Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 1 hodina 40 minút
Počet porcií: 4 – 5
 

Polievka z bielej hlávkovej kapusty, z ktorej zaručene nepriberiete. Fit, zdravá, jednoduchá a rýchla, navyše aj veľmi chutná. Pripravte si ju podľa webu Chutné recepty a pridajte do svojho jedálnička viac vitamínov práve touto polievkou.

Polievka z hlávkovej kapusty 

Hlávková kapusta biela je úžasná zelenina, ktorá obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a mnohé dôležité živiny pre zdravie človeka. Pozitívne účinky na naše zdravie sú viditeľné už po krátkom čase jej pravidelnej konzumácie. Kapusta biela má vysoký podiel účinných látok a zároveň nízku energetickú hodnotu, čo je veľmi dôležité pri redukcii hmotnosti. Vyskúšajte ďalší zo zdravých receptov z nášho portálu. Je úplne jednoduchý, chutí výborne a čo je dôležité, má veľmi málo kalórii.

Konzumácia bielej hlávkovej kapusty môže mať viaceré zdravotné výhody. Vitamín C pomáha posilňovať imunitný systém a podporuje zdravie kože. Vitamín K je dôležitý pre zdravé kosti a zrážanlivosť krvi. Vláknina zlepšuje trávenie a udržuje zdravý tráviaci systém.

Navyše, biela hlávková kapusta má pomerne dlhú skladovateľnosť, ak je správne uskladnená. Mala by byť uchovávaná na chladnom a suchom mieste, aby sa predišlo jej rýchlemu zhnitiu. Uchovávajte ju v chladničke alebo v chladnej pivnici a mala by vydržať až niekoľko týždňov.

Biela hlávková kapusta sa dobre kombinuje s mnohými inými potravinami. Tradičné kombinácie zahŕňajú kapustovú polievku s údeným mäsom, kyslú kapustu so slaninou, kapustové placky s bravčovým mäsom alebo kyslé kapustové listy plnené mäsom.

Hlávková kapusta je známa svojimi detoxikačnými vlastnosťami. Polievka z hlávkovej kapusty môže pomôcť vyplaviť toxíny z organizmu a podporiť zdravú funkciu pečene.

Polievka z hlávkovej kapusty je veľmi variabilná. Môžete ju prispôsobiť svojim preferenciám pridávaním inej zeleniny, ako sú mrkva, cibuľa, zeler, brokolica alebo paradajky. Môžete tiež pridať koreniny a bylinky podľa chuti, ako napríklad cesnak, kôpor, tymian, rozmarín alebo čierne korenie.

Dôležitosť polievok

Jedenie polievok má niekoľko dôležitých výhod a významov v rámci stravy a životného štýlu. Tu je niekoľko dôležitostí a dôvodov, prečo by sme mali zahrnúť polievky do svojho jedálnička:

  1. Nutričná hodnota: Polievky môžu byť veľmi výživné, pokiaľ sú pripravené z kvalitných, čerstvých prísad. Mnohé polievky obsahujú zeleninu, ktorá je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Okrem toho môžu obsahovať aj bielkoviny (napríklad z mäsa, strukovín alebo mliečnych výrobkov), ktoré prispievajú k nasýteniu a obnoveniu svalového tkaniva.

  2. Hydratácia: Polievky sú zvyčajne vodnaté (riedke) a môžu pomôcť udržiavať správnu hydratáciu. To je dôležité pre udržanie správnej funkcie orgánov, správne trávenie a zabezpečenie rovnováhy elektrolytov v tele.

  3. Nasýtenie a kontrolovanie hmotnosti: Polievky môžu byť efektívnym nástrojom na kontrolu hmotnosti. Vďaka svojmu vysokému obsahu vody a vlákniny môžu spôsobiť pocit sýtosti a zároveň majú nižšiu kalorickú hodnotu. Tým sa môže znížiť kalorický príjem a pomôcť pri chudnutí alebo udržiavaní zdravej hmotnosti.

  4. Trávenie a zdravý tráviaci systém: Tekuté polievky, najmä tie na základe vývaru, môžu byť pre tráviaci systém ľahšie stráviteľné ako niektoré ťažšie jedlá. Polievky môžu tiež podporovať trávenie a črevnú pohyblivosť vďaka svojmu vlákninovému obsahu.

Polievka z hlávkovej kapusty je teda dobrý nápad a určite by ste mali minimálne zvážiť zaradenie polievok do vášho jedálnička, sú nielen zdravé, ale aj chutné, napríklad taká domáca fazuľová polievka na kyslo alebo paradajková polievka. Zahrejú a často aj zasýtia, tak ako aj polievka z hlávkovej kapusty. Z hlávkovej kapusty si tiež viete pripraviť plnený kapustný list

Ingrediencie

  • 1/2 menšej hlávky bielej kapusty,
  • 1/2 červenej papriky,
  • 2 ks paradajka,
  • 1 ks väčšia cibuľa, 
  • 3 PL maslo (alebo olivový olej),
  • na dochutenie: bobkový list, celé čierne korenie, celá rasca, soľ, vegeta bez soli (nemusí byť), mletá červená paprika, biely jogurt (kyslá smotana), čerstvé bylinky 

Postup receptu: polievka z hlávkovej kapusty

1Bielu kapustu si narežeme na malé kocky cca 1,5×1,5 cm. Môžeme ju nastrúhať aj na strúhadle. Polievka sa skôr uvarí.

Nakrájame kapustu. Foto - Martina

2Nakrájanú kapustu vložíme do hrnca, zalejeme vodou po vrch, pridáme umyté paradajky a červenú papriku, bobkový list, celé čierne korenie a celú rascu. Prikryjeme a varíme do mäkka cca 1,5 hodiny. Počas varenia dochutíme soľou a vegetou (nemusíme).

Dochutíme a varíme. Foto - Martina

3Pred koncom varenia polievky si pripravíme cibuľový základ. Cibuľu nakrájame nadrobno. Na masle (olivovom oleji) si ju orestujeme dozlatista. Odstavíme. Pridáme mletú červenú papriku (dve plné polievkové lyžice, ak ju obľubujete). Premiešame a polievka z hlávkovej kapusty bude čochvíľa hotová.

Pridáme papriku. Foto - Martina

4Cibuľový základ pridáme do polievky a povaríme cca 10 minút. Ak je polievka príliš hustá, môžeme pridať ešte vodu. Nakoniec ešte polievku dochutíme podľa chuti.

Spravíme cibuľový základ. Foto - Martina

5Podávame s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou, čerstvými bylinkami. Nech sa páči, takto vyzerá polievka z hlávkovej kapusty. 

Podávame. Foto - Martina

Prajeme vám dobrú chuť a zároveň vám odporúčame aj výbornú hrachovú polievku so zemiakmi z webu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu