Čas prípravy: 20 minút
Čas tuhnutia: 6 hodín
Počet porcií: 8 
 

Úžasné jahodové tiramisu s mascarpone podľa osvedčeného receptu. Skvelý tip na dezert, ktorý si viete veľmi rýchlo pripraviť a vychutnať počas teplých letných dní. Tiramisu je vylepšené o jahody v porovnaní s tým klasickým, ale chutí rovnako skvele, ak nie lepšie. Recept portálu Chutné recepty na jahodové tiramisu určite treba vyskúšať. 

Jahodové tiramisu

Sezóna jahôd je v plnom prúde, pokiaľ ich pestujete alebo ste si ich doniesli práve domov z obchodu či trhu, mohol by sa vám hodiť jednoduchý a svieži recept na koláčik, v ktorom jahody využijete. Čo už môže byť lahodnejšie ako spojenie fantastického krému a sladkých jahôd? Základ receptu tvorí mascarpone, smotana, dlhé piškóty a jahody. Tie sa dajú v tomto recepte nahradiť malinami, u nás ale vedú jahody, sú viac sladké a nebývajú kyslé, čo je ideálne.

Tento koláčik je takou menšou kalorickou bombou, preto ak chcete kaloricky menej bohatú variantu nahraďte mascarpone jemným tvarohom, ale rátajte aj s úbytkom chuti. Na dozdobenie odporúčame použiť chrumkavé lyofilizované, teda mrazom sušené, jahody. Ingrediencie postačujú na stredne veľký plech alebo formu o veľkosti cca 30×20 cm.

Jahodové tiramisu je lahodný dezert, ktorý predstavuje osviežujúci variant klasického talianskeho tiramisu. Tradičné tiramisu pochádza z Talianska, konkrétne z regiónov Veneto a Friuli Venezia Giulia. Názov znamená „zdvihni ma“ alebo „rozveseľ ma“, čo sa vzťahuje na jeho povzbudzujúce zložky ako káva a kakao. Jahodové tiramisu je modernou variáciou tohto klasického dezertu, kde sa namiesto kávy a kakaa používajú jahody a často aj jahodový džem alebo pyré. Táto variácia je obľúbená najmä počas letných mesiacov.

Jahody sú bohaté na vitamín C, antioxidanty a vlákninu, čo robí jahodové tiramisu nielen chutným, ale aj výživným dezertom. Keďže tradičné tiramisu je bohaté na kalórie a tuky vďaka mascarpone a cukru, jahodové tiramisu môže byť pripravené v ľahšej verzii s nízkotučným syrom ricotta alebo grécky jogurtom a sladidlami ako med alebo agávový sirup.

Jahodové tiramisu je obľúbené na oslavách, letných grilovačkách a rodinných stretnutiach. Je to dezert, ktorý môže byť pripravený vopred, čo je výhodné pre hostiteľov. Dezert je najlepší, keď sú jahody v sezóne, teda na jar a v lete. Používanie sezónneho ovocia zaručuje najlepšiu chuť a čerstvosť.

Pre dosiahnutie najlepšieho výsledku používajte čerstvé, zrelé a sladké jahody. Ak nie sú k dispozícii, môžu byť použité aj mrazené jahody, ale mali by byť dobre rozmrazené a odkvapkané. Jahodové tiramisu môžete obohatiť aj o ďalšie príchute, ako je citrónová šťava alebo kôra pre extra sviežosť, alebo likéry ako limoncello alebo jahodový likér pre verziu dezertu pre dospelých.

Aj keď je jahodové tiramisu modernou inováciou, jeho popularita rýchlo rástla v posledných desaťročiach, najmä vďaka jeho osviežujúcej chuti a vizuálnej príťažlivosti. Mnoho kuchárov a cukrárov experimentuje s ďalšími ovocnými variáciami tiramisu, vrátane malín, čučoriedok alebo tropického ovocia ako mango.

Jahodové tiramisu je skvelým príkladom flexibility a kreativity v kuchyni, kde tradičné recepty môžu byť prispôsobené podľa sezónnych surovín a preferencií. Tento dezert inšpiruje mnohých domácich kuchárov k tomu, aby skúšali nové prístupy a kombinácie chutí, čím sa kuchárska tradícia neustále vyvíja a obohacuje. Jahodové tiramisu tak spája tradičné talianske dezertné dedičstvo s modernými a sezónnymi prístupmi, čím vytvára dezert, ktorý je nielen chutný, ale aj výživný a vizuálne príťažlivý.

Variácie tiramisu

Tiramisu je veľmi flexibilný dezert, ktorý môže byť prispôsobený podľa rôznych chutí a surovín. Tu je niekoľko zaujímavých variácií tiramisu, ktoré môžete vyskúšať:

Ovocné variácie

  1. Malinové tiramisu: Použite čerstvé alebo mrazené maliny. Maliny dodajú tiramisu kyslú a osviežujúcu chuť.
  2. Čučoriedkové tiramisu: Čučoriedky sú vynikajúcou voľbou pre letný dezert, keď sú čerstvé a plné chuti.
  3. Mango tiramisu: Mango dodá tiramisu exotickú sladkosť a krémovosť. Môžete použiť čerstvé mango alebo mangové pyré.
  4. Citrónové tiramisu: Citrónová šťava a kôra dodajú dezertu sviežu a mierne kyslú chuť, ideálnu na horúce letné dni.

Kávové a čokoládové variácie

  1. Mocha tiramisu: Kombinácia kávy a čokolády, kde sa pridáva čokoládový likér alebo rozpustená čokoláda spolu s kávou.
  2. Čokoládové tiramisu z bielej čokolády: Namiesto klasického mascarpone krému môžete pridať roztopenú bielu čokoládu pre jemnú, sladkú chuť.
  3. Karamelové tiramisu: Pridajte karamelovú omáčku do vrstiev pre bohatú a sladkú variáciu.

Zdravé a diétne variácie

  1. Vegánske tiramisu: Použite vegánske alternatívy k mascarpone, ako je kokosový krém alebo kešu krém, a rastlinné mlieko namiesto kravského mlieka.
  2. Bezlepkové tiramisu: Namiesto tradičných piškót môžete použiť bezlepkové piškóty alebo mandľové sušienky.
  3. Nízkotučné tiramisu: Použite nízkotučný tvaroh alebo grécky jogurt namiesto mascarpone pre ľahšiu a zdravšiu verziu.

Exotické variácie

  1. Matcha tiramisu: Pridajte prášok matcha (zelený čaj) do krému, čo dodá dezertu jedinečnú zelenú farbu a jemnú chuť čaju.
  2. Kokosové tiramisu: Použite kokosový krém a posypte kokosovými hoblinami pre tropickú príchuť.

Deťmi obľúbené variácie

  1. Oreo tiramisu: Použite rozdrvené Oreo sušienky namiesto klasických piškót a pridajte vrstvy šľahačky a mascarpone krému.
  2. Banánové tiramisu: Pridajte plátky banánov medzi vrstvy pre sladkú a krémovú chuť, ktorá je obľúbená najmä medzi deťmi.

Každá z týchto variácií prináša nový a jedinečný zážitok z klasického tiramisu, pričom si stále zachováva základné prvky, ktoré robia tento dezert tak obľúbeným.

Vyskúšajte aj náš recept na klasické tiramisu, roládu s čerešňami, red velvet tortičky, čokoládový cheesecake, nepečenú kokosovú roládu, malinový koláč či Kinder cheesecake

Ingrediencie

  • 250 g dlhé piškóty, 
  • 150 ml káva (voliteľné), 
  • 50 ml čokoládový/kávový likér (voliteľné),
  • 250 g mascarpone, 
  • 200 ml šľahačková smotana (33 – 40 %),
  • 250 g kyslá smotana (16 %),
  • 40 g práškový cukor,
  • 1/2 ČL vanilkový extrakt,
  • 200 – 250 g čerstvé jahody,
  • 15 g jahody sušené mrazom (voliteľné, na ozdobenie)

Postup receptu

1Začneme prípravou kávy, ktorú necháme vychladnúť. Následne do nej vlejeme likér a zamiešame. (Obidve ingrediencie sú voliteľné a môžete tento krok vynechať.) Dlhé piškóty naukladáme na dno formy, tak aby sme pokryli celú plochu. Studenou kávou polejeme piškóty, ale veľmi opatrne, stačí tak 4 – 5 PL.

Uvaríme kávu. Foto - Andrea

2

Do veľkej misy dáme mascarpone a šľahačkovú smotanu, musia byť dobre vychladené! Spolu ich vymixujeme.

Začneme s prípravou krému. Foto - Andrea

3

Pridáme kyslú smotanu, vanilku a cukor. Spolu šľaháme do zhustnutia asi 5 – 7 minút.

Všetko vyšľaháme. Foto - Andrea

4

Jahody umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.

Nakrájame jahody. Foto - Andrea

5

Na piškóty dáme jednu polovicu šľahačkového krému a rozotrieme.

Vrstvíme. Foto - Andrea

6

Poukladáme nakrájané jahody a na nich druhú vrstvu piškót, ktoré sme krátko namočili v káve. (Piškótu namočte len do jednej polovice plochou stranou, stačí len ponoriť a hneď vytiahnuť, piškóta nasaje aj vlhkosť z krému.)

Poukladáme jahody. Foto  - Andrea

7

Druhú polovicu krému natrieme na vrch a dáme aspoň na 6 hodín do chladničky stuhnúť, ideálne však nechajte tuhnúť 12 hodín, napríklad cez noc. Rozdrvenými sušenými jahodami alebo čerstvými jahodami posypeme tiramisu až pred servírovaním. Jahodové tiramisu sa môže podávať.

Dáme stuhnúť. Foto - Andrea

Úžasné jahodové tiramisu je hotové. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na piškótový koláč s ovocím a mascarpone

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu