Babičkina veľkonočná plnka, tradičný recept. Je to skutočná pochúťka, ktorá vyzerá výborne na veľkonočnom stole, ale hodí sa aj ako desiata na cesty či do školy. Ak máte uvarené údené mäso, tak je hotová veľmi rýchlo. Vyskúšajte recept portálu Chutné recepty.
Veľkonočná plnka
Babičkin recept na veľkonočnú plnku je overený a najtradičnejší. Zároveň je zárukou, že sa vám veľkonočná plnka naozaj podarí tak, ako ste na ňu zvyknutí. Ak máte uvarené údené mäso, tak si plnku pripravíte za 30 minút. Výborne vyzerá na veľkonočnom stole, ale viete si ju tiež zabaliť na cesty alebo aj deťom do školy. Vyskúšajte náš podrobný recept, vďaka ktorému plnku zvládne pripraviť aj úplný začiatočník.
Veľkonočná plnka, tradičný prvok Veľkej noci, nesie so sebou bohatú symboliku a históriu. Vznikla ako spôsob využitia všetkých dostupných ingrediencií pred Veľkou nocou, aby sa zabránilo ich plytvaniu. Tento aspekt plnky symbolizuje aj obnovu a plodnosť, ktoré sú spojené so sviatkom Veľkej noci a jarnými sviatkami. V rôznych kultúrach a regiónoch sa plnka odlišuje vo svojich ingredienciách a príprave. Napríklad v Amerike sa často používa mäso z morky s bylinkami a zeleninou, zatiaľ čo v strednej Európe je bežné používanie mletého mäsa zmiešaného s ryžou, chlebom a korením.
Veľkonočná plnka môže obsahovať aj ďalšie zložky, ako sú orechy, sušené ovocie, korenie a bylinky, čím sa vytvára rôznorodosť chuťových profilov a textúr. Súčasné kuchárske trendy a zlepšené technológie umožňujú vytvárať nové a kreatívne varianty plnky, či už ide o vegetariánske alebo vegánske možnosti alebo prispôsobené recepty podľa osobných preferencií.
Ako ozvláštniť plnku
Ingrediencie
- 10 ks žemľa,
- 10 ks vajcia,
- 400 g údené mäso,
- petržlenová vňať,
- 1 ks prášok do pečiva,
- soľ,
- mleté čierne korenie
Postup receptu
1Údené mäso nakrájame na menšie kúsky. Do pohára nalejeme 2 dcl vody, v ktorej sa varilo mäso.
2
Žemle natrháme na menšie kusy a pridáme k ním vajcia, nakrájanú petržlenovú vňať a prášok do pečiva. Následne osolíme a okoreníme podľa chuti a už len k zmesi pridáme mäso a vodu.
3
Túto zmes poriadne zamiešame, dáme na vymastený plech a pečieme 30 minút. Po vychladnutí nakrájame a veľkonočná plnka sa môže podávať.
Veľkonočná plnka je hotová, prajeme Vám peknú Veľkú noc! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na pečenú cviklu s cesnakom.