Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 25 minút
Počet porcií: 5

Najjednoduchší recept na restovanú kuraciu pečeň. Vyskúšajte rýchly recept na túto pochúťku, ktorý je vhodný aj pre úplného začiatočníka. Pripravte si tak obed alebo večeru podľa nášho webu chutnerecepty.sk.

Kuracia pečeň

Buď ju milujete alebo neznášate. Ak patríte do tej prvej skupiny, milovníkov pečene, ste tu správne. Príprava kuracej pečene je naozaj veľmi jednoduchá. Vďaka tomuto receptu bude pečeň dokonca aj šťavnatá a veľmi chutná. Kuracia pečeň ja taktiež aj veľmi výživná a zdravá. 

Kuracia pečeň je bohatá na železo, vitamíny skupiny B (najmä vitamín B12), vitamín A, zinok a ďalšie živiny. Tieto živiny sú dôležité pre správne fungovanie tela. Už len 100 g pečene pokryje našu dennú dávku železa. Obsahuje tiež pomerne vysoké množstvo cholesterolu. Preto by ľudia s vysokým cholesterolom alebo s ochorením srdca mali konzumovať pečeň s opatrnosťou alebo sa poradiť s lekárom. Na druhú stranu patrí medzi potraviny, ktoré sa ľahko strávia a vstrebávajú v tele. Je to obzvlášť užitočné pre osoby s citlivým tráviacim systémom.

Pečeň je orgán, ktorý filtrovaním odstraňuje toxíny z tela zvierat. Preto je dôležité zvoliť si kvalitné a bezpečné mäso od spoľahlivých dodávateľov, aby sa minimalizovala možnosť kontaminácie toxínmi. Taktiež obsahuje vysoké množstvo vitamínu A, a preto by ju tehotné ženy mali konzumovať s opatrnosťou, aby sa predišlo nadmernému príjmu vitamínu A, ktorý môže mať negatívny vplyv na plod. Avšak vzhľadom na vysoký obsah železa a vitamínu B12 je kuracia pečeň v správnej miere veľmi užitočná pre tehotné ženy. Tieto živiny podporujú tvorbu krvi a zdravý vývoj plodu.

Ak sa rozhodnete konzumovať kuraciu pečeň, je dôležité dbať na vyváženú stravu. Je to výživovo bohatý potravinový zdroj, ale pre niektorých ľudí môžu existovať obmedzenia.

Obľúbené recepty s kuracou pečeňou

Ak už je niekto milovník pečene, tak veľký. Tu je niekoľko najobľúbenejších receptov s kuracou pečeňou, ktoré si ľudia radi vychutnávajú a ktoré môžete vyskúšať aj vy doma:

  1. Pečená kuracia pečeň s cibuľou a jablkami: Kuraciu pečeň orestujte na panvici spolu s cibuľou a jablkami. Pridajte trochu masla a dochuťte soľou, korením a bylinkami. Pečte v rúre, kým nie je pečeň mäkká a dobre prepečená.

  2. Kuracia pečeň na grile: Nakrájajte kuraciu pečeň na kúsky a marinujte ju v zmesi olivového oleja, cesnaku, citrónovej šťavy, byliniek a soli. Potom pečte kúsky pečene na grile, až kým nie sú vnútri mäkké a vonku chrumkavé.

  3. Kuracie pâté: Zmiešajte orestovanú kuraciu pečeň s cibuľou, cesnakom, maslom, smotanou a korením. Všetko dobre premiešajte v mixéri, až kým nevznikne hladká a krémová konzistencia. Podávajte na opečenom chlebe alebo so sušienkami.

  4. Dusená kuracia pečeň s cibuľou a hubami: Orestujte kuraciu pečeň na panvici a odložte ju nabok. Potom orestujte cibuľu a huby, pridajte kuraciu pečeň späť a poduste s vývarom alebo smotanou. Podávajte s ryžou alebo zemiakovým pyré.

  5. Kuracia pečeň v omáčke: Orestujte nakrájanú kuraciu pečeň na panvici a odložte ju nabok. V panvici vytvorte omáčku z vývaru, smotany, bylín a dochuťte ju podľa chuti. Vráťte kuraciu pečeň späť do omáčky a povarte pár minút, kým nie je pečeň pripravená.

Tieto recepty sú len niektoré z mnohých možností, ako pripraviť kuraciu pečeň. Môžete s ňou experimentovať a prispôsobiť ju svojim preferenciám a chuti.

Ak sa vám zvýšila pečeň a neviete, čo s ňou, máme pre vás skvelý recept na pečeňovú paštétu. Natrieť si ju môžete napríklad na domáce žemle. Okrem toho vám odporúčame skúsiť aj recept na dusenú bravčovú pečeň s ryžou a restovanú kuraciu pečeň. A tu je kôprová omáčka.

Hurá do varenia!

Ingrediencie

  • 1000 g kuracia pečeň, 
  • 5 PL olivový olej,
  • 3 ks cibuľa strednej veľkosti,
  • 6 strúčikov cesnaku (podľa chuti),
  • na dochutenie: 2 PL mletá červená paprika, soľ (podľa chuti), mleté čierne korenie (podľa chuti), 1/2 ČL drvená rasca, 1/2 ČL sušený majorán (podľa chuti), chilli korenie (podľa chuti), petržlenová vňať (podľa chuti),
  • na zahustenie: 1 – 2 ČL Solamyl rozmiešaný vo vode (podľa potreby)

Postup receptu

Kuraciu pečeň umyjeme, osušíme a odblaníme. Nakrájame ju na malé kúsky, avšak dusiť môžete pokojne aj celé kusy. Na oleji orestujeme cibuľku dozlatista a pridáme k nej kuracie pečienky. 

Pripravíme pečeň. Foto - Nela

2Pridáme mletú červenú papriku (2PL) a premiešame. Pečeň ešte restujeme, aby sa zatiahla (zbledne). Pridáme k nej čierne korenie a rascu. Dosolíme ju, až keď je mäkká.

Okoreníme a dusíme. Foto - Nela

3

Pečeň následne prikryjeme pokrievkou a dusíme ďalších 5 minút, aby pustila šťavu. Ak máte radi pikantné jedlá, pridajte pokojne aj chilli korenie podľa chuti, samozrejme, opatrne. 

Dusíme. Foto - Nela

4

Nakoniec pridáme ešte roztlačený cesnak podľa chuti a prstami rozdrvený majorán. Ak majorán nemáte radi, vynechajte. Pridajte petržlenovú vňať.

Pridáme cesnak. Foto - Nela

5

Kuraciu pečeň podlejeme horúcou vodou podľa potreby a restujeme ju, pokiaľ nezmäkne. Nakoniec pečienky osolíme a šťavu môžeme zahustiť Solamylom rozmiešaným vo vode.

Dokončíme. Foto - Nela

Tip od nás: K restovanej kuracej pečeni sa hodí ako príloha ryža, opekané zemiaky alebo hranolčeky. Kyslé uhorky tomu dodajú správnu chuť. Ak si dávate pozor na figúru, odporúčame čerstvý zeleninový šalát alebo dusenú zeleninu (napríklad cuketu).

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu