Čas prípravy: 15 minút 
Čas varenia: 1 hodina 20 minút
Počet porcií: 4

Klasický recept na bravčové ragú s ryžou na víne. Toto jedlo poteší chuťové poháriky naozaj každého. Je výborne dochutené a víno mu dodáva tú správnu chuť. Postupne podľa receptu portálu Chutné recepty a pripravte si naozaj chutné jedlo. 

Ragú s ryžou

Šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne predstavuje jedlo, ktoré poteší chuťové poháriky všetkých nadšencov kvalitného a dobrého jedla. Hodí sa nielen na nedeľný obed, ale aj kedykoľvek na večeru. Má výraznú chuť, ktorú skvele dotvára ryža. Ryžu môžete tiež zameniť aj za cestoviny, ktoré sa taktiež k ragú veľmi dobre hodia. Vyskúšajte náš jednoduchý recept na toto chutné jedlo. 

Ragú s ryžou je jedlo, ktoré kombinuje bohatosť ragú, duseného a pomaly vareného jedla, s jemnosťou a výživnou hodnotou ryže. Pôvod ragú siaha do francúzskej kuchyne, kde slovo „ragoût“ znamená dusené mäso. V Taliansku sa tento termín rozšíril a stal sa základom mnohých tradičných jedál, vrátane slávneho „ragù alla bolognese.“ Ryža má zase dlhú históriu pochádzajúcu z Ázie a postupne sa rozšírila do celého sveta. V Európe sa stala populárnou v stredoveku, najmä v oblasti Stredomoria.

Ragú s ryžou je výživovo bohaté jedlo. Ragú často obsahuje mäso, zeleninu a niekedy aj strukoviny, čím poskytuje vysoký obsah bielkovín a vlákniny. Ryža dodáva sacharidy, ktoré sú hlavným zdrojom energie. Kombinácia mäsa, zeleniny a ryže v ragú poskytuje rôzne vitamíny a minerály, vrátane vitamínu A, C, železa a zinku.

Každá kuchyňa má svoje vlastné verzie ragú s ryžou. Napríklad francúzske boeuf bourguignon s ryžou, talianske ragù alla bolognese s ryžou namiesto tradičných cestovín alebo kórejské bibimbap, miešané jedlo, ktoré môže obsahovať ragú podobné mäso a zeleninu na ryži. Moderné variácie často zahŕňajú menej tučné mäso, viac zeleniny a celozrnnú ryžu pre zdravšiu verziu tohto jedla.

Kľúčom k dobrému ragú je pomalé varenie, ktoré umožňuje, aby sa chute dôkladne prepojili a mäso bolo jemné. Druh ryže, ktorý použijete, môže ovplyvniť textúru a chuť jedla. Basmati alebo jazmínová ryža dodá jedlu aromatický nádych, zatiaľ čo arborio ryža môže pridať krémovú textúru. Používanie čerstvých byliniek, ako je tymian, rozmarín alebo bazalka, môže výrazne zlepšiť chuť ragú.

Ragú s ryžou je často považované za komfortné jedlo, ideálne na chladné dni, keďže je výdatné a sýte. Toto jedlo je veľmi flexibilné a môžete ho prispôsobiť podľa dostupných surovín a osobných preferencií. Môžete napríklad pridať rôzne druhy zeleniny, korenín alebo dokonca použiť rôzne druhy mäsa alebo bezmäsitých alternatív. Ragú s ryžou je jedlo, ktoré kombinuje výdatnosť a výživovú hodnotu s možnosťou kreativity v kuchyni, čo z neho robí obľúbenú voľbu v mnohých domácnostiach po celom svete.

Prílohy k ragú

Ragú je veľmi univerzálne jedlo a môže sa podávať s rôznymi prílohami, ktoré môžu nahradiť ryžu. Tu je niekoľko alternatív:

Cestoviny

  • Špagety, linguine alebo tagliatelle: Klasické talianske ragú alla bolognese sa tradične podáva s cestovinami.
  • Penne alebo rigatoni: Kratšie cestoviny, ktoré dobre držia omáčku.

Zemiaky

  • Pyré: Zemiakové pyré je jemné a dobre sa kombinuje s bohatými chuťami ragú.
  • Pečené zemiaky: Pečené zemiaky dodajú jedlu textúru a sú skvelou alternatívou.
  • Varené zemiaky: Jednoduché varené zemiaky môžu byť skvelou prílohou.

Chlieb

  • Čerstvý chlieb: Chlieb je skvelý na namáčanie do ragú.
  • Bruschetta: Opečený chlieb s cesnakom a olivovým olejom.

Knedle

  • Knedle: Tradičné zemiakové alebo chlebové knedle, populárne v stredoeurópskej kuchyni.
  • Gnocchi: Talianske zemiakové gnocchi sú vynikajúcou alternatívou.

Každá z týchto príloh ponúka jedinečnú textúru a chuť, ktoré môžu skvelo doplniť ragú a vytvoriť rôznorodé jedlo, ktoré si môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií. 

Ingrediencie

  • 1 kg bravčové mäso (ideálne stehno, ale môže byť aj pliecko či karé),
  • 1 ks cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku, 
  • 6 ks nové korenie, 
  • 4 ks bobkový list,
  • 2 ČL sušený majorán, 
  • 6 ks paradajky, 
  • 3 hrste sušených húb,
  • 2 PL olej,
  • biele víno

Postup receptu

1Na ragú použijeme bravčové stehno, ktoré umyjeme a nakrájame na kocky. Huby sme použili masliaky, ale hodia sa aj iné.

Nakrájame mäso. Foto - Denča

2

Na rozpálenom oleji osmažíme do zlatista nakrájanú cibuľu, pridáme kocky mäsa, ktoré sprudka opražíme, aby sa zatiahli. Masliaky nakrájame a pridáme k mäsu. Krátko spolu podusíme, kým pustia šťavu, a podlejeme bielym vínom.

Podusíme spolu. Foto - Denča

3

Paradajky umyjeme a zo spodnej časti narežeme do kríža. Na 2 minúty ich zalejeme horúcou vodou, potom vodu zlejeme, paradajky schladíme pod studenou vodou a jednoducho olúpeme (ide to ľahko aj bez noža). Pridáme do hrnca.

Pripravíme paradajky. Foto - Denča

4

Cesnak nakrájame na plátky, pridáme k mäsu spolu s korením – soľ, mleté čierne korenie, bobkový list, nové korenie a varíme do zmäknutia mäsa. Po dovarení pridáme majorán. Bravčové ragú podávame s bielou ryžou, cestovinami alebo zemiakovým pyré.

Okoreníme. Foto - Denča

Veríme, že vám bude bravčové ragú s ryžou chutiť, dobrú chuť. Vyskúšajte ale aj náš recept na hovädzie ragú na mrkve, bravčové ragú, bravčové na mrkve, jazmínovú ryžu, slovenskú ryžu alebo klasickú dusenú ryžu

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu