Máme pre vás dva recepty na kurací perkelt, pretože hoci je to tradičné slovenské jedlo, ale uvariť ho je niekedy veľká veda. Pripravte si kurací perkelt podľa nášho overeného receptu. Jeden je tradičný a druhý trochu menej.
Kurací perkelt
Kurací perkelt má mnoho receptov, každý si ho doma varí podľa vlastných chuťových preferencií, niekto si ho pripravuje so šľahačkovou smotanou alebo bez nej, s múkou alebo bez múky. Niekde sa to volá perkelt a niekde zas paprikáš. V niektorých oblastiach sa perkelt robí z kuracích stehien a niekde zas vyslovene iba z kuracích pŕs.
Preto sme si pre vás pripravili dva recepty – jeden so šľahačkovou smotanou a druhý so smotanovou nátierkou. Smotanová nátierka perkelt pekne zahustí a nepotrebujete do nej pridávať žiadnu smotanu, už len mlieko. Recept na kurací perkelt môžete pripraviť aj úplne bez múky a solamylu, ak to tak máte radšej. Avšak v prípade tradičného kuracieho perkeltu budete múku potrebovať.
Či už si chcete pripraviť perkelt so šľahačkovou smotanou alebo so smotanovou nátierkou, oba recepty sú jednoduché na prípravu a výsledkom je veľmi chutný obed alebo aj večera. A ak si dokonca mäso naložíte do oleja s korením dopredu, samotná príprava vám potom nezaberie viac ako hodinku. Najmä počas týždňa oceníte kratšiu prípravu.
Okrem kuracieho perkeltu máme pre vás recept aj na maďarský hovädzí perkelt.
Kuracie mäso
Kuracie mäso je v súčasnosti veľmi obľúbené a má to svoje dôvody. Je významným zdrojom bielkovín, vitamínu B, železa, zinku a fosforu. Bielkoviny sú základnými stavebnými kameňmi nášho tela a sú dôležité pre rast, opravu a udržanie tkanív. Vitamín B, najmä vitamín B12, pomáha pri tvorbe červených krviniek a správnej funkcii nervového systému. Železo je nevyhnutné pre tvorbu hemoglobínu a prenos kyslíka v tele, zatiaľ čo zinok a fosfor sú dôležité pre rast a vývoj buniek.
V porovnaní s inými druhmi mäsa, ako je hovädzie alebo bravčové mäso, je kuracie mäso pomerne nízkotučné. Obsahuje menej nasýtených tukov, ktoré sú spojené so zvýšeným rizikom srdcových ochorení. Preto je kuracie mäso často považované za zdravší výber mäsa.
Jeho obrovskou výhodou je to, že je veľmi všestranné a dá sa pripraviť na mnoho rôznych spôsobov a v mnohých receptoch. Môže sa grilovať, smažiť, dusiť, variť, piecť, a hodí sa aj do jedál, ako sú polievky, šaláty, kari, guláše a sendviče. Závisí len od vašej predstavivosti a preferencií, ako si ho pripravíte.
Okrem toho je často súčasťou mnohých diét, vrátane diét s vysokým obsahom bielkovín, paleo diéty a diét s nízkym obsahom tuku. Vzhľadom na svoje výživné hodnoty a nízky obsah tuku je obľúbenou voľbou pre tých, ktorí sa snažia udržať si zdravú váhu alebo dosiahnuť určité ciele pri stravovaní.
Ak patríte k milovníkom kuracieho mäsa, máme pre vás tipy na obed alebo večeru – rizoto s kuracím mäsom, kuracie soté s ryžou alebo výborné kura na smotane. Vyskúšajte aj naše nápady ako zahustiť perkelt bez múky.
Ingrediencie
Tradičný kurací perkelt
- cca 500 g kuracie mäso,
- 250 ml šľahačková smotana,
- 1 ks cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 PL mletá červená paprika,
- soľ podľa chuti,
- 1 ČL mleté čierne korenie,
- 1 ČL drvená rasca,
- 1 ČL kurkuma
Kurací perkelt so smotanovou nátierkou bez múky
- cca 500 g kuracie mäso,
- 0,7 l mlieko,
- 200 g smotanová nátierka,
- 1 ks cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 PL mletá červená paprika,
- soľ podľa chuti,
- 1 ČL mleté čierne korenie,
- 1 ČL drvená rasca,
- 1 ČL kurkuma
Postup receptu: tradičný kurací perkelt
1Umyté a očistené kuracie mäso si nakrájame na kocky. Naložíme ho do oleja a korenia, aby malo lepšiu chuť. Pridáme doň 2 PL olivového oleja a mleté čierne korenie. Premiešame a necháme pár hodín v chladničke.
2Cibuľu taktiež očistíme a nakrájame na drobno. Spolu s roztlačeným cesnakom ju speníme na masle. Do opraženej cibule pridáme lyžicu červenej papriky a zamiešame. Pridáme ešte kuracie mäso a znova zamiešame. Chvíľku to necháme restovať, premiešame a okoreníme (mleté čierne korenie, rasca, kurkuma a soľ).
3Mäso odkryjeme a restujeme asi 10 minút, potom ho znova dusíme pod pokrievkou 10 minút. Následne pridáme asi 2 dcl horúcej vody a mäso dusíme do polomäkka.
4Pripravíme si smotanovú zálievku. Šľahačkovú smotanu vymiešame s lyžicou hladkej múky a do už mäkkého mäsa pridáme zálievku. Necháme to ešte mierne prevariť a prípadne upravíme konzistenciu omáčky. Ak pripravujete perkelt zo smotanovej nátierky, pridajte 7 dcl mlieka a smotanovú nátierku a prípadne ešte zahustite múkou alebo solamylom.
5
Kurací perkelt je hotový a podávame ho s domácimi haluškami alebo s obľúbenými cestovinami (napríklad kolienka).
Vyskúšajte aj tipy na recepty s kuracím mäsom z webu Ženy v meste.