Čas prípravy: 1 hodina 10 minút 
Čas varenia: 1 hodina 
Počet porcií: 6

Babkina držková polievka so zemiakmi musí byť. Ak hľadáte recept na naozaj dobrú držkovú polievku, portál Chutné recepty ho pre vás má. Je to tradičný recept, ktorý by mala poznať každá gazdinka. Držková polievka so zemiakmi stojí za vyskúšanie.  

Držková polievka so zemiakmi

Husté desiatové polievky sa tešia veľkej obľube na Slovensku, preto aj držková polievka so zemiakmi patrí k tým najtradičnejším. Ak ste doteraz nenašli žiaden dobrý recept na chutnú držkovú polievku, my pre vás máme jeden overený a tradičný. Vyskúšajte náš recept a doprajte si chutnú hustú polievku so zemiakmi. 

Držková polievka so zemiakmi je tradičné jedlo s bohatou históriou a významom v mnohých kultúrach, najmä v strednej a východnej Európe. Tento pokrm má svoje korene v Európe, pričom je obľúbený v krajinách ako Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko a Rakúsko. História držkovej polievky siaha až do stredoveku, keď sa držky (žalúdky prežúvavcov, najčastejšie hovädzie) považovali za lacnú a dostupnú potravinu, vhodnú na prípravu výživného pokrmu.

Z nutričného hľadiska je držková polievka bohatým zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité pre budovanie a opravu tkanív, tvorbu enzýmov a hormónov. Držky majú nízky obsah kalórií a tuku, čo môže byť výhodné pre tých, ktorí sa snažia sledovať svoj kalorický príjem. Okrem toho obsahujú dôležité minerály ako železo, zinok a fosfor, ako aj vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu a tvorbu červených krviniek.

Držková polievka so zemiakmi má významný kultúrny a spoločenský význam. Je považovaná za tradičné jedlo, ktoré sa často podáva pri rôznych príležitostiach, ako sú rodinné oslavy, svadby alebo poľovnícke hostiny. Každý región a krajina má svoje špecifické recepty a spôsoby prípravy tejto polievky, pričom niektoré varianty zahŕňajú pridávanie rôznych korenín, zeleniny a iných prísad, ako sú zemiaky. Podávanie držkovej polievky je v niektorých kultúrach považované za znak pohostinnosti a úcty k hosťom.

Príprava držkovej polievky si vyžaduje čas a trpezlivosť, pretože držky musia byť dôkladne očistené a uvarené, aby sa dosiahla správna konzistencia a chuť. Držková polievka so zemiakmi sa často pripravuje na základe silného hovädzieho alebo kuracieho vývaru, čo jej dodáva hlbokú a bohatú chuť. Pridávanie zemiakov robí polievku sýtejšou a obohacuje jej textúru. Zemiaky absorbujú chuť vývaru a pridávajú polievke príjemný a jemný kontrast.

Konzumácia držkovej polievky môže byť aj spoločenskou udalosťou, kde sa ľudia zhromažďujú, aby si vychutnali jedlo a trávili čas spolu. V niektorých regiónoch sa konajú gastronomické festivaly a súťaže, kde sa oceňujú najlepšie recepty a variácie tejto polievky. Držková polievka so zemiakmi teda nie je len chutným a výživným jedlom, ale aj pokrmom s hlbokými kultúrnymi a historickými koreňmi, ktorý spája ľudí a udržiava tradície nažive.

Tipy na jedlá z držiek 

Držky, teda žalúdky prežúvavcov, sú v kuchyni veľmi všestranné a dajú sa pripraviť rôznymi spôsobmi. Okrem tradičnej držkovej polievky existuje množstvo ďalších chutných a zaujímavých jedál, ktoré môžu byť z držiek pripravené. Tu je niekoľko tipov:

1. Držky na paprike (Maďarská držková)

Toto jedlo je veľmi populárne v Maďarsku. Držky sa varia s cibuľou, cesnakom, mletou červenou paprikou a paradajkami. Výsledkom je chutné a pikantné jedlo, ktoré sa často podáva s chlebom alebo zemiakmi.

2. Pečené držky

Držky sa môžu piecť v rúre s rôznymi koreninami a bylinkami. Tento spôsob prípravy im dodáva chrumkavú textúru na povrchu a mäkkosť vo vnútri. Podávajú sa s pečenými zemiakmi alebo čerstvým šalátom.

3. Držky na smotane

Ide o jemnejšiu verziu držkovej polievky. Držky sa varia do mäkka a potom sa pridá smotana, ktorá polievku zahustí a dodá jej krémovú konzistenciu. Často sa pridáva aj kôpor alebo petržlenová vňať pre dochutenie.

4. Grilované držky

Držky sa môžu grilovať a podávať ako hlavný chod alebo ako súčasť grilovacej hostiny. Pred grilovaním sa môžu marinovať v zmesi oleja, cesnaku, citrónovej šťavy a obľúbených korenín. Výsledkom je chutné a šťavnaté jedlo s dymovou arómou.

5. Držky na víne

V tomto recepte sa držky dusia na bielom alebo červenom víne spolu s cibuľou, cesnakom, mrkvou a zelerom. Víno dodáva jedlu komplexnú chuť a jemnosť. Podáva sa s ryžou alebo čerstvým chlebom.

6. Mexický menudo

Menudo je tradičné mexické jedlo z držiek, ktoré sa varí v pikantnom vývare s čili papričkami, kukuričnými zrnkami (hominy) a ďalšími koreninami. Podáva sa často s nakrájanou cibuľou, koriandrom a limetkou. Je to populárne jedlo na raňajky, najmä po prehýrenej noci, pretože sa považuje za výborný liek na opicu.

Tieto jedlá ukazujú, ako rôznorodé a chutné môžu byť pokrmy z držiek. Každá kuchyňa prináša svoj unikátny spôsob prípravy, čo umožňuje objaviť nové chute a kombinácie. Vyskúšajte aj náš recept na tradičnú držkovú polievku, bravčové ragú s ryžou, poľský žurek, gulášovú polievku či fazuľový guláš

Teraz je ale na rade držková polievka so zemiakmi. 

Ingrediencie

  • 400 g chladené držky, 
  • 2 ks cibuľa,
  • 2 PL hladká múka, 
  • 2 PL bravčová masť, 
  • na dochutenie: sušený majorán, mletá červená paprika, celá rasca, mleté čierne korenie, soľ – podľa chuti

Postup receptu

1

V tomto recepte sú použité predvarené držky, s ktorými je príprava polievky jednoduchšia a rýchlejšia. Očistené držky dobre umyjeme, zalejeme studenou vodou, pomaly varíme a vodu nakoniec scedíme. Držky znova zalejeme studenou vodou, uvedieme do varu a pomaly varíme do mäkka.

Uvaríme držky. Foto - Denča

2

Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na rozohriatej bravčovej masti do zlata, zasypeme hladkou múkou a pripravíme svetlú zásmažku, do ktorej primiešame mletú červenú papriku. V tej chvíli zložíme zo sporáka a túto zásmažku vlejeme k vývaru s držkami.

Urobíme zápražku. Foto - Denča

3

Pridáme rascu, mleté čierne korenie, soľ a roztlačený cesnak. Uvedieme do varu a pomaly varíme približne 20 minút. Kto má rád pikantnejšiu chuť, môže pridať aj trochu pikantnej papriky. Pred koncom pridáme rozdrobený majorán (rozdrvíme prstami, aby sa dobre uvoľnila vôňa).

Okoreníme. Foto - Denča

4

Dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame s chlebom či iným pečivom.

Držková polievka so zemiakmi. Foto - Denča

Veríme, že vám bude držková polievka so zemiakmi chutiť, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na držkový perkelt

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu