Čas prípravy: 15 minút 
Čas pečenia: 20 minút
Počet porcií: 3 – 4

Pravý recept na tradičné české zemiakové placky, ktorý vám ponúka overený postup. Pripravte si chutný obed alebo večeru. Na tomto jedle totiž vyrastalo mnoho z nás. Vyskúšajte recept portálu Chutné recepty

České zemiakové placky

Čerstvé zemiaky, aromatický cesnak a majoránka, ktoré vytvárajú dokonalú chuť na jazyku. Tradičné české zemiakové placky sú jedlo, na ktorom sme vyrastali mnohí. Niekto si k nim pripravuje mäso, niekto si ich natrie kečupom a niekto ich je jednoducho len tak čisté. Recept je jednoduchý a vysvetľuje vám krok po kroku ako si pripraviť najlepšie české zemiakové placky. 

České zemiakové placky, známe aj ako bramboráky, sú tradičné jedlo s bohatou históriou a rôznymi regionálnymi variáciami. Ich pôvod siaha do 16. storočia, keď boli zemiaky dovezené z Južnej Ameriky do Európy. V Česku sa stali populárnymi v 18. storočí a čoskoro sa začali objavovať prvé recepty na zemiakové jedlá, vrátane placiek. Pôvodne boli zemiakové placky jedlom chudobných vrstiev, pretože zemiaky boli lacné a ľahko dostupné. Postupom času sa však stali obľúbeným pokrmom naprieč celou spoločnosťou.

České zemiakové placky sa pripravujú a podávajú rôzne v závislosti od regiónu. Na Morave sú často o niečo hrubšie a môžu obsahovať aj ďalšie ingrediencie, ako sú kapusta alebo kyslá smotana. V Prahe sú tradične tenšie a chrumkavejšie, často sa podávajú s rôznymi dipmi alebo omáčkami. V Krkonošiach sa do placiek pridáva aj cibuľa, majoránka a niekedy aj strúhaný syr.

Základnými ingredienciami na prípravu placiek sú strúhané zemiaky, múka, vajcia, cesnak, majoránka, soľ a korenie. Niektoré recepty pridávajú aj mlieko alebo kyslú smotanu pre lepšiu textúru. Placky sa tradične smažia na panvici s olejom alebo masťou, čo im dodáva chrumkavú kôrku a jemnú vnútornú textúru. Podávajú sa buď ako samostatné jedlo, často s kyslou smotanou alebo cesnakovým dipom, alebo ako príloha k mäsitým jedlám.

V Česku sa pravidelne konajú rôzne festivaly a podujatia, kde sa české zemiakové placky prezentujú ako súčasť tradičnej kuchyne. Na jeseň sú populárne zemiakové slávnosti, kde sú placky jedným z hlavných jedál. Pre mnohé české rodiny sú zemiakové placky súčasťou tradičných rodinných receptov, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu.

Hoci sú české zemiakové placky často považované za kalorické, zemiaky samotné sú bohaté na vitamíny a minerály, vrátane vitamínu C, draslíka a vlákniny. Voľba oleja na smaženie tiež môže ovplyvniť celkovú nutričnú hodnotu jedla. Zemiakové placky majú svoje variácie aj v iných kuchyniach, napríklad v Poľsku sú známe ako placki ziemniaczane, na Slovensku ako zemiakové placky a v Nemecku ako Kartoffelpuffer.

V súčasnosti existuje mnoho vegetariánskych a vegánskych verzií zemiakových placiek, ktoré používajú náhrady vajec a rastlinné oleje. Moderné recepty často experimentujú s pridaním rôznych ingrediencií, ako sú cuketa, mrkva alebo syr, čo dodáva plackám nový rozmer chuti. Zemiakové placky sú teda nielen chutným, ale aj kultúrne a historicky bohatým pokrmom, ktorý odráža českú tradíciu a kreativitu v kuchyni.

Tipy na najlepšie placky

Príprava najlepších českých zemiakových placiek (bramborákov) môže byť skutočným umením. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť dokonalý výsledok:

1. Výber správnych zemiakov

Použite múčne zemiaky, ktoré majú vyšší obsah škrobu. Tieto zemiaky držia cesto lepšie pokope a vytvárajú chrumkavú textúru. V Česku sa často používajú odrody zemiakov ako B nebo C.

2. Strúhanie zemiakov

Strúhajte zemiaky na jemno, aby sa lepšie spojili a vytvorili jednotnú hmotu. Môžete použiť ručné strúhadlo alebo kuchynský robot, ale jemné strúhadlo je ideálne.

3. Vytlačenie prebytočnej vody

Po nastrúhaní zemiakov ich dôkladne vytlačte cez čistú kuchynskú utierku alebo sitko. Odstránenie prebytočnej vody zabráni, aby boli placky príliš mäkké a umožní dosiahnutie chrumkavej kôrky.

4. Použitie správneho korenia

Okrem soli a korenia pridajte do zemiakovej hmoty aj rozdrvený cesnak a sušený majorán. Majorán dodáva plackám typickú chuť, ktorá je pre české zemiakové placky charakteristická.

5. Pridanie múky a vajec

Pridajte trochu hladkej múky a vajcia, aby sa zemiaková hmota lepšie spojila. Príliš veľa múky však môže spôsobiť, že placky budú ťažké a hutné. Zvyčajne stačí jedna až dve lyžice múky a jedno vajce na kilogram zemiakov.

6. Odstránenie prebytočného oleja

Po usmažení nechajte placky odkvapkať na papierových utierkach, aby sa odstránil prebytočný olej. To pomôže zachovať ich chrumkavosť.

S týmito tipmi sa môžete pustiť do prípravy tradičných českých bramborákov, ktoré budú chrumkavé, voňavé a plné skvelej chuti. Vyskúšajte aj náš recept na cuketovo-zemiakové placky, zdravé patizónové placky, tekvicové placky, zemiakové placky s mäsom, cuketové placky v rúre alebo placky z kapusty

Ingrediencie

  • 500 g zemiaky, 
  • 5 strúčikov cesnak, 
  • 100 g hladká múka, 
  • 2 ks vajcia, 
  • 100 ml mlieko,
  • 2 PL čerstvý majorán alebo 1 PL sušený majorán, 
  • 250 g masť,
  • soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti

Postup receptu

1Ošúpeme zemiaky a nastrúhame ich nahrubo. Po nastrúhaní ich zbavíme prebytočnej vody a škrobu tak, že ich poriadne stlačíme. 

Nastrúhame zemiaky. Foto - Nela

2

K zemiakom následne pridáme soľ, vajcia, mleté čierne korenie, nastrúhaný cesnak, majoránku a hladkú múku. 

Okoreníme. Foto - Nela

3

Prilejeme aj mlieko a všetko to poriadne premiešame, aby nám vzniklo cesto. 

Vymiešame cesto. Foto - Nela

4

Na panvicu dáme masť, ktorú pomaly rozpustíme. Následne naberačkou vezmeme zemiakové cesto a dáme ho na panvicu a poriadne ho roztiahneme po celej ploche panvice. 

Pečieme. Foto - Nela

5

České zemiakové placky vyprážame z oboch strán, kým nie sú zlatisté. 

Opečieme z oboch strán. Foto - Nela

6

Nakoniec už len dáme hotové placky na papierové utierky, aby sa prebytočný tuk vstrebal do utierok a máme hotovo. 

Dáme na utierky. Foto - Nela

Veríme, že vám budú české zemiakové placky chutiť, dobrú chuť.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu