Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút
Počet kusov: 16
 

Hrnčekový recept na extra rýchly jablkový koláč od babičky. Tento koláč je doslova legendárny, chutí všetkým a máte ho hotový raz-dva. Upečte si s nami hrnčekový koláč, ktorý je mäkučký a šťavnatý aj na druhý deň. Chutnerecepty.sk vám prinášajú tie najlepšie recepty. 

Rýchly jablkový koláč

Koláčik, ktorý si budete pripravovať celý rok. Hoci jablkové koláče zvyknú byť hitom najmä počas jesene, na tento budete mať chuť aj mimo ich sezóny. Niet nad vôňu jablkového koláča, ktorá sa šíri celým domom. Navyše je tento recept vhodný aj pre začiatočníkov, takže si ho môže upiecť naozaj každý. 

Rýchly jablkový koláč si môžete aj ozvláštniť pridaním rôznych ingrediencií do cesta. V tomto recepte sa okrem jabĺk do cesta primiešavajú aj orechy, avšak také hrozienka alebo kúsky čokolády sú taktiež dobrý nápad. Ak si strážite figúru, jednoducho si nahraďte cukor iným sladidlom a múku môžete vymeniť za celozrnnú alebo špaldovú. 

Okrem vynikajúcej chuti má jablkový koláč aj niekoľko výhod z hľadiska zdravia. Jablká sú bohaté na vlákninu a vitamíny, a preto môže byť jablkový koláč relatívne zdravá voľba dezertu.

Zaujímavosťou je napríklad aj to, že existuje mnoho rôznych variantov jablkového koláča. Medzi najznámejšie patrí americký „apple pie“ (jablkový koláč so škoricou a typickým mriežkovaným cestom), francúzsky „tarte tatin“ (obrátený jablkový koláč) a nemecký „apfelstrudel“ (jablkový závin alebo jablková štrúdľa). V niektorých častiach Nemecka sa apfelstrudel tradične podáva počas Vianoc.

Jablkový koláč sa hodí na raňajky alebo desiatu či olovrant. Návšteva sa mu tiež istotne poteší a všetci ho ocenia aj na rôznych oslavách či posedeniach. Jednoduchý a rýchly jablkový koláč je určite klasika a s našim receptom bude chutiť ako od babičky. Navyše si ho môžete vychutnať s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo so šľahačkou či čokoládovým topingom. 

Ak sa vám zvýšili nejaké jablká pri pečení koláča, odporúčame vám skúsiť napríklad aj jablčník či jablkové pité od babičky alebo luxusnú jablkovú presnidávku. Na slávnosti a oslavy sa hodia aj tieto výborné jablkové rezy so šľahačkou, vyskúšajte ich! Pre tých, ktorí milujú čokoládu, tak legendárny jablkový koláč je to pravé. Skúste aj náš recept na čučoriedkový koláč s tvarohom.

Vedeli ste, že…

  • existuje viac než 7 500 odrôd jabĺk po celom svete? Každá odroda má svoju vlastnú kombináciu chutí, vône a textúru.
  • jablká plávajú na vode? Majú totiž nižšiu hustotu než voda, čo znamená, že sa potopia, ak sú príliš ťažké, ale tie ľahšie plávajú na vode. 
  • jablká majú svoj pôvod v Ázii? Pochádzajú z horských oblastí medzi Kazachstanom a západnou Čínou, odtiaľ sa rozšírili do zvyšku sveta.
  • jablone patria medzi stromy s dlhou životnosťou? Niektoré jablone môžu žiť a produkovať ovocie až 100 rokov.
  • najväčšie jablko vážilo približne 1,4 kg? Toto jablko sa vypestovalo v Japonsku

Ingrediencie

Postup prípravy: rýchly jablkový koláč

1Pripravíme jablká – Jablká ošúpeme a nastrúhame ideálne na hrubom strúhadle.

Pripravíme jablká. Foto - Kristýna

2Vajcia dáme do misky – Do väčšej misky si rozbijeme vajíčka.

Vajcia dáme do misky. Foto - Kristýna

3Pridáme cukor – K vajciam pridáme cukor a vymiešame spolu do peny.

Pridáme cukor. Foto - Kristýna

4Pridáme múku a kypriaci prášok – K vajíčkam s cukrom pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a znova premiešame.

Pridáme múku a kypriaci prášok. Foto - Kristýna

5Pridáme olej – Do cesta pridáme pol hrnčeka oleja a všetko spolu premiešame.

Pridáme olej. Foto - Kristýna

6

Pridáme škoricu – Do cesta prisypeme škoricu, ale kto ju nemá rád, tak ju môže pokojne vynechať. Ak by ste si chceli cesto ešte osladiť, môžete prisypať namiesto škorice škoricový cukor. 

Pridáme škoricu. Foto - Kristýna

7

Pridáme jablká – Do cesta pridáme vopred pripravené, nastrúhané jablká.

Pridáme jablká. Foto - Kristýna

8

Pridáme orechy – Na záver primiešame namleté vlašské orechy a všetko spolu dôkladne premiešame.

Pridáme orechy. Foto - Kristýna

9

Dáme piecť – Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme cesto a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180°C na 40 minút. Na záver môžeme posypať grankom, poliať čokoládou alebo potrieť džemom, už ako to máte najradšej. Tu je výsledok, nech sa páči.

Dáme piecť. Foto - Kristýna

Tip na záver: Rýchly jablkový koláč si môžete vychutnať s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo so šľahačkou. 

Rýchly jablkový koláč je hotový a my vám rovnako odporúčame skúsiť výbornú žemľovku alebo jablkové pité od babičky z portálu ženyvmeste.sk. Alebo šťavnatý ovocný koláč.

Videorecept na rýchly jablkový koláč

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu