Vyprážaný syr je typická slovenská a česká pochúťka, ktorú podávajú snáď v každej reštaurácii. Urobte si tento naozaj rýchly recept doma podľa nášho fotoreceptu. Pokiaľ obalíme syr v trojobale a budeme pracovať jemne, syr by nám nemal vytiecť.
Vyprážaný syr
Rozmýšľate, čo rýchle a jednoduché pripraviť cez víkend na obed? Máme pre vás skvelý tip na vyprážaný syr, ktorý sa vám neroztečie a jeho prípravu zvládne aj začiatočný kuchár či kuchárka.
Vyprážaný syr je lahodné jedlo, ktoré sa teší širokej popularite po celom svete. Jeho pôvod sa dá vystopovať do strednej Európy, konkrétne do Rakúska a Českej republiky, avšak dnes je obľúbený vo veľa ďalších krajinách a patrí do ich kulinárskeho kultúrneho dedičstva.
Existuje niekoľko druhov syra, ktoré sa často používajú k príprave vyprážaného syra. Medzi tie najobľúbenejšie patrí eidam, hermelín, camembert, gouda a ementál. Každý druh syra prináša jedlu svoju charakteristickú chuť a textúru.
Vyprážaný syr sa často podáva ako hlavné jedlo alebo dokonca ako predjedlo. Tradičnou prílohou je napríklad zemiakový šalát, oveľa viac obľúbené hranolky, tatárska omáčka alebo čerstvé bylinky. Jeho bohatú chuť a konzistenciu obľubuje mnoho ľudí a syr sa často objavuje na jedálnych lístkoch v reštauráciách s regionálnymi špecialitami.
Odporúča sa spomenúť aj to, že hoci vyprážaný syr veľmi chutí, ale má zato bohaté energetické hodnoty, pretože sa smaží v oleji. Mali by sme ho konzumovať s mierou a začleniť do vyváženej stravy spolu s ďalšími zdravými potravinami.
K vyprážanému syru si viete pripraviť aj zeleninový šalát, ktorým vyvážite jeho bohatú energetickú hodnotu. Poprípade si k nemu pripravte domácu tatársku omáčku.
Zaujímavosti o vyprážanom syre
Vyprážaný syr patrí medzi obľúbené jedlá, ktoré sa podávajú na rôznych svetových festivaloch a trhoch, ako napríklad Oktoberfest v Nemecku alebo vianočné trhy v Českej republike. Jednoducho patrí k pokrmom, ktoré si ľudia radi doprajú pri sviatočných udalostiach.
Existuje mnoho regionálnych variantov vyprážaného syra po celom svete. Napríklad v Španielsku sa podáva Queso Frito, ktoré je vyrobený z miestneho syra a často sa podáva s medom. Indovia zas obľubujú jedlo Paneer Pakora, čo predstavuje vlastne vyprážaný syr z mlieka.
V niektorých reštauráciách alebo stánkoch rýchleho občerstvenia môžete naraziť na rôzne druhy vyprážaného syra, ktoré sa zakladajú na regionálnych špecialitách. Napríklad v Škótsku sa vyprážaný syr pripravuje s rybími plackami, čo predstavuje veľmi obľúbenú kombináciu chutí.
Vyprážaný syr určite patrí medzi jedlá, ktoré obľubuje väčšina ľudí. Oplatí sa ho vyskúšať aj doma. Pripravte si ho s nami.
Zároveň vám odporúčame vyskúšať aj iné rýchle recepty z nášho webu, ako sú napríklad perfektné hrnčekové palacinky, skvelá karfiolová polievka alebo najlepšia kuracia čína či kurací cordon bleu. Ako sladkú bodku na záver určite vyskúšajte aj rýchle dezerty – banánová roláda alebo vynikajúca marhuľová bublanina.
Ingrediencie
- 4 ks syru eidam,
- 8 PL hladkej múky,
- 10 PL strúhanky,
- 3 vajcia,
- 1 ČL soli,
- 200 ml oleja na vyprážanie (cca),
Postup prípravy: vyprážaný syr
1Syr obalíme v múke – Každý jeden syr obalíme v múke z každej strany.
2Obalíme vo vajíčku – Pomúčený syr obalíme v rozšľahaných vajciach so soľou.
3Obalíme v strúhanke – Pomúčený a obalený syr vo vajíčku, dáme do strúhanky, ktorú jemne prstami pritlačíme na syr.
4Obalíme znova v trojobale – Každý syr obalíme znova v múke, vo vajciach a strúhanke.
5Smažíme – Syr dáme smažiť do oleja, tak aby bol do polovice ponorený, osmažíme na každej strane cca 2 minúty tak, aby bol vysmažený dozlatista.
6
Podávame – K vyprážanému syru sa najviac hodia hranolky alebo pečené zemiaky.
Z portálu Ženy v meste vám odporúčame tieto recepty na rýchly obed – najlepší zemiakový prívarok na kyslo a tradičná fazuľová polievka.
Videorecept ako pripraviť vyprážaný syr
Ako obalit syr, aby nevytiekol?
Aj keď je to jedlo, ktoré sa u nás pripravuje veľmi často, jeho príprava má niekoľko svojich drobných zákonistostí. Jednou z tradičných otázok je napríklad to, ako zabrániť vytiekaniu syra počas smaženia. Tajomstvom je obaliť ho v trojobale dvakrát. Ak ho dôkladne a dvakrát obalíme a pracujeme opatrne, syr zvyčajne nevytečie. Výsledkom bude skvelý vyprážaný syr v chrumkavom cestíčku, uvidíte. Držíme palce.