Valašskú kyselicu môžete ochutnať na rôznych akciách, predovšetkým na tradičných jarmokoch, kde vás kyselica nielen zahreje, ale aj zasýti. Pripravte si ju aj doma, presne podľa svojich chutí, s receptom od chutnerecepty.sk.
Valašská kyselica
Kyselica má síce rovnaký základ, a to kapustu a smotanu, ale zvykne byť dochutená v každej domácnosti inak. Niekto si do nej rád pridá klobásu, niekto slaninu a často v nej nájdete aj hríby. U nás doma je kyselica sviatočné jedlo, ktoré sa varí na Štedrý deň na obed, samozrejme v tento deň vo vegetariánskej verzii bez údeniny pre zachovanie tradície.
Kyselica je často pripravovaná vo veľkých hrncoch a pomaly sa varí, čo pomáha uvoľňovať všetky chute a získavať bohatú a plnú chuť. Táto polievka sa často konzumuje v zime, pretože je výbornou pochúťkou na zahriatie v chladnejšom počasí. Je to tradičný recept, ktorý sa často prenáša z generácie na generáciu.
Je súčasťou mnohých slávnostných príležitostí, ako napríklad vianočného alebo veľkonočného stola. Je to jedno z tradičných jedál, ktoré zdôrazňuje kultúru a dedičstvo Slovenska. Existuje veľa variácií kyselice v rôznych regiónoch Slovenska. Každá oblasť má svoje vlastné preferencie a pridáva do polievky rôzne ingrediencie a korenie.
Okrem Slovenska je podobná polievka populárna aj v ďalších krajinách strednej a východnej Európy, ako sú Poľsko (kysła kapuśniak), Česko (zelňačka) a Maďarsko (káposztaleves).
Kyslá kapusta a zdravie
Kyslá kapusta, ktorá sa používa na prípravu kyselice, je veľmi zdravá ingrediencia s mnohými prospešnými vlastnosťami. Tu je niekoľko faktov o zdravotných výhodách kyslej kapusty:
-
Obsahuje vitamín C: Kyslá kapusta je bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý je dôležitý pre imunitný systém, tvorbu kolagénu, a tiež pôsobí ako antioxidant chrániaci organizmus pred voľnými radikálmi.
-
Vysoký obsah vlákniny: Kyslá kapusta obsahuje vlákninu, čo prispieva k správnej tráviacej funkcií a podporuje zdravé črevá. Vláknina tiež pomáha udržiavať pocit sýtosti, čo môže byť výhodné pri kontrole hmotnosti.
-
Obsahuje vitamín K: Kyslá kapusta obsahuje aj vitamín K, ktorý je dôležitý pre zrážanie krvi a zdravé kosti.
-
Probiotiká: Fermentácia, ktorá sa používa na výrobu kyslej kapusty, produkuje probiotiká. Tieto priateľské baktérie sú prospešné pre zdravie čriev a môžu pomôcť udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry.
-
Antioxidanty: Kyslá kapusta obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred poškodením buniek spôsobeným voľnými radikálmi. Tým sa môže znižovať riziko niektorých ochorení, ako sú srdcové ochorenia a niektoré typy rakoviny.
-
Nízky obsah kalórií: Kyslá kapusta je relatívne nízko-kalorickou potravinou, čo znamená, že môže byť súčasťou zdravej stravy, najmä pri sledovaní hmotnosti.
Celkovo je kyslá kapusta zdravou potravinou s mnohými výhodami pre organizmus, a je vhodná ako súčasť vyváženej stravy.
Vyskúšajte aj náš recept na najlepšie placky z kapusty, klasickú koložvársku kapustu alebo kapustnicu.
Ingrediencie
- 0,5 kg kyslá kapusta,
- 1 – 2 PL sadlo,
- 2 PL hladká múka,
- 2 tégliky kyslá smotana,
- 2 ks vajcia,
- celá hlavička cesnaku,
- 1/2 balíčka majoránky,
- 1 ČL čierne korenie,
- 1/2 ČL soľ,
- 2 PL cukor,
- 0,5 l mlieko
Postup receptu: valašská kyselica
1Uvaríme kapustu – Kapustu dáme uvariť do hrnca do vody (cca 1liter) s majoránom a cukrom. Varíme 15 minút.
2Urobíme zásmažku – Na panvici rozpustíme masť, do roztopenej masti pridáme múku a cca 4 minúty posmažíme. Zmes zriedime s mliekom a pridáme do hrnca k uvarenej kapuste.
3Zmiešame smotanu s vajíčkami – Do veľkého pohára nalejeme smotanu a rozbijeme vajíčka, posypeme korením. Všetko rozmiešame a a prilejeme do polievky.
4Kyselicu varíme a dochutíme – Všetko spolu povaríme 10 minút na strednom ohni a na záver pridáme prelisovaný cesnak a máme hotovo. Toto je výsledok – valašská kyselica.
Tip na záver: Podávame s uvareným zemiakom, ktorý si vidličkou roztlačíme a uvarenou klobáskou pokrájanou na kolieska. Kyselicu môžeme jesť aj bez príloh, samotnú ako polievku.