Chutné talianske špagety s mletým mäsom na obed či na večeru. Omáčka z mletého mäsa a paradajok v kombinácii so syrom na špagetách je doslova neodolateľná. Tento recept si nájde svojich fanúšikov v každej domácnosti a niet sa čomu čudovať, pretože je jednoduchý a chutný. Pripravte si špagety s mletým mäsom podľa receptu portálu Chutné recepty.
Špagety s mletým mäsom
Omáčka z mletého mäsa a paradajok je v kombinácii so špagetami neodolateľným jedlom, ktoré chutí najmä deťom. Už len nastrúhaný syr na vrchu a máme na stole dokonalý obed alebo večeru. Tento recept je o to viac skvelý, že je pripravený za polhodinku. Ak nemáte radi špagety, k tejto omáčke si môžete zvoliť v podstate akýkoľvek iný druh cestovín, je to len na vás. Uvarme si spolu špagety s mletým mäsom ako chutný obed, ktorý zasýti každého hladoša doma.
Špagety s mletým mäsom sú jedným z klenotov talianskej kuchyne, s pôvodom, ktorý siaha až do 18. storočia. Toto jedlo sa rýchlo stalo ikonou talianskej gastronómie a neskôr si získalo popularitu po celom svete. Jeho jedinečný charakter spočíva nielen v chutných cestovinách, ale aj v pestrosti mäsa, ktoré sa používa. Ľudia si môžu vybrať medzi hovädzím, bravčovým, kuracím mäsom alebo dokonca zmesou rôznych druhov mäsa, čím pridávajú rôznorodosť a hĺbku chuti.
Výživová hodnota špagiet s mletým mäsom je významná, keďže obsahuje proteíny z mäsa a sacharidy z cestovín. Aby sa zvýšil výživový prínos, mnohí pridávajú zeleninu, ako napríklad paradajky, cibuľa, papriky alebo špenát. Toto jedlo nie je len jedlom, je aj spoločenským zážitkom, často spojeným s rodinnými večierkami a oslavami.
Ako správne uvariť cestoviny
Uvariť cestoviny môže znieť jednoducho, ale existuje niekoľko krokov, ktoré môžu zabezpečiť, že budú dokonale uvarené. Tu je niekoľko tipov na správne varenie cestovín:
-
Výber cestovín: Vyberte kvalitné cestoviny a zohľadni ich typ. Rôzne druhy cestovín majú rôzny čas varenia.
-
Veľkosť hrnca: Používajte dostatočne veľký hrniec, aby cestoviny mali dosť miesta na varenie rovnomerne.
-
Množstvo vody: Pre cca 500 g cestovín by mali byť použité približne 4 litre vody. Viac vody zabezpečí, že cestoviny nebudú priliehať k sebe a lepšie sa uvaria.
-
Solenie vody: Do vriacej vody pridajte soľ. Mnohí kuchári odporúčajú pridávať asi 1 až 2 lyžičky na liter vody. Soľ zlepšuje chuť cestovín.
-
Pridávanie cestovín: Do vriacej vody pridávajte cestoviny postupne a pomaly, aby sa zabránilo priliehaniu. Ak použijete dlhé cestoviny, ako sú špagety, postupne ich vložte do hrnca.
-
Občasné miešanie: Cestoviny miešajte krátko po pridaní do vriacej vody a potom občasne počas varenia. To pomôže predchádzať priliehaniu a zabezpečí rovnomerné uvarenie.
-
Presný čas varenia: Všimnite si čas varenia na obale cestovín, ale odporúčané je, ich ochutnať niekoľko minút pred koncom, aby sa dosiahla požadovaná štruktúra. Cestoviny by mali byť „al dente“, teda mierne tvrdé alebo pevnejšie na dotyk.
-
Opláchnutie cestovín: Po uvarení cestoviny neoplachujte, ak pripravujete aj omáčku, pretože škrobová vrstva na povrchu cestovín pomôže, aby sa omáčka lepšie prichytila.
-
Časť vody z cestovín: Pred scedením cestovín si odložte malé množstvo vody. Táto voda môže byť neskôr pridaná do omáčky na zlepšenie konzistencie a chuťových vlastností.
- Okamžité podávanie: Cestoviny podávajte ihneď po uvarení s omáčkou či prílohou podľa vašich preferencií.
Ingrediencie
- 400 g špagety (alebo iný druh cestovín),
- 350 g mleté mäso (podľa chuti),
- 2 PL maslo alebo olivový olej,
- 1 ks cibuľa strednej veľkosti,
- 3 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
- 500 g paradajkové pyré,
- 1/2 ČL kryštálový cukor,
- na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, rasca (celá alebo drvená), kurkuma, sušená bazalka alebo oregano,
- na posypanie: parmezán alebo iný druh syra
Postup receptu
1
Očistíme cibuľu a nakrájame ju úplne na drobno. Na panvicu alebo do hrnca pridáme maslo (alebo olivový olej) a opečieme cibuľu do sklovita. K cibuli pridáme mletú červenú papriku a ihneď stiahneme zo sporáka a premiešame.
2K cibuli s paprikou teraz pridáme mleté mäso, ktoré obľubujeme – napríklad bravčové, hovädzie alebo mix. Mäso okoreníme korením (okrem byliniek) a za stáleho miešania ho restujeme, až kým sa nezatiahne.
3
Keď je mäso zatiahnuté, prikryjeme ho pokrievkou a dusíme na miernom ohni asi 5 minút, aby pustilo šťavu. Po 5 minútach pridáme roztlačený cesnak a premiešame.
4Nasleduje paradajkové pyré, ktoré pridáme k mäsu spolu s cukrom na vyváženie chuti. Prilejeme aj 1,5 – 2 dcl horúcej vody (záleží od toho, akú hustotu obľubujete). Takto omáčku varíme asi 20 minút, aby mäso poriadne zmäklo. Nakoniec pridáme aj sušené (alebo čerstvé) bylinky.
5
Počas toho ako varíme omáčku, uvaríme si vedľa aj cestoviny. My sme si vybrali cestoviny linguine. Uvarené cestoviny scedíme a nepreplachujeme. Nakoniec ich už len pridáme do omáčky a premiešame. Na tanieri ich servírujeme s nastrúhaným syrom. Hotovo, špagety s mletým mäsom sa môžu podávať!
Tip na záver: Cestoviny varíme v osolenej vode a vo väčšom hrnci. Nepridávame k nim olej, pretože sa nezmiešajú dobre s omáčkou. Cestoviny patria vždy do omáčky a nie naopak.
Špagety s mletým mäsom sú hotové, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na cestoviny s lososom a smotanou.