Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 25 minút
Počet porcií: 3 (8 – 10 ks)

Špaldové palacinky sú to pravé, ak máte chuť na niečo sladké, ale strážite si kalórie. Avšak tieto palacinky si môžete naplniť aj slanou plnkou. Podľa tohto receptu si pripravíte zdravé palacinky, ktoré nebudú také kalorické ako tie klasické. Nech sa páči, pripravte si špaldové palacinky s nami. 

Špaldové palacinky

Takéto palacinky sú zdravšou verziou tých klasických. Veľa jedál si viete pripraviť v zdravšej verzii, a to tak, že niektoré ingrediencie vymeníte za zdravšie alternatívy. Napríklad v tomto recepte sa nepoužije bežná múka, ale špaldová. Cukor zas môžete nahradiť medom alebo inými zdravšími sladidlami, poprípade žiadnymi. Na opečenie palaciniek stačí niekedy iba trocha oleja, ak ho bude zbytočne veľa, kalórie v jedle budú stúpať.

Špaldové palacinky majú niekoľko výhod oproti tým klasickým. Napríklad, špalda je starodávne obilie, ktoré sa pestuje už tisíce rokov. Obsahuje viac vlákniny, bielkovín, minerálov (vrátane vápnika, železa a horčíka) a vitamínov B ako pšenica. Palacinky zo špaldy tak ponúkajú vyššiu nutričnú hodnotu a môžu prispievať k lepšiemu tráveniu a všeobecnému zdraviu.

Špalda má taktiež nižší glykemický index ako pšenica, čo znamená, že sa sacharidy v nej pomalšie uvoľňujú do krvného obehu. To vedie k stabilnejšiemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi a pomáha udržiavať energetickú rovnováhu. Zároveň obsahuje menej lepku ako pšenica, čo ju robí ideálnou voľbou pre ľudí s celiakiou alebo citlivosťou na lepok. Palacinky zo špaldy sú tak skvelou alternatívou pre tých, ktorí sa snažia obmedziť príjem lepku.

Taktiež má o niečo viac orechovú a sladšiu chuť než pšenica, čo dáva palacinke bohatší a charakteristickejší profil chuti. Mnoho ľudí uprednostňuje chuť špaldových palaciniek a považuje ich za obohatenie oproti bežným pšeničným palacinkám.

Záver je teda taký, že vzhľadom na svoje výhody pre zdravie, špaldové palacinky ponúkajú zdravšiu alternatívu oproti tradičným pšeničným palacinkám. Môžu prispievať k lepšiemu metabolizmu, lepšiemu tráveniu, nižšiemu riziku vzniku cukrovky a iným prospešným účinkom pre zdravie.

Tipy na využitie špaldovej múky 

Špaldové palacinky rozhodne nie sú jediná možnosť, ako využiť špaldovú múku. Hodí sa do sladkých, ale aj slaných receptov a niektoré produkty si viete kúpiť iba s obsahom špaldovej múku, napríklad také cestoviny. Tu je niekoľko tipov:

  • Palacinky a lievance: Nahraďte časť alebo celú pšeničnú múku vo svojich obľúbených receptoch na palacinky alebo lievance špaldovou múkou. Dodá im bohatšiu chuť a vyššiu nutričnú hodnotu. (tipy na palacinkové recepty – babičkine palacinky alebo hrnčekové palacinky)

  • Pečenie chleba: Experimentujte s pečením chleba s použitím špaldovej múky. Môžete ju použiť samostatne alebo ju zmiešať s inými druhmi múk (napríklad pšeničnou, ražnou alebo ovsenou) pre získanie zaujímavejšej textúry a chuti.

  • Dezerty: Špaldovú múku môžete použiť na prípravu rôznych dezertov, ako sú koláče, sušienky, muffiny alebo ovocný koláč. Opäť ju môžete kombinovať s inými druhmi múk podľa preferencie.

  • Cestoviny: Vyskúšajte si domáce cestoviny so špaldovou múkou. Môžete vyrobiť špaldové cestoviny rôznych tvarov, ako sú tagliatelle, fusilli alebo farfalle, a servírovať ich s rôznymi omáčkami (napríklad s paradajkovou).

Toto je len niekoľko príkladov, je ich však omnoho viac, nebojte sa experimentovať. Odporúčame vám skúsiť napríklad aj francúzske palacinky s exotickou omáčkou alebo aj palacinky na slano so šampiňónovou náplňou či fit špenátové palacinky. Máme recept aj na sladké fit banánové palacinky. Tie si môžete naplniť aj našou jemnou tvarohovou plnkou.

Ingrediencie

  • 500 ml mlieko,
  • 100 g hladká múka, 
  • 100 g celozrnná špaldová múka,
  • 2 ks vajcia,
  • 60 g roztopené maslo,
  • štipka soli

Postup receptu

Všetky suroviny si pripravíme, mlieko a vajcia by mali mať izbovú teplotu. Maslo si môžeme rozpustiť napríklad v mikrovlnke alebo nad parou. Následne si dáme ohrievať nejakú väčšiu panvicu. 

Pripravíme si cesto. Foto - Andrea

2Vo väčšej miske spolu zmiešame mlieko, vajcia a rozpustené maslo. Ručne to vyšľaháme a vymiešame. 

Suroviny vymiešame. Foto - Andrea

3

Do cesta pridáme preosiate obe múky so štipkou soli.

Pridáme múky. Foto - Andrea

4

Celé cesto poriadne a dôkladne vymiešame, aby sme v ňom nemali žiadne hrudky. 

Cesto vymiešame. Foto - Andrea

5Následne naberačkou nalejeme cesto na vymastenú a zohriatu panvicu. Palacinky opekáme z každej strany približne 2 minúty. Otáčame vtedy, keď sú okraje zatiahnuté. Dbajte ale na dostatočnú teplotu. 

Palacinky upečieme. Foto - Andrea

6

Z tohto množstvo by vám malo vyjsť 8 – 10 palaciniek, závisí to od veľkosti panvice. Palacinky môžete plniť podľa chuti. Napríklad džemom alebo tvarohovou plnkou. My sme použili takúto plnku: 200 g ricotty, 50 g grécky jogurt, 15 g strúhaný kokos, 1 ČL vanilková pasta, 10 g trstinový cukor. Všetko vymiešate a máte hotovo. Ricottu môžete nahradiť aj jemným tvarohom a nemusíte pridávať jogurt.

Pripravíme si plnku. Foto - Andrea

7

Špaldové palacinky nakoniec natrieme zmesou a zrolujeme. Môžeme ich pokvapkať roztopeným maslo alebo orechovým maslom. Podávame ich s čerstvým ovocím. Cesto môžete použiť aj na slané plnky. 

Palacinky sú hotové. Foto - Andrea

Inšpirujte sa plnkami z portálu Ženy v meste a naplňte si palacinky rôznymi plnkami, chutiam sa medze nekladú.

Videorecept ako pripraviť špaldové palacinky

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu