Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 0 minút
Počet porcií: 4
 

Najlepšia nivová omáčka k mäsu alebo cestovinám. Recept na túto omáčku je veľmi jednoduchý a hlavne rýchly, hotovú ju budete mať do 10 minút. Skvele sa hodí nielen k mäsu, ale aj k hranolkám namiesto tatárskej omáčky. Pripravte si nivovú omáčku podľa receptu portálu Chutné recepty, neoľutujete. 

Nivová omáčka

Výborná nivová omáčku k mäsu, hranolkám alebo cestovinám. Na svoje si prídu najmä milovníci syra, ale ocenia ju aj všetci, ktorí milujú chutné a jednoduché jedlá. Výborne sa hodí k bravčovému steaku, ale aj ku kuraciemu rezňu. Ak máte radi brokolicu, pokojne ju do omáčky pridajte, pretože spolu tvoria výborné kombo. Uložte si tento recept a vráťte sa k nemu vždy, ak budete mať chuť na jednoduchú a rýchlu večeru či obed. Nivová omáčka je istota. 

Nivová omáčka, pripravená so syrom niva, predstavuje lahodnú variantu, ktorá môže obohatiť mnohé jedlá. Syr niva, známy svojou krémovou konzistenciou a jemnou chuťou, sa stáva kľúčovou ingredienciou tejto omáčky. V základnej podobe sa syr vymieša do hladkej konzistencie a kombinuje s ďalšími ingredienciami, ako sú maslo a mlieko. Počas postupného zahrievania a miešania sa vytvorí krémová nivová omáčka, ktorá zachováva charakteristickú chuť syra.

Táto nivová omáčka pridáva jedinečný chuťový rozmer mnohým pokrmom. Môže byť výborným doplnkom k cestovinám, zeleninovým pokrmom alebo sa môže použiť pri príprave zapekaných jedál. Jej využitie v kuchyni nie je obmedzené a môžete ju prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám.

Kreativita pri príprave tejto omáčky nezná hraníc. Môžete pridávať ďalšie ingrediencie, ako bylinky, cesnak alebo jemne nasekanú zeleninu, čím dodáte omáčke nové chute a textúry. Tento syrový element pridáva jedlu nielen chuťovú hodnotu, ale aj nutričný prínos v podobe bielkovín a vápnika.

Experimentujte s receptom a prispôsobte si ho podľa vlastných preferencií. Výsledkom bude lahodná nivová omáčka, ktorá poskytne vašim jedlám jedinečný a chutný charakter. K mäsu sa výborne hodí aj jemná chrenová omáčka a na cestoviny zas aj zeleninovú omáčka, smotanová omáčka alebo syrová omáčka. Ak máte radi ázijskú kuchyňu, tak ryžové rezance s arašidovou omáčkou sú niečo pre vás. 

Syr Niva

Ide o syr s modrou plesňou a podobnosťou francúzskemu syru Roquefort. Tu sú niektoré zaujímavosti o tomto druhu syra:

  1. Typ syra: Syr niva s modrou plesňou patrí medzi tzv. plesňové syry, kde sú do hmoty syra zavedené plesňové kultúry, čo vedie k vzniku charakteristickej modrej plesne vnútri syra.

  2. Pôvod a inšpirácia: Vzhľadom na podobnosť s francúzskym syrom Roquefort môže byť syr niva inšpirovaný touto francúzskou delikatesou. Roquefort je ovčí syr, ktorý je známy práve svojou modrou plesňou a bohatou chuťou.

  3. Výroba: Pri výrobe syru s modrou plesňou sa do syra pridávajú plesňové kultúry. Tieto kultúry vytvárajú modré škvrny v kúskoch syra a pridávajú mu výraznú chuť.

  4. Chuť a aróma: Syr niva s modrou plesňou má výraznú chuť a vôňu, ktorá môže byť pikantná a niekedy aj ľahko slaná. Pleseň dodáva syru charakteristickú štruktúru a špecifické nuansy chuti.

  5. Kulinárske využitie: Podobne ako iné modré syry, aj syr niva s modrou plesňou je výborný na samostatné podávanie s pečivom či ovocím, ale môže byť tiež použitý pri príprave rôznych jedál, od šalátov až po omáčky a dezerty.

  6. Označenie pôvodu: Ak je syr niva označený ako „Kravský Roquefort“, je možné, že producent zdôrazňuje jeho podobnosť k francúzskemu syru Roquefort a zároveň poukazuje na použitie kravského mlieka namiesto ovčieho.

Ako chuťový dobrodruh si môžete vychutnať syr Niva s modrou plesňou samostatne, s kvalitným vínom alebo ho zakomponovať do kulinárskych kreácií, čím oživíte chuťové poháriky vašich jedál. Takýto syr je výnimočným príkladom toho, ako sa tradícia môže stretávať s inováciou, vytvárajúc niečo výnimočné a nezabudnuteľné vo svete gastronómie.

Milovníci syrov si určite pochutnajú aj na syrovej roláde, zapekaných zemiakoch so syrom, sekanej z cukety so syrom a šunkou alebo vyprážanom syre. Alebo našu živánsku. Skúste aj náš článok: Zátrepka do omáčky, ako a prečo ju pripraviť.

Ingrediencie

Postup receptu

1

Nivu si poriadne rozpučíme vidličkou. Nebudeme ju soliť, pretože je dostatočne slaná sama o sebe. 

Popučíme nivu. Foto - Slávka

2K rozpučenej nive pridáme cesnak a citrónovú šťavu. Tieto ingrediencie výborne ladia s chuťou nivy. 

Ochutíme. Foto - Slávka

3

Nakoniec pridáme už len mleté čierne korenie, kyslú smotanu a poriadne to spolu premiešame. Nivová omáčka je týmto hotová. To bola ale rýchlovka, čo?

Pridáme smotanu. Foto - Slávka

Hotovo! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na smotanovú omáčku s hubami

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu