Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 35 minút
Počet porcií: 4 – 5
 

Chutná a jednoduchá kelová polievka s klobásou jednoznačne patrí k chladným mesiacom. Výborne zahreje a zasýti, navyše vás obohatí o všetky potrebné vitamíny. Ak obľubujete kel, tento recept je ako stvorený pre vás. Pre tých, ktorí nejedia mäso, jednoducho stačí vynechať klobásu z receptu a postupovať podľa nižšie opísaných krokov. Skúste recept portálu Chutné recepty, pretože kelová polievka s klobásou stojí za vyskúšanie. 

Kelová polievka s klobásou

Sezóna kelu a celkovo hlúbovitej zeleniny má svoj vrchol práve v chladných mesiacoch. Kel patrí medzi nie veľmi obľúbené druhy zeleniny, no jeho konzumácia je veľmi blahodarná pre náš organizmus a zdravie. Kel má málo kalórií, veľa vlákniny a rozmanitý profil zástupcov z radov vitamínov a minerálov. Ak sme vás týmto nepresvedčili k jeho konzumácií, tak to skúsime týmto receptom. Kelová polievka s klobásou je pekným príkladom vybalansovaného jedla – zdravého kelu a menej zdravej, ale zato chutnej klobásy. Klobása dodá polievke chuťový šmrnc a možno práve jej využitie v kelovej polievke vás prinúti sem-tam túto zeleninu zjesť. Kelová polievka s klobásou je jednoduchá, rýchla a naozaj výborná!

Kelová polievka s klobásou, je tradičným pokrmom s hlbokými koreňmi v stredoeurópskych krajinách. Je to jedlo, ktoré nesie nielen výraznú chuť, ale aj historický a kultúrny odkaz. Táto polievka je spojená s rôznymi obdobiami a sviatkami, často sa pripravuje práve počas chladných mesiacov, pretože výborne zahreje a zasýti.

Kel je navyše bohatý na vitamíny C, K a A. Vitamín C je dôležitý pre imunitný systém a zdravie kože, vitamín K môže prispieť k zlepšeniu zrážanlivosti krvi a vitamín A je dôležitý pre zrak a rast buniek. Kyselina listová v kelu môže pomôcť telu spaľovať tuk a môže byť užitočná pre tých, ktorí sa snažia udržať si hmotnosť alebo schudnúť. Príprava kelovej polievky môže pomôcť zachovať tieto prospešné vlastnosti kelu a poskytnúť telu výživné a chutné jedlo. Je však dôležité poznamenať, že výživové hodnoty môžu závisieť aj od ďalších prísad v recepte.

Význam kelovej polievky s klobásou pre rôzne kultúry sa odráža aj v regionálnych rozdieloch v príprave a podávaní. V Poľsku je táto polievka veľmi obľúbená a každá rodina môže mať svoj vlastný recept s unikátnymi prísadami a postupom prípravy. Je to jedlo spojené s pohostinnosťou a teplom domova, ktoré sa často podáva pri osobitných príležitostiach a sviatkoch.

Význam kelovej polievky s klobásou pre kultúrne dedičstvo a tradície nám ukazuje, že jedlo môže byť nielen chutné, ale aj nositeľom príbehov a historických kontextov rôznych komunít. Objavovať rôzne varianty tejto polievky nám umožňuje priblížiť sa k rôznym kultúram a ich kuchyniam cez jedlo, ktoré spája rodiny a spoločenstvá.

Využitie kelu 

Kapusta, vrátane kelu, je v kuchyni veľmi všestrannou zeleninou, ktorú možno využiť v rôznych pokrmoch. Tu sú niektoré spôsoby, ako môžete využiť kel v kuchyni:

  1. Kelové polievky: Okrem kelovej polievky s klobásou, kel sa často používa ako hlavná zložka v rôznych iných zeleninových polievkach a prívarkoch. Je to skvelý spôsob, ako využiť výživné hodnoty kelu a pridať jedlu charakteristickú chuť.

  2. Kelové rolky: Kelové listy sa dajú využiť na prípravu kelových roliek, ktoré môžu byť plnené mletým mäsom, ryžou a ďalšími ingredienciami. Po upečení môžu byť kelové rolky skvelým hlavným jedlom alebo prílohou.

  3. Zeleninové plnenie: Kel môžete pridať do rôznych zeleninových plnených jedál. Napríklad ho môžete kombinovať s mäsom, ryžou, bylinkami a inými druhmi zeleniny na prípravu chutných plnených paprík alebo paradajok.

  4. Kelový šalát: Jemne nasekaný kel môže byť výbornou zložkou do rôznych druhov šalátov. Môžete ho kombinovať s ďalšími druhmi zeleniny, ovocím, orechmi a dresingom na vytvorenie chutného a zdravého kelového šalátu.

  5. Kelové chipsy: Listy kelu môžete opražiť alebo upiecť na krehké kelové chipsy. Táto zdravá alternatíva k bežným chipsom je bohatá na vlákninu a iné živiny.

  6. Smoothie s kelom: Pre tých, ktorí majú radi zdravé smoothie, môžete pridať kelové lístky do mixéra spolu s ovocím a ďalšími zdravými prísadami. Kel pridá do smoothie vlákninu a vitamíny.

Využívanie kelu v kuchyni nielenže pridáva chutné a zdravé zložky do jedál, ale poskytuje aj širokú škálu možností pre rôznorodé kulinárske experimenty. Pripravte si s nami aj klasickú kelovú polievku, karfiolovú polievku so zemiakmi, krémovú pórovú polievku, cesnačku alebo rýchlu zeleninovú polievku.

Teraz je však na rade kelová polievka s klobásou!

Ingrediencie

  • 2 ks klobása,
  • 1 ks cibuľa,
  • 1 ks malý kel (cca 500 – 700 g),
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 – 2 ks zemiaky,
  • 2 PL olej,
  • 1 PL maslo,
  • 1 PL hladká múka,
  • trocha rasce,
  • 2 ks bobkové listy, 
  • 1 ČL mletá paprika (môže byť aj štipľavá),
  • 1,2 l voda alebo vývar

Postup receptu

1

Na oleji pomaly osmažíme cibuľu s bobkovými listami a rascou. 

Opečieme cibuľu. Foto - Andrea

2Keď je cibuľka sklovitá, pridáme k nej na drobno nakrájané cesnaky, zasypeme červenou paprikou, zamiešame a ihneď pridáme aj maslo.

Pridáme cesnak. Foto - Andrea

3

Keď sa maslo rozpustí, prisypeme lyžicu múky (na zahustenie), dobre miešame.

Pridáme múku. Foto - Andrea

4Začneme postupne prilievať vodu alebo vývar. Kúsok prilejeme – dôkladne rozmiešame – a opakujeme, kým nepridáme cca liter tekutiny. Ak bude treba doriediť, neskôr pridáme ešte tekutinu.

Prilejeme vývar. Foto - Andrea

5

Zvýšime teplotu a pridáme nakrájaný kel. Necháme variť asi 5 minút a pridáme zemiaky na kocky.

Pridáme kel. Foto - Andrea

6

Po 15 minútach varenia pridáme na kolieska nakrájanú klobásu. Varíme s klobásou ešte 15 minút a kelová polievka s klobásou sa môže podávať.

Pridáme klobásu. Foto - Andrea

Kelová polievka s klobásou je hotová, vychutnajte si ju. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na babičkin kelový prívarok

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu