Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 20 minút
Počet porcií: 12 ks

Cuketový perník? Počujete dobre. Je to perník, ktorý je rovnako chutný ako klasický, ale je o to vláčnejší práve vďaka cukete. Cuketu v ňom nie je cítiť a mnohokrát ani nezistíte, že sa v ňom nachádza. Vyskúšajte recept portálu Chutné recepty na najlepší cuketový perník. 

Cuketový perník 

Pomaly, ale isto, o cuketovom perníku počul už asi každý z nás. Posledné roky sa vyrojili recepty, kde sa do koláčov pridáva cuketa a najznámejší je asi práve perník. Pokiaľ už máte cukety plné zuby, ale stále vám ju niekto podaruje zo záhradky, tak v tomto recepte ju viete pekne zužitkovať a pritom ju vôbec neucítite. Cuketa koláčik kaloricky odľahčí a navyše mu dodá vláčnosť a vďaka nej vydrží koláčik ako čerstvý aj na tretí či štvrtý deň. Kvôli takto pripravenému perníku navyše doplníte vo vašej strave aj nejaké tie gramy vlákniny navyše, čo ocení aj vaše zdravie a trávenie.

Tento cuketový perník tak skutočne možno považovať za zdravý. Vyskúšajte tento náš recept, ktorý je neuveriteľne jednoduchý a rýchly. Nemusíte osobitne šľahať žĺtka s cukrom, pripravovať sneh a zašpiniť tak kopec riadu. A napriek tomu koláčik bude nadýchaný, vysoký a vláčny. Ingrediencie v recepte vystačia na stredne veľký plech – 30×20 cm. Pokiaľ použijete veľký plech, množstvá môžete zdvojnásobiť.

Cuketový perník je zaujímavou kombináciou zdravého pečiva a chutného dezertu, ktorý si v posledných rokoch získava na popularite. Tento dezert je obohatený o cuketu, ktorá nielenže pridáva do cesta viac vlákniny, vitamínov a minerálov, ale tiež zvyšuje jeho výživovú hodnotu. Cuketa obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík a antioxidanty, pričom má nízky obsah kalórií. Vďaka tomu je cuketový perník ideálnym riešením pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu k tradičným dezertom.

Jednou z hlavných výhod cuketového perníka je jeho jemná a vláčna textúra. Cuketa pomáha udržiavať vlhkosť cesta, čo umožňuje vytvoriť dezert s bohatou a príjemnou konzistenciou bez potreby pridávať veľké množstvo tuku alebo oleja. Počas pečenia sa cuketa prakticky rozpadne, takže aj tí, ktorí nemajú radi zeleninu, si ju ani nevšimnú.

Cuketový perník je tiež skvelým spôsobom, ako spotrebovať prebytočné cukety, najmä v letnom období, keď sa často stáva, že ich máte viac, než dokážete spotrebovať. Dokonca aj veľké, prezreté cukety, ktoré už nie sú také chutné na priamu konzumáciu, môžu byť využité v tomto recepte, kde ich textúra a chuť krásne zapadne.

Tento dezert ponúka mnoho možností na experimentovanie. Môžete ho obohatiť pridaním orechov, sušeného ovocia, čokoládových kúskov alebo rôznych korenín, ako sú škorica a zázvor. Niektoré verzie dokonca kombinujú cuketu s inými zeleninami, ako je mrkva, čím získajú ešte bohatší chuťový profil. Navyše, cuketový perník môže byť ľahko prispôsobený rôznym diétam. Bezlepkovú verziu získate nahradením klasickej múky za bezlepkovú, a použitím rastlinného mlieka a náhrady vajec si môžete pripraviť vegan variant.

História cuketového perníka je relatívne krátka, no je modernou adaptáciou tradičných perníkov, ktoré majú svoje korene v stredovekej Európe. Perníky boli kedysi pripravované so zázvorom, medom a inými koreninami, ktoré im dodávali výraznú chuť a dlhú trvanlivosť. Pridanie cukety do receptu je novodobým trendom, ktorý odráža snahu o zdravšie a výživnejšie pečenie.

Cuketový perník je obzvlášť obľúbený medzi záhradkármi, ktorí často hľadajú spôsoby, ako využiť svoju bohatú úrodu cukiet. Tento dezert sa dá ľahko pripraviť, a vďaka svojej vlhkosti a prítomnosti korenín vydrží dlhšie čerstvý než bežné koláče. Môžete ho skladovať v chladničke alebo dokonca zamraziť na neskôr bez toho, aby stratil svoju jemnú textúru a skvelú chuť.

Prečo práve cuketový?

Výber cuketového perníka oproti klasickému má niekoľko významných výhod, ktoré ho robia atraktívnym pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu a zároveň chutnú alternatívu k tradičnému pečivu.

1. Výživnejšia voľba:

Cuketový perník obsahuje cuketu, ktorá pridáva do dezertu viac vlákniny, vitamínov a minerálov. Zatiaľ čo klasický perník je zvyčajne bohatý na cukor a tuky, cuketový perník ponúka zdravšiu alternatívu bez obetovania chuti. Cuketa obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík a antioxidanty, ktoré prispievajú k lepšiemu fungovaniu organizmu. Navyše, cuketa má nízky obsah kalórií, čo znižuje celkovú energetickú hodnotu dezertu.

2. Nižší obsah tuku:

Vďaka vysokému obsahu vody v cukete, cuketový perník si zachováva vlhkosť bez potreby pridávať veľké množstvo tuku alebo oleja. To znamená, že môžete pripraviť vláčny a šťavnatý perník s menším množstvom kalórií z tuku, čo je ideálne pre tých, ktorí dbajú na svoju hmotnosť alebo sa snažia obmedziť príjem nezdravých tukov.

3. Lepšia textúra a dlhšia trvanlivosť:

Cuketa pridáva do cesta jemnosť a vláčnosť, čím zaručuje, že perník zostane dlhšie čerstvý. Kým klasický perník môže rýchlo vyschnúť a stratiť svoju textúru, cuketový perník si uchováva svoju vláčnosť aj niekoľko dní po upečení. Tento faktor je obzvlášť výhodný, ak chcete dezert pripraviť vopred.

4. Univerzálnosť a možnosti variácií:

Cuketový perník je veľmi prispôsobiteľný a ponúka veľa možností na experimentovanie. Môžete ho obohatiť pridaním orechov, sušeného ovocia, čokoládových kúskov alebo rôznych korenín, čo z neho robí skutočne všestranný dezert. Navyše, cuketový perník je vhodný pre rôzne diéty – jednoducho ho môžete upraviť na bezlepkovú alebo veganskú verziu, čo u klasického perníka nie je vždy také jednoduché.

5. Ekologické využitie surovín:

Ak máte doma nadbytok cukiet, cuketový perník je skvelým spôsobom, ako ich zužitkovať. Často sa stáva, že počas sezóny máte viac cukiet, než dokážete spotrebovať, a tento dezert je perfektným riešením. Navyše, aj veľké, prezreté cukety, ktoré by ste inak nevyužili, môžu byť ideálne do cesta, kde sa ich chuť a textúra krásne prepoja s ostatnými ingredienciami.

6. Zdravšia alternatíva pre deti:

Ak máte deti, cuketový perník je vynikajúcou voľbou, ako im ponúknuť sladký dezert, ktorý obsahuje aj porciu zeleniny, ktorú by inak možno nejedli. Cuketa sa v dezerte takmer nepozná, takže deti si môžu vychutnať chutný koláčik, zatiaľ čo vy budete vedieť, že ste im ponúkli niečo zdravšie.

Výber cuketového perníka teda prináša nielen chutnú alternatívu ku klasickému perníku, ale aj celý rad výživových výhod, ktoré ho robia lepšou voľbou pre zdravý životný štýl. Vyskúšajte ale aj náš recept na klasický perník, grankový koláč, čokoládové guľky, čokoládové crinkles, cuketový koláč s čokoládou, čoko muffiny s banánom či perník z kyslého mlieka

Ingrediencie

  • 200 g cuketa,
  • 1 ks jablko,
  • 2 ks vajcia,
  • 70 ml rastlinný olej,
  • 100 g celozrnná hladká múka,
  • 100 g biela hladká múka, 
  • 3 PL kakao,
  • 1 ČL sóda bikarbóna,
  • 1 ČL perníkové korenie,
  • štipka soli,
  • 1/2 ČL mletá vanilka (alebo 1 ČL vanilkový extrakt)

Ozdobenie

  • 5 – 6 PL ovocný džem,
  • 120 – 150 g horká čokoláda,
  • 100 – 120 ml smotana na šľahanie,
  • drvené orechy alebo lyofilizované ovocie (voliteľné)

Postup receptu

1V jednej miske zmiešame suché ingrediencie: múku, štipku soli, kakao, sódu, vanilku a perníkové korenie. Do druhej misky (väčšej) nastrúhame najemno (alebo rozmixujeme) 200 g cukety spolu s jablkom (nemusia byť ošúpane, ale musia byť dobre umyté). Pridáme aj vajíčka a olej a dobre premiešame. Rúru dáme vyhrievať na 170 stupňov.

Vymiešame suché suroviny. Foto - Andrea

2

Do misky, kde máme „mokrú“ zmes, prisypeme premiešanú suchú zmes. Metličkou spolu spojíme. Ak je cesto príliš tuhé, môžeme priliať trošku mlieka alebo vody.

Vymiešame cesto. Foto - Andrea

3

Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 170 stupňoch po dobu 20 minút. Kontrolujeme špáradlom.

Upečieme. Foto - Andrea

4

Koláč vyberieme a na ešte teplý korpus na trieme obľúbený ovocný džem. Necháme vychladnúť.

Natrieme džemom. Foto - Andrea

5

Smotanu zohrejeme (nesmie začať vrieť!). Čokoládu nakrájame na malé kúsky a dáme do čistej misky. Kúsky čokolády zalejeme horúcou smotanou a miešame do úplného rozpustenia čokolády. Polevu nanesieme na koláč. Ak chcete, posypeme koláč drvenými opraženými orechmi alebo lyofilizovaným ovocím. Necháme stuhnúť polevu a cuketový perník môžeme nakrájať.

Ozdobíme. Foto - Andrea

Veríme, že si tento recept na cuketový perník obľúbite rovnako ako aj my. Vyskúšajte aj recept portálu Ženy v meste na čokoládovú tortu z cukety.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu