Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 30 minút
Počet porcií: 16
 

Jablkové grófkine rezy sú klasikou, ktorá voňala v kuchyni našej mamy počas jesene. Tento recept sa v našej rodine dedí z generácie na generáciu, a hoci sa v rôznych domácnostiach môže nazývať inak – napríklad barónkine rezy – jeho chuť zostáva rovnaká.

Jablkové grófkine rezy

Šťavnaté jablká, chrumkavé orechy a jemný, voňavý sneh na vrchu vytvárajú dokonalý súlad chutí, vďaka ktorým grófkine rezy evokuje teplo domova a spomienky na rodinné chvíle. Skúste tento tradičný dezert a prineste si do kuchyne vôňu nostalgie a jesene od webu Chutné recepty.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 450 g polohrubej múky,
  • 250 g masla,
  • 1 balenie prášku do pečiva,
  • 200 g práškového cukru,
  • 4 vajcia (oddeľte žĺtky a bielky),
  • 2 PL mlieka,
  • 1/3 balenia cukru s citrónovou kôrou,

Na plnku:

  • 6 veľkých jabĺk,
  • 2 PL kryštálového cukru,
  • 1 hrsť hrozienok,
  • 1 PL mletej škorice,
  • 2/3 balenia cukru s citrónovou kôrou,

Príprava receptu

1

Začnite tým, že si na pracovnej doske vypracujete cesto z múky, masla, prášku do pečiva, práškového cukru, žĺtkov, mlieka a cukru s citrónovou kôrou.

2

Tretinu cesta odložte na pol hodinu do chladničky. Zvyšné dve tretiny cesta si roztlačte rukou na dne plechu.

3

Postrúhajte si jablká, zmiešajte ich v pripravenej nádobe s kryštálovým cukrom, škoricou, cukrom s citrónovou kôrou a hrozienkami. Zmes navrstvite na cesto na plechu.

4

Z bielkov (najlepšie z domácich vajec) vyšľahajte tuhý sneh s troškou kryštálového cukru a rovnomerne ho rozotrite na vrstvu jabĺk. Na vrch postrúhajte zvyšné stuhnuté cesto z chladničky.

5

Grófkine rezy pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov cca 30 minút doružova. Po upečení môžete povrch posypať práškovým cukrom, alebo ak chcete pokvapkať čokoládovou polevou.

Grófkine rezy sú hotové. Foto - Michal Trško
Grófkine rezy sú hotové. Foto – Michal Trško

Hotovo! Grófkine rezy podávame najlepšie ešte teplé. Dobrú chuť. Skúste aj naše luxusné jablkové rezy.

Jablkové koláče sú dokonalým symbolom jesene a domova, pretože kombinujú šťavnaté, sladké plody s vôňou škorice a orechov. Ich príprava je jednoduchá, a navyše môžete využiť čerstvé jablká, ktoré sú počas sezóny ľahko dostupné.

Pečenie jablkového koláča doma prináša nielen úžasnú vôňu, ktorá prevonia celý dom, ale aj potešenie z toho, že ste pripravili niečo chutné pre svojich blízkych. Navyše, jablká sú plné vitamínov, vlákniny a prírodných cukrov, takže sú skvelou ingredienciou nielen pre chuťové poháriky, ale aj pre zdravie. Upečený jablkový koláč vám poskytne pocit útulnosti a spokojnosti, a to aj počas chladnejších dní.

Prečo jablká?

Jablká sú skvelým zdrojom výživy a ponúkajú množstvo zdravotných benefitov. Tu sú niektoré z dôvodov, prečo sú také zdravé:

  1. Vysoký obsah vlákniny: Jablká, ktorých obsahujú grófkine rezy naozaj bohato, obsahujú rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, ktorá je dôležitá pre trávenie. Rozpustná vláknina, ako je pektín, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a znižovať cholesterol, zatiaľ čo nerozpustná vláknina podporuje zdravé črevá a pravidelné vyprázdňovanie.
  2. Nízky obsah kalórií a tukov: Jablká sú nízkokalorické, čo z nich robí ideálnu desiatu pre tých, ktorí chcú udržať alebo znížiť svoju telesnú hmotnosť. Neobsahujú takmer žiadne tuky, čo je výhodné pre zdravie srdca.
  3. Bohaté na vitamíny: Jablká obsahujú vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém, zlepšuje zdravie pokožky a pomáha telu absorbovať železo. Obsahujú aj ďalšie antioxidanty, ktoré bojujú proti zápalom a voľným radikálom.
  4. Zdravé pre srdce: Štúdie ukazujú, že pravidelná konzumácia jabĺk môže znižovať riziko srdcových ochorení vďaka ich obsahu vlákniny, antioxidantov a flavonoidov, ktoré pomáhajú chrániť cievy a srdce.
  5. Podporujú zdravie mozgu: Antioxidanty v jablkách, najmä quercetín, môžu mať neuroprotektívne vlastnosti, čo znamená, že pomáhajú chrániť mozgové bunky pred poškodením a môžu znižovať riziko neurodegeneratívnych chorôb, ako je Alzheimerova choroba.
  6. Hydratácia: Jablká majú vysoký obsah vody, čo pomáha udržiavať telo hydratované a podporuje správne fungovanie buniek.
  7. Zdravie zubov: Jablká prirodzene podporujú čistotu zubov. Ich chrumkavá konzistencia a kyslosť pomáhajú stimulovať produkciu slín, čo môže znížiť tvorbu zubného povlaku.

Zaradenie jabĺk do každodenného jedálnička môže prispieť k celkovému zdraviu a pohode, a zároveň sú chutným spôsobom, ako si dopriať prírodné cukry a dôležité živiny.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu