Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 15 minút
Počet porcií: 4 (12 ks)
 

Zdravé banánové lievance sú skvelým tipom na ľahké raňajky. Hrnčekový recept zaručí, že ho hneď zaradíte k tým naozaj jednoduchým. Recept portálu Chutné recepty vám v piatich krokoch ukáže ako na chutné banánové lievance. 

Banánové lievance

Domáce banánové lievance, hrnčekový recept a zdravé raňajky. Jednoduché jedlo, ktoré je skvelým tipom na sladký začiatok dňa. Môžete si ich dozdobiť naozaj podľa chuti. Zdravé a sladké raňajky sú spestrením začiatku dňa, ale aj spôsobom, ako si vychutnať niečo sladké v zdravej verzii, ak si strážite svoju váhu.

Zdravé banánové lievance, napríklad aj s čučoriedkami, sú obľúbenou voľbou na raňajky alebo občerstvenie, ktoré spája výhody banánov a čučoriedok s lahodným pôžitkom. Banány sú bohaté na vitamín B6, ktorý podporuje tvorbu neurotransmiterov, ako je serotonín, a tým môže zlepšiť náladu. Obsahujú tiež draslík, ktorý je dôležitý pre udržiavanie normálneho krvného tlaku a funkcie svalov a nervov. Vysoký obsah vlákniny v banánoch podporuje zdravé trávenie a pomáha udržiavať pocit sýtosti.

Čučoriedky sú známe svojím vysokým obsahom antioxidantov, najmä antokyanínov, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Obsahujú tiež vitamín C, ktorý je dôležitý pre imunitný systém a pomáha pri produkcii kolagénu. Navyše, čučoriedky majú nízky obsah kalórií, čo z nich robí ideálnu zložku pre zdravé jedlá.

Kombinácia banánov a čučoriedok poskytuje dostatok vlákniny, čo môže pomôcť pri prevencii zápchy a podporuje zdravé trávenie. Tieto lievance majú tiež nízky glykemický index, čo znamená, že nevedú k rýchlym výkyvom hladiny cukru v krvi. Obsah draslíka v banánoch a antioxidantov v čučoriedkach podporuje zdravie srdca a môže znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Jednou z výhod banánových lievancov s čučoriedkami je ich rýchla a jednoduchá príprava, čo z nich robí skvelú voľbu pre zaneprázdnených ľudí. Ak použijete bezlepkovú múku alebo alternatívy ako ovsené vločky, tieto lievance môžu byť vhodné aj pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na lepok. Navyše, môžete pridať rôzne ďalšie ingrediencie, ako sú orechy, semienka alebo jogurt, na zvýšenie nutričnej hodnoty a rozmanitosti chutí.

Banánové lievance sú často obľúbené medzi deťmi, pretože sú prirodzene sladké a môžu byť ozdobené rôznymi farebnými ovocnými prísadami. Ak máte prístup k miestnym farmám, môžete podporiť miestnu ekonomiku a znížiť uhlíkovú stopu tým, že si kúpite čerstvé a sezónne banány a čučoriedky. Kúpou čerstvých surovín na miestnych trhoch môžete tiež znížiť množstvo plastových obalov a podporiť udržateľný spôsob života.

Pri príprave týchto lievancov je dôležité používať veľmi zrelé banány, ktoré dodajú lievancom prirodzenú sladkosť a znížia potrebu pridania cukru. Môžete použiť čerstvé alebo mrazené čučoriedky, pričom mrazené čučoriedky pridajte priamo do cesta bez rozmrazovania, aby sa nezmenila ich štruktúra. Skúste pridať do cesta štipku škorice, vanilky alebo citrónovej kôry pre extra chuť.

Tieto informácie ukazujú, že zdravé banánové lievance s čučoriedkami sú nielen chutné, ale aj výživné a jednoduché na prípravu, čo z nich robí skvelú voľbu pre každodenné stravovanie.

Aké ovocie pridať do cesta

Okrem čučoriedok môžete do banánových lievancov pridať aj iné druhy ovocia, ktoré dodajú ďalšie chute, farby a výživné hodnoty. Napríklad jahody sú skvelou voľbou, pretože sú sladké a šťavnaté. Jahody sú bohaté na vitamín C, mangán, kyselinu listovú a antioxidanty, čo z nich robí výživný doplnok.

Maliny sú ďalšou skvelou možnosťou. Majú mierne kyslastú a sladkú chuť a obsahujú vysoký obsah vlákniny, vitamín C, mangán a antioxidanty. Broskyne, s ich sladkou a šťavnatou chuťou, sú tiež výborné. Poskytujú vitamíny A a C, ako aj vlákninu.

Jablká sú sladké a chrumkavé, čo dodáva lievancom príjemnú textúru. Sú bohaté na vlákninu, vitamín C a antioxidanty. Podobne aj hrušky, ktoré sú sladké a jemné, sú dobrým zdrojom vlákniny a vitamínu C.

Kiwi, so svojou sladkokyslou a osviežujúcou chuťou, obsahuje vysoký obsah vitamínu C, vitamínu K, vitamínu E a vlákniny. Ananás, ktorý je sladký a tropický, je bohatý na vitamín C a obsahuje bromelín, enzým podporujúci trávenie.

Mango dodá lievancom sladkú a exotickú chuť a poskytuje vitamín C, vitamín A a vlákninu. Černice, so svojou sladkou a mierne kyslastou chuťou, sú bohaté na vitamín C, vitamín K a vlákninu.

Okrem týchto možností môžete pridať aj ďalšie banány, aby ste zvýšili ich sladkosť a krémovú textúru. Banány obsahujú vitamín B6, draslík a vlákninu. Pomaranče, ktoré sú sladké a osviežujúce, sú známe svojím vysokým obsahom vitamínu C a obsahujú vlákninu.

Marhule, so svojou sladkou a mierne kyslastou chuťou, obsahujú vitamín A, vitamín C a vlákninu. Slivky, ktoré sú sladké a šťavnaté, sú bohaté na vitamín C, vitamín K a vlákninu.

Experimentovanie s rôznymi kombináciami týchto druhov ovocia vám umožní vytvoriť jedinečné a chutné lievance. Použitie sezónneho ovocia je skvelý spôsob, ako zabezpečiť čerstvosť a maximálnu chuť vašich lievancov.

Na našom webe nájdete aj recept na klasické lievance, kysnuté lievance, jemné kakaové palacinky, banánové palacinky, tvarohovú plnku do palaciniek, zdravé tvarohové lievance či klasické tvarohové lievance

Teraz si ale poďme spolu pripraviť zdravé banánové lievance.

Ingrediencie

hrnček = 250 ml

  • 3 ks zrelé banány, 
  • 3 ks vajcia,
  • 3 PL med (alebo cukor),
  • 1,5 – 2 hrnčeky mleté ovsené vločky,
  • 1 ČL sóda bikarbóna, 
  • olej,
  • na dozdobenie: džem, med, čučoriedky, jogurt, mäta, nutella

Postup receptu

1

Zrelé banány rozmixujeme spolu s vajcami na kašu. Banány môžeme ale roztlačiť aj vidličkou. Lievance tak budú s kúskami banánov.

Rozpučíme banány. Foto - Nela

2

Ovsené vločky si rozmixujeme na múku. Ovsenej múky do cesta pridáme toľko, aby nám vzniklo polotuhé cesto, nie príliš husté.

Rozmixujeme vločky. Foto - Nela

3

K banánovo-vaječnej hmote pridáme med alebo cukor, a potom postupne primiešame ovsenú múku. Nakoniec aj sódu bikarbónu.

Pridáme med. Foto - Nela

4

Cesto necháme odležať 5 – 10 minút. Potom si z neho postupne upečieme lievance. Môžeme zvoliť panvicu originál na lievance. 

Pečieme. Foto - Nela

5

Hotové lievance plníme džemom, môžeme zvoliť aj roztlačené čučoriedky s cukrom. Zdobíme jogurtom, ovocím a polejeme medom.

Podávame. Foto - Nela

Tip na záver: Ak si kalórie nestrážite, banánové lievance polejte roztopenou čokoládou a pridajte šľahačku alebo kopček zmrzliny. Do cesta môžete primiešať aj malú lyžičku mletej škorice. Sladké maškrtenie.

Banánové lievance sú hotové, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na klasické lievance

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu