Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút
Počet porcií: 4
 

Najlepší recept na kuskus s hráškom. Skvelá príloha, ktorá sa hodí k mäsu alebo aj k rôznym bezmäsitým omáčkam. Pripraviť ju môžete aj deťom, ktoré sa určite potešia hrášku. Skúste jednoduchý recept portálu Chutné recepty na kuskus s hráškom. 

Kuskus s hráškom

Ak už neviete, akú prílohu k jedlám uvariť, skúste náš tip – kuskus s hráškom. Táto príloha je zdravá, výživná a najmä chutná. Hrášok jej dodáva ten správny šmrnc a hodí sa tiež aj k rôznym bezmäsitým omáčkam. Kuskus sa stal v posledných rokoch mimoriadne obľúbenou potravinou, takže neváhajte a pripravte si chutnú prílohu podľa nášho jednoduchého a podrobného receptu, ktorý zvládne aj každý začiatočník. 

Kuskus s hráškom je nielen lahodný pokrm, ale aj zdravá voľba pre jedlo plné živín a chutí. Kuskus, tradičný pokrm pochádzajúci z krajín severnej Afriky, je bohatým zdrojom uhľohydrátov, bielkovín a vlákniny. Jeho pôvod siaha do marockej a alžírskej kuchyne, kde je považovaný za symbol pohostinnosti a rodinnej tradície.

V kombinácii s hráškom dostáva kuskus nový rozmer chuti a textúry. Hrášok pridáva do jedla nielen zelenú farbu, ale aj ďalšie živiny. Je to vynikajúci zdroj vitamínov A, C a K, ako aj antioxidantov a vlákniny. Okrem toho hrášok obsahuje fytochemikálie, ktoré prispievajú k zdraviu srdca a podporujú zdravé trávenie.

Pri príprave kuskusu s hráškom je dôležité poznať rôzne možnosti dochutenia a prípravy. Môžete pridať do jedla koreniny, ako je kurkuma, koriander alebo kardamóm, čo dodá jedlu ešte viac chuti a aromatickosti. Kuskus s hráškom je tiež veľmi rýchly a jednoduchý na prípravu, ideálny pre zaneprázdnené dni. Stačí zaliať kuskus horúcou vodou alebo vývarom a nechať ho odstáť pár minút, kým sa nasiakne.

Navyše, pre tých, ktorí majú celiakiu alebo intoleranciu na lepok, existujú alternatívy klasického kuskusu z pšeničnej múky. Kuskus sa dá vyrobiť aj z kukuričnej múky alebo pohánkovej múky, čo robí tento pokrm prístupným pre viac ľudí s rôznymi diétnymi obmedzeniami.

Celkovo je kuskus s hráškom nielen chutnou a výživnou voľbou, ale aj všestranným jedlom, ktoré sa dá prispôsobiť rôznym chutiam a potrebám. Jeho jednoduchá príprava a bohatá nutričná hodnota ho robia ideálnym doplnkom pre váš jedálniček.

Skúste aj náš recept na kuskus s kuracím mäsom a zeleninou.

Využitie kuskusu

Využitie kuskusu v kuchyni je široké a variabilné. Tento tradičný pokrm, pochádzajúci z krajín severnej Afriky, sa stal obľúbenou ingredienciou v mnohých kuchyniach po celom svete. Jeho univerzálna povaha a schopnosť absorbovať chute a arómy robia z kuskusu ideálnu základňu pre rôznorodé a chutné jedlá. Tu sú niektoré z najobľúbenejších receptov s kuskusom, ktoré prinášajú jedinečnú kombináciu chutí, textúr a vôní. Od osviežujúcich šalátov po bohaté teplé jedlá, kuskus ponúka nekonečné možnosti pre každého gurmána.

Kuskusový šalát s grilovanou zeleninou: Skombinujte kuskus s grilovanou zeleninou, ako je paprika, cuketa a baklažán. Tento farebný a osviežujúci šalát je ideálny ako ľahké letné jedlo plné chutí a vitamínov.

Kuskusové placky s bylinkami a citrónovým jogurtom: Vytvorte z kuskusu placky zmiešané s bylinkami, ako napríklad s petržlenom, mätou a koriandrom. Podávajte ich s osviežujúcim citrónovým jogurtom na vrchole, čo pridáva do jedla ďalšiu úroveň chuti a textúry.

Kuskus s kuracím mäsom a harissou: Zmiešajte kuskus s vyprážaným kuracím mäsom a omáčkou harissa, ktorá dodá jedlu pikantnú a aromatickú chuť. Táto jednoduchá omáčka, no bohatá na arómu jedla, je výbornou voľbou pre tých, ktorí milujú kuchyňu Blízkeho východu.

Kuskusový dezert s ovocím a medom: Kuskus môžete použiť aj na prípravu dezertov. Zmiešajte ho s čerstvým ovocím, ako su jahody, maliny alebo mango a dochuťte medom. Tento sladký a osviežujúci dezert je skvelou alternatívou k ťažším dezertom a zaručene poteší vaše chuťové poháriky.

Kuskusová polievka s harissou a grilovaným kozím syrom: Skombinujte kuskus s pikantnou harissou a grilovaným kozím syrom na vytvorenie bohatej a teplej polievky. Táto jedinečná kombinácia chutí ponúka zaujímavý mix slaných, korenistých a ľahko kyslých tónov.

Každý z týchto receptov prináša jedinečný zážitok s kuskusom, či už ide o osviežujúcu letnú pochúťku alebo teplú, zahrievajúcu polievku plnú exotických chutí. Okrem toho si ale kuskus s hráškom môžete pripraviť aj ako prílohu k cícerovému karí, bravčovému na mrkve, bravčovému s hlivou, restovanej kuracej pečeni, hovädziemu ragú na mrkve a mnohým ďalším receptom, ktoré nájdete na našom webe. 

Ingrediencie

  • 250 g kuskus (ideálne celozrnný),
  • 200 g zelený hrášok,
  • 500 ml vývar (alebo voda),
  • 1 PL olivový olej,
  • korenie podľa chuti,
  • 1 ks jarná cibuľka,
  • soľ – podľa chuti

Postup receptu

1

V recepte je použitý celozrnný kuskus, sterilizovaný hrášok a horúca voda. Obvykle sa používa v pomere 1 diel kuskusu k 2 dielom vody.

Pripravíme ingrediencie. Foto - Denča

2

Na olivovom oleji jemne osmažíme nakrájanú jarnú cibuľku, pridáme k nej hrášok a smažíme asi minútu.

Opečieme cibuľu. Foto - Denča

3

Pridáme k nej aj kuskus a hneď zalejeme horúcou vodu (alebo vývarom), osolíme a pridáme pokojne aj iné korenie. My sme použili originál korenie na kuskus – obsahuje kurkumu (ktorá kuskus krásne zafarbí), petržlenovú vňať a ligurček. Varíme minútu, odstavíme a necháme prikryté približne 10 minút.

Pridáme kuskus. Foto - Denča

4

Na konci kuskus premiešame. Konzistencia kuskusu má byť sypká a nie zlepená. Potom kuskus už len podávame k jedlu podľa chuti. 

Podávame. Foto - Denča

Veríme, že vám bude náš kuskus s hráškom chutiť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na šalát z kuskusu a zeleniny

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu