Veľkonočná cvikla s chrenom nesmie chýbať na žiadnom veľkonočnom stole. Pripravte si ju spolu s portálom Chutné recepty na Veľkú noc a potešte svoju rodinu touto klasikou. Tento recept zvládnu aj tí, ktorí si ho pripravujú po prvýkrát.
Cvikla s chrenom
Veľká noc je doslova za dverami a je čas sa začať na ňu pomaly pripravovať. Cvikla s chrenom je jej neodmysliteľnou súčasťou a nesmie chýbať na žiadnom stole. Pripravte si túto klasiku spolu s nami podľa nášho podrobného a jednoduchého receptu. Zvládnu ju pripraviť aj tí, ktorí si ju ešte neskúšali pripraviť. Poďte sa spolu s nami ponoriť do príprav na Veľkú noc!
Veľkonočná cvikla s chrenom je skvelým príkladom jedinečného jedla, ktoré spája tradičnú chuť s bohatou kultúrnou históriou. V minulosti bola cvikla považovaná za symbol zdravia a prosperity, čo je dôvod, prečo je tak často prítomná vo veľkonočných jedlách. Jej bohatá výživová hodnota ju robí ideálnou voľbou pre zdravú stravu, pretože obsahuje vitamíny A, C a K, ako aj železo, draslík a vlákninu.
Okrem toho má cvikla jedinečnú sladkastú chuť, ktorá je doplnená ostrým chrenom, čo robí z veľkonočnej cvikly s chrenom nezameniteľný a chutný pokrm. V tradičných veľkonočných jedlách je cvikla často prítomná ako symbol obnovenia a zrodenia, čo je spojené so sviatočnou atmosférou. Jej svieža farba a bohatá chuť pridávajú do sviatočných jedál osobitný nádych a radosť z jedla.
Cvikla ponúka aj širokú škálu možností v kuchyni. Okrem tradičnej veľkonočnej cvikly s chrenom sa dá použiť v šalátoch, polievkach, prílohách alebo dokonca v dezertoch. Jej univerzálnosť v kuchyni ju robí obľúbenou voľbou pre mnoho kuchárov, ktorí si chcú vychutnať jej bohatú chuť a výživné vlastnosti.
Okrem toho má cvikla aj liečivé vlastnosti, čo ju robí ešte zaujímavejšou. Je známa svojimi protizápalovými a detoxikačnými účinkami. Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia cvikly môže mať pozitívny vplyv na zdravie srdca, znižovať krvný tlak a podporovať tráviaci systém.
Benefity chrenu pre zdravie
Ingrediencie
- 16 ks cvikla strednej veľkosti,
- 500 ml voda,
- 1/2 ČL celá rasca (môže sa vynechať),
- 2 PL soľ,
- 4 PL kryštálový cukor,
- celé čierne korenie (podľa chuti),
- ocot – podľa chuti (cca 6 PL alebo aj viac),
- chren – podľa chuti (čerstvý alebo sterilizovaný)
Postup receptu
1Začneme uvarením cvikly. Treba rátať s tým, že to trvá približne 45 minút, záleží však od jej veľkosti. V obchodoch vieme nájsť aj cviklu, ktorá je už uvarená. Následne cviklu necháme vychladnúť a pripravíme si nálev.
2
Do pol litra vody pridáme rascu, soľ, kryštálový cukor a môžeme aj zopár guličiek celého čierneho korenia. V tomto kroku pridáme aj ocot (ak ho nechcete pridávať, neskôr pridáme citrónovú šťavu namiesto neho) a povaríme asi 10 minút.
3
Vychladenú cviklu ošúpeme, následne nastrúhame na hrubo alebo tenko, už ako to máme radi. K nastrúhanej cvikle pridáme hotový nálev a citrónovú šťavu podľa potreby, ak sme náhodou nepridávali ocot.
4
Nakoniec už len cviklu dochutíme chrenom, ktorý je najzdravší čerstvý. Pridávame ho postupne, aby sme doladili tu správnu chuť, a cvikla s chrenom je hotová.
5
Hotová cvikla s chrenom sa už len nechá odpočinúť v chlade na minimálne hodinu. V chladničke vydrží aj niekoľko dní, ale je potrebné ju najprv sterilizovať.
Tip na záver: Namiesto octu môžeme použiť aj citrónovú šťavu podľa chuti.
Cvikla s chrenom je hotová, prajeme Vám peknú Veľkú noc! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na vaječnú tlačenku so zeleninou.