Chrumkavé a pikantné kuracie krídelká patria k jedlám, ktorým neodolá naozaj nikto. Obľúbenci pikantných jedál si prídu na svoje a aj tí, ktorí milujú kuracie krídelká. Ak ste si ich ešte nikdy nepripravovali, je na čase to zmeniť spolu s portálom Chutné recepty.
Pikantné kuracie krídelká
Jedlo, po ktorom si doslova oblížete všetkých desať prstov. Pikantné kuracie krídelká, doma pripravené. Hrdo sa vyrovnajú aj tým z rôznych fast-foodov, hoci nie sú smažené a chrumkavé. Napriek tomu, ich chuť je dokonalá a docielite ju veľmi jednoducho a len zo základných surovín. Výhodou tejto omáčky je, že si ju môžete okoreniť a ochutiť podľa seba. Kto rád extra pálivé, môže dávku štipľavej omáčky aj strojnásobiť. Kto nerád pálivé, môže ju úplne vynechať alebo nahradiť napríklad barbecue omáčkou.
Uvedené množstvá na omáčku vystačia akurát na kilo krídelok, čo predstavuje asi šestnásť kúskov, bez tzv. „letiek“, teda koncových častí krídla, kde nie je mäso. Toto množstvo akurát vystačí na plech s mriežkou o rozmeroch 30 x 40 cm. Mriežka na pečenie je dosť potrebná, aby sa krídelká rovnomerne prepiekli, ideálne pomocou horkovzduchu. Pripravte si pikantné kuracie krídelká spolu s nami.
Pikantné kuracie krídelká sú obľúbeným jedlom po celom svete, ktoré si získalo srdcia mnohých ľudí vďaka svojej chuti a sociálnemu aspektu konzumácie. Ich história siaha do roku 1964, keď Teressa Bellissimo v Anchor Bar v Buffale, štát New York, pripravila prvé Buffalo wings pre svojho syna a jeho priateľov. Odvtedy sa krídelká stali ikonickým jedlom, ktoré má množstvo regionálnych variantov. V juhovýchodných Spojených štátoch sú obľúbené krídelká marinované v omáčke s octom a čiernym korením, zatiaľ čo v Kórei dominujú sladko-pikantné krídelká s gochujang omáčkou.
Tu sú niektoré tipy na rôzne marinády a omáčky, ktoré môžete použiť na prípravu chutných a pikantných kuracích krídeliek:
-
Klasická Buffalo marináda:
- Ingrediencie: Frank’s RedHot omáčka, rozpustené maslo, cesnakový prášok, cibuľový prášok, soľ, čierne korenie.
- Postup: V miske zmiešajte Frank’s RedHot omáčku s rozpusteným maslom v pomere 2:1. Pridajte cesnakový a cibuľový prášok, soľ a čierne korenie podľa chuti. Nechajte krídelká marinovať aspoň 30 minút.
-
Ázijská sójovo-medová marináda:
- Ingrediencie: Sójová omáčka, med, cesnak (nasekaný), zázvor (nastrúhaný), sezamový olej, limetková šťava.
- Postup: V miske zmiešajte sójovú omáčku, med, cesnak, zázvor a sezamový olej. Pridajte šťavu z jednej limetky. Marinujte krídelká aspoň hodinu.
-
Mexická citrusová marináda:
- Ingrediencie: Pomarančová šťava, limetková šťava, čili prášok, rasca, cesnakový prášok, soľ.
- Postup: Zmiešajte pomarančovú a limetkovú šťavu s čili práškom, rascou a cesnakovým práškom. Pridajte soľ podľa chuti. Marinujte krídelká aspoň 2 hodiny.
-
Tandoori marináda:
- Ingrediencie: Grécky jogurt, citrónová šťava, garam masala, mletý koriander, kurkuma, cesnak (nasekaný), zázvor (nastrúhaný), soľ.
- Postup: Zmiešajte grécky jogurt s citrónovou šťavou, pridajte garam masala, koriander, kurkumu, nasekaný cesnak a nastrúhaný zázvor. Osolte podľa chuti. Marinujte krídelká aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.
Ingrediencie
- 1 kg kuracie krídla (cca 16 ks),
- 2 ČL prášok do pečiva,
- soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti,
- 60 g maslo,
- 1 PL cukor (alebo med),
- 2 strúčiky cesnaku,
- 150 g paradajkové pyré,
- 1 PL pikantná omáčka (napr. Sriracha)
Postup receptu
1Kuracie krídla umyjeme, vysušíme, dáme do misy. Osolíme, okoreníme a posypeme práškom do pečiva. Premiešame poriadne čistými rukami. Vďaka prášku do pečiva bude koža chrumkavá. Rúru predhrejeme na 190 stupňov.
2
Takto pripravené krídelká poukladáme na mriežku. (Plech môžeme vystlať alobalom – oceníme to pri umývaní) Krídelká pečieme 25 minút, potom plech vyberieme, krídelká otočíme a pečieme ďalších 25 min.
3
Zatiaľ máme čas si pripraviť jednoduchú a rýchlu omáčku. V hrnci roztopíme asi 40 g masla (20 g si necháme na záverečné zjemnenie.) Pridáme cukor a prelisované cesnaky. Zamiešame.
4
Prilejeme paradajkové pyré a pálivú omáčku. Necháme jemne prevariť asi 5 min. Ak treba dosolíme.
5
Keď sme krídelká opiekli už aj z druhej strany, vyberieme ich a potrieme z jednej strany omáčkou. Vrátime do rúry na 5 minút zapiecť. Teplotu môžeme zvýšiť na 220 stupňov a dáme zapiecť zhora.
6
Plech opäť vyberieme, krídelká otočíme, potrieme zvyškom omáčky a dáme zapiecť na 5 – 10 minút – podľa uváženia ako veľmi chceme mať krídelká pripečené. Pikantné kuracie krídelká podávame s čerstvým chlebom alebo hranolkami.
Tip na záver: Ak máte krídelká priveľmi pikantné, pripravte si k nim nejaký jogurtový alebo smotanový dresing, ktorým pálivosť zjemníte.
Pikantné kuracie krídelká sú hotové, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na kuracie krídelká v rúre.