Cuketový perník? Počujete dobre. Je to perník, ktorý je rovnako chutný ako klasický, ale je o to vláčnejší práve vďaka cukete. Cuketu v ňom nie je cítiť a mnohokrát ani nezistíte, že sa v ňom nachádza. Vyskúšajte recept portálu Chutné recepty na najlepší cuketový perník.
Cuketový perník
Pomaly, ale isto, o cuketovom perníku počul už asi každý z nás. Posledné roky sa vyrojili recepty, kde sa do koláčov pridáva cuketa a najznámejší je asi práve perník. Pokiaľ už máte cukety plné zuby, ale stále vám ju niekto podaruje zo záhradky, tak v tomto recepte ju viete pekne zužitkovať a pritom ju vôbec neucítite. Cuketa koláčik kaloricky odľahčí a navyše mu dodá vláčnosť a vďaka nej vydrží koláčik ako čerstvý aj na tretí či štvrtý deň. Kvôli takto pripravenému perníku navyše doplníte vo vašej strave aj nejaké tie gramy vlákniny navyše, čo ocení aj vaše zdravie a trávenie.
Tento cuketový perník tak skutočne možno považovať za zdravý. Vyskúšajte tento náš recept, ktorý je neuveriteľne jednoduchý a rýchly. Nemusíte osobitne šľahať žĺtka s cukrom, pripravovať sneh a zašpiniť tak kopec riadu. A napriek tomu koláčik bude nadýchaný, vysoký a vláčny. Ingrediencie v recepte vystačia na stredne veľký plech – 30×20 cm. Pokiaľ použijete veľký plech, množstvá môžete zdvojnásobiť.
Cuketový perník je zaujímavou kombináciou zdravého pečiva a chutného dezertu, ktorý si v posledných rokoch získava na popularite. Tento dezert je obohatený o cuketu, ktorá nielenže pridáva do cesta viac vlákniny, vitamínov a minerálov, ale tiež zvyšuje jeho výživovú hodnotu. Cuketa obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík a antioxidanty, pričom má nízky obsah kalórií. Vďaka tomu je cuketový perník ideálnym riešením pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu k tradičným dezertom.
Jednou z hlavných výhod cuketového perníka je jeho jemná a vláčna textúra. Cuketa pomáha udržiavať vlhkosť cesta, čo umožňuje vytvoriť dezert s bohatou a príjemnou konzistenciou bez potreby pridávať veľké množstvo tuku alebo oleja. Počas pečenia sa cuketa prakticky rozpadne, takže aj tí, ktorí nemajú radi zeleninu, si ju ani nevšimnú.
Cuketový perník je tiež skvelým spôsobom, ako spotrebovať prebytočné cukety, najmä v letnom období, keď sa často stáva, že ich máte viac, než dokážete spotrebovať. Dokonca aj veľké, prezreté cukety, ktoré už nie sú také chutné na priamu konzumáciu, môžu byť využité v tomto recepte, kde ich textúra a chuť krásne zapadne.
Tento dezert ponúka mnoho možností na experimentovanie. Môžete ho obohatiť pridaním orechov, sušeného ovocia, čokoládových kúskov alebo rôznych korenín, ako sú škorica a zázvor. Niektoré verzie dokonca kombinujú cuketu s inými zeleninami, ako je mrkva, čím získajú ešte bohatší chuťový profil. Navyše, cuketový perník môže byť ľahko prispôsobený rôznym diétam. Bezlepkovú verziu získate nahradením klasickej múky za bezlepkovú, a použitím rastlinného mlieka a náhrady vajec si môžete pripraviť vegan variant.
Ingrediencie
- 200 g cuketa,
- 1 ks jablko,
- 2 ks vajcia,
- 70 ml rastlinný olej,
- 100 g celozrnná hladká múka,
- 100 g biela hladká múka,
- 3 PL kakao,
- 1 ČL sóda bikarbóna,
- 1 ČL perníkové korenie,
- štipka soli,
- 1/2 ČL mletá vanilka (alebo 1 ČL vanilkový extrakt)
Ozdobenie
- 5 – 6 PL ovocný džem,
- 120 – 150 g horká čokoláda,
- 100 – 120 ml smotana na šľahanie,
- drvené orechy alebo lyofilizované ovocie (voliteľné)
Postup receptu
1V jednej miske zmiešame suché ingrediencie: múku, štipku soli, kakao, sódu, vanilku a perníkové korenie. Do druhej misky (väčšej) nastrúhame najemno (alebo rozmixujeme) 200 g cukety spolu s jablkom (nemusia byť ošúpane, ale musia byť dobre umyté). Pridáme aj vajíčka a olej a dobre premiešame. Rúru dáme vyhrievať na 170 stupňov.
2
Do misky, kde máme „mokrú“ zmes, prisypeme premiešanú suchú zmes. Metličkou spolu spojíme. Ak je cesto príliš tuhé, môžeme priliať trošku mlieka alebo vody.
3
Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 170 stupňoch po dobu 20 minút. Kontrolujeme špáradlom.
4
Koláč vyberieme a na ešte teplý korpus na trieme obľúbený ovocný džem. Necháme vychladnúť.
5
Smotanu zohrejeme (nesmie začať vrieť!). Čokoládu nakrájame na malé kúsky a dáme do čistej misky. Kúsky čokolády zalejeme horúcou smotanou a miešame do úplného rozpustenia čokolády. Polevu nanesieme na koláč. Ak chcete, posypeme koláč drvenými opraženými orechmi alebo lyofilizovaným ovocím. Necháme stuhnúť polevu a cuketový perník môžeme nakrájať.
Veríme, že si tento recept na cuketový perník obľúbite rovnako ako aj my. Vyskúšajte aj recept portálu Ženy v meste na čokoládovú tortu z cukety.