Polievka z červenej šošovice je obľúbená nielen u detí, ale aj u všetkých dospelých. Rýchly recept na zdravú polievku poteší aj každú gazdinku, ktorá nemá veľa času a chce pripraviť chutný obed alebo večeru. Vyskúšajte si pripraviť polievku z červenej šošovice podľa receptu portálu Chutné recepty.
Polievka z červenej šošovice
Veľkej popularite sa dnes teší červená šošovica, mnohí z nás sme sa s ňou už stretli. Niet sa čomu čudovať, je menšia než klasická šošovica, nemusí sa vopred namáčať, je teda uvarená do pár minút a jej nutričná hodnota vôbec nezaostáva. Navyše má jemnejšiu chuť a preto si ju radi doprajú aj tí, ktorým strukoviny až tak nechutia. Polievka z červenej šošovice sa skvele kombinuje s oranžovými druhmi zeleniny – mrkvou či so sladkými zemiakmi. A taká je práve aj naša polievka z červenej šošovice. Doprajte si poriadnu dávku vitamínov a minerálov prostredníctvom tejto jednoduchej a chutnej polievočky, ktorú je možné pripraviť aj ako prívarok – len dáte menej vody.
Polievka z červenej šošovice je obľúbeným jedlom v mnohých kultúrach po celom svete, pričom ponúka množstvo výhod a zaujímavostí. Červená šošovica je bohatým zdrojom bielkovín, čo je zvlášť dôležité pre vegetariánov a vegánov. Obsahuje vysoké množstvo vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a znižuje cholesterol. Polievka z červenej šošovice je nízko-kalorická, takže je vhodná pre ľudí, ktorí sledujú svoju hmotnosť. Okrem toho je plná vitamínov a minerálov, ako sú železo, horčík, draslík a kyselina listová, čo prispieva k zdraviu srdca, nervového systému a tvorbe červených krviniek.
- 100 g červená šošovica (v suchom stave),
- 1 ks mrkva,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1 ks batát strednej veľkosti,
- 2 ks bobkový list,
- 1/2 ČL karí korenie,
- 1/2 ČL čili papričky (nemusí byť),
- kúsok čerstvého zázvoru,
- 1 l voda alebo zeleninový vývar,
- 200 ml smotana (šľahačková alebo rastlinná),
- 1 PL olivový olej,
- soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti,
- 1 PL cukor (voliteľné),
- 1 PL ocot (voliteľné)
Postup receptu
1Začneme prípravou surovín. Zeleninu ošúpeme a nakrájame na kocky, vrátane cesnaku. Ten nemusíme lisovať, stačí strúčiky prekrojiť na polovicu. Šošovicu v sitku prepláchneme studenou vodou. Na oleji (na vyššej teplote) začneme ako prvú restovať mrkvu. Po pár minútach k nej prihodíme celé bobkové listy a chilli papričku, ak chceme polievku pálivú.
2
Po pár minútach prihodíme prekrojený cesnak a kúsok zázvoru. Premiešame a necháme opekať, kým sa cesnak so zázvorom nerozvoňajú.
3
Prihodíme batát. Krátko premiešame.
4
Môžeme zaliať vývarom alebo horúcou vodou. Pridáme karí korenie a samotnú zeleninu varíme 10 minút. Potom môžeme pridať prepláchnutú šošovicu.
5
Varíme do zmäknutia zeleniny a šošovice. Potom môžeme pridať smotanu, soľ a mleté korenie.
6
Premiešame, odstavíme z ohňa a rozmixujeme ponorným mixérom. Ak chceme, dochutíme cukrom a octom. Podávame napríklad s tekvicovým olejom, krutónmi či tekvicovými semienkami.
Polievka z červenej šošovice je hotová, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na šošovicovú polievku na kyslo bez smotany.