Zdravý domáci bazový med, skvelý spôsob na zúžitkovanie bazy, ktorej je momentálne všade neúrekom. Med chutí snáď ešte lepšie ako ten púpavový, takže neváhajte a pripravte si ho spolu s naším portálom Chutné recepty.
Bazový med
Skvelým tipom na využitie bazy je napríklad bazový med. Momentálne rastie baza takmer všade, doprajte si prechádzku a nazbierajte si bazu, z ktorej si potom môžete pripraviť nielen med, ale aj sirup. Nemusíte mať žiadne obavy, pretože bazový med zvládne pripraviť každý začiatočník. Postupujte podľa nášho podrobného receptu a určite uspejete!
Bazový med, získaný z kvetov čiernej bazy (Sambucus nigra), je mimoriadne obľúbený pre svoje unikátne chuťové a liečivé vlastnosti. Tento med má jemnú, kvetinovú chuť s nádychom ovocia a jeho vôňa pripomína arómu bázových kvetov. Jeho farba sa pohybuje od svetložltej až po jantárovú, čo závisí od koncentrácie kvetového nektáru a prítomnosti ďalších prímesí.
Bazový med je bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a môžu znižovať riziko chronických chorôb. Má tiež prirodzené protizápalové účinky, čo môže pomôcť pri zmierňovaní zápalov v tele. Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam môže pomáhať pri liečbe drobných infekcií a podporovať imunitný systém. Okrem toho, tento med môže priaznivo vplývať na tráviaci systém, pomáhať pri trávení a zmierňovať príznaky žalúdočných problémov.
Zdravotné prínosy
- Bazový med: Je bohatý na antioxidanty, má protizápalové, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Pomáha pri trávení a posilňuje imunitný systém.
- Púpavový med: Obsahuje vysoký podiel vitamínov (najmä vitamínu A a C), minerálov a antioxidantov. Je známy svojimi detoxikačnými účinkami, podporuje funkciu pečene a obličiek, a má mierne diuretické vlastnosti.
Použitie
- Bazový med: Je vynikajúci ako prírodné sladidlo do čajov, nápojov, dezertov a pečiva. Je tiež populárny v prírodnej kozmetike pre svoje hydratačné a vyživujúce vlastnosti.
- Púpavový med: Používa sa najmä ako prírodné sladidlo, ale vďaka svojej intenzívnej chuti je skvelý na ochutenie rôznych jedál a nápojov. Je tiež používaný v tradičnej medicíne na podporu trávenia a detoxikáciu organizmu.
- 80 ks kvet bazy,
- 2 l voda,
- 2 kg kryštálový cukor (môže byť aj trstinový),
- 3 ks citrón
Postup receptu
1Nazbierame bazové kvety, ktoré je vhodné zbierať na miestach, ktoré sú ďalej od ciest. Zbierame rozkvitnuté súkvetia bez stoniek. Ich hlavičky pri príprave neumývame (kvôli peľu), necháme ich postáť v cedníku, aby povyliezal všetok hmyz.
2
Kvety následne vložíme do hrnca bez stoniek, pretože tie sú škodlivé. Ku kvetom pridáme 2 litre vody, aj citróny, ktoré si vopred nakrájame na menšie kúsky. Ak máme bio citróny, môžeme nakrájať aj s kôrou. Takto bazu povaríme asi 15 minút, aby sa uvoľnili zdravé látky.
3
Túto zmes necháme vychladnúť, hrniec prikryjeme a dáme do chladu na 24 hodín lúhovať. Po tomto čase zmes precedíme, ideálne cez gázu, a poriadne vytlačíme.
4
Do tejto šťavy teraz pridáme cukor a varíme na silnejšom stupni asi 30 minút, následne ďalších 90 minút. Bazový med občas premiešavame. Na konci by mal mať takú konzistenciu ako klasický, včelí med.
5
Pred koncom varenia skontrolujeme hustotu medu. Na malý tanier odoberieme jednu lyžicu, ktorú odložíme do chladu. Následne skontrolujeme hustotu. Ak je správna, pripravíme sterilizované a osušené poháre s viečkami.
6
Kým je med ešte horúci, nalejeme ho do sklenených pohárov, pričom necháme na vrchu priestor asi 0,5 cm. Pohár na vrchu očistíme obrúskom, potom dobre uzavrieme suchým viečkom. Poháre otočíme a necháme vychladnúť do ďalšieho dňa.
Tip na záver: Domáci bazový med je skvelý nielen do čaju, koláčov, ale všade tam, kde sa používa aj včelí med. Vynikajúco chutí na kváskovom chlebíku s maslom.
Bazový med je hotový, určite sa vám podarí skvele! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na domácu bazovú limonádu.