, hotovú ju budete mať do 10 minút. Skvele sa hodí nielen k mäsu, ale aj k hranolkám namiesto tatárskej omáčky. Pripravte si nivovú omáčku podľa receptu portálu Chutné recepty, neoľutujete.
Nivová omáčka
Výborná nivová omáčku k mäsu, hranolkám alebo cestovinám. Na svoje si prídu najmä milovníci syra, ale ocenia ju aj všetci, ktorí milujú chutné a jednoduché jedlá. Výborne sa hodí k bravčovému steaku, ale aj ku kuraciemu rezňu. Ak máte radi brokolicu, pokojne ju do omáčky pridajte, pretože spolu tvoria výborné kombo. Uložte si tento recept a vráťte sa k nemu vždy, ak budete mať chuť na jednoduchú a rýchlu večeru či obed. Nivová omáčka je istota.
Nivová omáčka, pripravená so syrom niva, predstavuje lahodnú variantu, ktorá môže obohatiť mnohé jedlá. Syr niva, známy svojou krémovou konzistenciou a jemnou chuťou, sa stáva kľúčovou ingredienciou tejto omáčky. V základnej podobe sa syr vymieša do hladkej konzistencie a kombinuje s ďalšími ingredienciami, ako sú maslo a mlieko. Počas postupného zahrievania a miešania sa vytvorí krémová nivová omáčka, ktorá zachováva charakteristickú chuť syra.
Táto nivová omáčka pridáva jedinečný chuťový rozmer mnohým pokrmom. Môže byť výborným doplnkom k cestovinám, zeleninovým pokrmom alebo sa môže použiť pri príprave zapekaných jedál. Jej využitie v kuchyni nie je obmedzené a môžete ju prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám.
Kreativita pri príprave tejto omáčky nezná hraníc. Môžete pridávať ďalšie ingrediencie, ako bylinky, cesnak alebo jemne nasekanú zeleninu, čím dodáte omáčke nové chute a textúry. Tento syrový element pridáva jedlu nielen chuťovú hodnotu, ale aj nutričný prínos v podobe bielkovín a vápnika.
Syr Niva
Ide o syr s modrou plesňou a podobnosťou francúzskemu syru Roquefort. Tu sú niektoré zaujímavosti o tomto druhu syra:
-
Typ syra: Syr niva s modrou plesňou patrí medzi tzv. plesňové syry, kde sú do hmoty syra zavedené plesňové kultúry, čo vedie k vzniku charakteristickej modrej plesne vnútri syra.
-
Pôvod a inšpirácia: Vzhľadom na podobnosť s francúzskym syrom Roquefort môže byť syr niva inšpirovaný touto francúzskou delikatesou. Roquefort je ovčí syr, ktorý je známy práve svojou modrou plesňou a bohatou chuťou.
-
Výroba: Pri výrobe syru s modrou plesňou sa do syra pridávajú plesňové kultúry. Tieto kultúry vytvárajú modré škvrny v kúskoch syra a pridávajú mu výraznú chuť.
-
Chuť a aróma: Syr niva s modrou plesňou má výraznú chuť a vôňu, ktorá môže byť pikantná a niekedy aj ľahko slaná. Pleseň dodáva syru charakteristickú štruktúru a špecifické nuansy chuti.
-
Kulinárske využitie: Podobne ako iné modré syry, aj syr niva s modrou plesňou je výborný na samostatné podávanie s pečivom či ovocím, ale môže byť tiež použitý pri príprave rôznych jedál, od šalátov až po omáčky a dezerty.
-
Označenie pôvodu: Ak je syr niva označený ako „Kravský Roquefort“, je možné, že producent zdôrazňuje jeho podobnosť k francúzskemu syru Roquefort a zároveň poukazuje na použitie kravského mlieka namiesto ovčieho.
Ingrediencie
- 150 g syr niva,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 ks kyslá smotana,
- 1 PL citrónová šťava,
- 1/4 ČL mleté čierne korenie
Postup receptu
1
Nivu si poriadne rozpučíme vidličkou. Nebudeme ju soliť, pretože je dostatočne slaná sama o sebe.
2K rozpučenej nive pridáme cesnak a citrónovú šťavu. Tieto ingrediencie výborne ladia s chuťou nivy.
3
Nakoniec pridáme už len mleté čierne korenie, kyslú smotanu a poriadne to spolu premiešame. Nivová omáčka je týmto hotová. To bola ale rýchlovka, čo?
Hotovo! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na smotanovú omáčku s hubami.