Čas prípravy: 60 minút
Čas varenia: 55 minút
Počet porcií: 4
 

Kuracie stehná na smotane s cestovinou sú skvelým tipom na obed, ak máte chuť na niečo chutné, sýte a jednoduché. Je to recept na istotu, pretože jemná chuť kuracieho mäska s kombináciou smotany je na nezaplatenie. Vyskúšajte recept portálu Chutné recepty a uvarte sebe aj svojej rodine chutný obed.

Kuracie stehná na smotane

Ak už vám dochádzajú tipy, čo uvariť na obed, máme pre vás overený recept na kuracie stehná na smotane, ktorý je stávkou na istotu. Prílohu tvoria cestoviny, napríklad kolienka, a ak obľubujete spojenie jemné kuracieho mäska so smotanou, toto jedlo sa stane vaším obľúbeným. Jeho príprava je naozaj nenáročná a podľa nášho podrobného receptu si ho zvládne pripraviť aj začiatočný kuchár či kuchárka. 

Ingrediencie

  • 8 ks kuracie dolné stehná,
  • 1 ks cibuľa,
  • 50 g hladká múka,
  • 2 ks bobkový list,
  • 6 ČL šľahačková smotana,
  • 6 ČL kyslá smotana,
  • 4 guličky nové korenie, 
  • 1 ČL mletá červená paprika,
  • 1 ČL soľ,
  • mleté čierne korenie – podľa chuti,
  • 2 PL olej

Postup receptu

1Pripravíme si kuracie stehná a dôkladne ich očistíme. 

 

Pripravíme mäso. Foto - Slávka

2

Na oleji si zatiaľ osmažíme cibuľu, nakrájanú na drobno. Pridáme aj papriku a zalejeme asi 2 dcl vody.

Opečieme cibuľu. Foto - Slávka

3

Následne vložíme mäso, prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 45 minút do zmäknutia.

Podusíme mäso. Foto - Slávka

4

Zatiaľ zmiešame obe smotany s múkou a zriedime s trochou vody.

Zmiešame smotany. Foto - Slávka

5

Medzitým si uvaríme cestovinu, napríklad kolienka alebo iný obľúbený druh.

Uvaríme cestoviny. Foto - Slávka

6

Prichádza posledný krok, zahustenie. Smotanovú zmes pomaly nalejeme ku kuraťu, premiešame a povaríme asi ešte minútu.

Dokončíme. Foto - Slávka

Veríme, že vám budú kuracie stehná na smotane chutiť, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na najlepšie kura na smotane s kolienkami.

Kuracie stehná na smotane predstavujú vynikajúcu kombináciu chutí a výživných prvkov. Okrem skvelého receptu existuje mnoho zaujímavých aspektov spojených s týmto jedlom. Z nutričného hľadiska sú kuracie stehná bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov. Obsahujú dôležité živiny, ako sú vitamín B6, B12, niacín, fosfor, horčík a železo, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Táto výživová hodnota robí kuracie stehná vhodným výberom pre zdravý a vyvážený jedálniček.

Ekonomicky sú kuracie stehná často cenovo dostupnejšie a poskytujú viac mäsa na kosti v porovnaní s inými časťami kurčaťa. Pre rodiny hľadajúce kvalitné mäso za dostupné ceny predstavujú kuracie stehná ideálnu voľbu. V kuchyni je možné s kuracími stehnami experimentovať rôznymi spôsobmi. Sú vhodné na prípravu s alebo bez šupky a pri použití rôznych korenín a byliniek získate pestrú chuťovú paletu. Marinovanie pred varením môže ešte viac zvýrazniť chuť a šťavnatosť mäsa.

Okrem bežných receptov existujú aj rôzne zahraničné varianty kuracích stehien na smotane. Francúzske kuracie stehná v omáčke, indické karí s kuracími stehnami alebo thajské kura v zázvorovej smotane predstavujú len niektoré príklady bohatej kulinárskej pestrosti spojenej s týmto jedlom.

Praktické a chutné, kuracie stehná na smotane sú ideálnym riešením pre každodenný obed alebo večeru. Ich príprava nie je príliš náročná a môžu byť kombinované s rôznymi prílohami podľa vlastných preferencií. Týmto spôsobom ponúkajú výbornú alternatívu pre rôznorodé a chutné jedlá.

Pri výbere surovín je dobré zohľadniť miestnu kvalitu. Investovať do kurčaťa od miestnych farmárov alebo spracovateľov nielenže podporuje miestnu ekonomiku, ale zaručuje tiež čerstvosť a kvalitu mäsa. Celkovo sa kuracie stehná na smotane stávajú nielen chutnou pochúťkou, ale aj výživným a prístupným jedlom pre rôzne kuchynské experimenty.

Obľúbené recepty s kuracími stehnami

Kuracie stehná patria medzi univerzálne a obľúbené suroviny v kuchyni, a ich príprava ponúka nekonečné možnosti pre gurmánske experimentovanie. S bohatým a šťavnatým mäsom, kuracie stehná sú ideálnym kandidátom pre rôzne kulinárske techniky a chuťové kombinácie. V nasledujúcich odstavcoch sa pozrieme na niekoľko z najobľúbenejších receptov s kuracími stehnami, ktoré zaručene potešia vaše chuťové poháriky.

Recepty s kuracími stehnami:

  1. Kuracie stehná v medovo-sójovej marináde: Marináda z medu, sójovej omáčky, cesnaku a čerstvých bylín dodáva kuracím stehnám sladko-slanú chuť. Pečte ich v rúre pre vysokú šťavnatosť a lahodnú kôrku.

  2. Kuracie stehná v cesnakovo-bylinkovej omáčke: Kombinácia strúhaného parmezánu, čerstvého cesnaku a bylín vytvára kôrku plnú arómy. Tieto stehná sú ideálne pre milovníkov výraznej chuti.

  3. Kuracie stehná na smotane so šampiňónmi: V omáčke z kvalitnej smotany a dusených šampiňónov sa kuracie stehná dusia do mäkkosti. Podávajte ich s cestovinou alebo zemiakovou kašou pre dokonalý obed.

  4. Grilované kuracie stehná s citrónom a bylinkami: Citrónová šťava, olivový olej a čerstvé bylinky dodávajú kuracím stehnám osviežujúcu a lahodnú chuť. Grilujte ich na rozpálenom grile a užite si tak letný piknik.

  5. Kuracie stehná v indickom karí: Ochutnajte exotickú chuť kuracích stehien v karí omáčke plnej korení a aromatických bylín. Podávajte ich s basmati ryžou a čerstvým koriandrom.

  6. Kuracie stehná na panvici s pestom: Pesto, cherry paradajky a bazalka tvoria bohatú omáčku pre kuracie stehná dusené na panvici. Toto rýchle jedlo zaručuje jednoduchú prípravu a bohatú chuť.

Kuracie stehná na smotane ponúkajú široké spektrum možností pre kulinárske dobrodružstvá. Od sladko-slaných kombinácií po exotické korenie, tieto recepty oslovujú rôzne chuťové preferencie a umožňujú kreativitu v kuchyni. Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre grilovanie, pečenie alebo dusenie, kuracie stehná vám poskytnú skvelý zážitok plný chutí a vôní. Nech sa vám darí objavovať tieto lahodné recepty a dopriať si kulinárske potešenie s kuracími stehnami v úžasných chuťových variáciách.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu