Chutné bravčové plece na špajdli v rúre sa hodí nielen na obed, ale aj na večeru. Pripravte si s nami pochúťku, ku ktorej sa výborne hodia americké zemiaky alebo zemiaková kaša. Recept portálu Chutné recepty je naozaj jednoduchý na prípravu a obsahuje podrobné kroky, vďaka ktorým si pripravíte najlepšie bravčové plece na špajdli.
Bravčové plece na špajdli
Jedlo pre silákov, drevorubačov alebo len proste hladošov: bravčové plece na špajdli alebo inak známe aj ako špíz. Existujú rôzne verzie a spôsoby prípravy takéhoto typu jedla, tentokrát predstavujeme poriadnu mäsovú nálož na drevenej špajdli. Recept pozostáva z marinovaného bravčového pliecka, slaniny, klobásy, cibule a zemiakov. Ide o veľmi jednoduchý pokrm, nenáročný na prípravu. Odporúčame, aby ste si mäso dali marinovať aspoň na 4 hodiny pred prípravou, ale kľudne aj na 12 – 24 hodín. Ponúkame takú základnú marinádu, ktorá nijak neuškodí a ulahodí každému, no môžete si ju upraviť, samozrejme, podľa seba a dochutiť mäso napríklad nejakou pikantnou omáčkou alebo bbq omáčkou.
Bravčové plece na špajdli predstavuje viac ako len jedlo – je to zážitok, ktorý spája ľudí a kultúry po celom svete. Tento tradičný pokrm je nielen chutný, ale aj plný histórie a významu.
Recepty s bravčovým plecom
Pri príprave bravčového pleca existuje nekonečné množstvo možností, ako oživiť jeho chuť a priniesť do jedál nový zážitok. Okrem bežných receptov tu máme niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu objaviť nové chute a inšpirácie.
1. Variácia na tradičné BBQ: Skúste bravčové plece marinovať v exotickom mixe mangovej šťavy, chilli a korenia pre nezabudnuteľnú chuť s nádychom trópov.
2. Stredomorský twist: Očarujte svoje chuťové poháriky pridaním olivového oleja, čerstvých bylín ako rozmarín a tymian a citrónovej šťavy do marinády.
3. Bravčové plece v horčicovo-medovej glazúre: Vytvorte lahodnú glazúru z horčice, medu a jablkovej šťavy a potrite ňou plece pred pečením. Táto kombinácia dodá mäsu sladko-kyslú chuť.
4. Pikantné ázijské plátky: Vytvorte marinádu so sójovou omáčkou, sezamovým olejom a čínskym 5-korením pre pikantný nádych s vôňou východu.
Ingrediencie
- 700 g bravčové plece,
- 150 g slanina,
- 3 – 4 ks klobása,
- 4 – 5 ks zemiaky,
- 4 – 5 ks cibuľa,
- 1 ČL soľ,
- 1/2 ČL mleté čierne korenie,
- 1 PL kečup,
- 1 PL plnotučná horčica,
- 1 ČL sušený majorán,
- 5 PL olej
Postup receptu
1Očistené bravčové plece nakrájame na väčšie kusy (aspoň 2,5 x 2,5 cm) a vložíme do misy. Vytvoríme marinádu z horčice, kečupu, soli, korenia a sušeného majoránu. Nakrájané mäso vložíme do marinády, dobre premiešame a necháme odležať aspoň 4 hodiny alebo do druhého dňa. Klobásu nakrájame na 1 cm kolieska a rovnako aj slaninu. Zemiaky nemusíme šúpať, stačí ich dobre umyť a nakrájame tiež na zhruba 1 cm kolieska a rovnako aj ošúpanú cibuľu.
2
Postupne napichávame na špajdle jednotlivo prichystané suroviny, kombinácia a striedanie surovín je na vás. Z tohto množstva by vám malo vyjsť 7 špajdlí, ktoré sa vojdú do plechu s rozmermi 40×32 cm.
3
Na dno plechu nalejeme olej a môžeme prihodiť suroviny, ktoré sa nám nevošli na špajdle. Poukladáme vedľa seba a zakryjeme alobalom.
4
Pečieme prikryté v rúre na 200 stupňov po dobu 45 minút. Potom odkryjeme a môžeme dať ešte zapiecť na 15 minút. Bravčové plece na špajdli sa môže podávať.
Veríme, že vám bude bravčové plece na špajdli chutiť, dobrú chuť. Máme aj ďalšie recepty na bravčové na nedeľný obed.