Sekaná z cukety je skvelá voľba na obed či večeru alebo aj ako studená desiata. Pripravte si tento zdravý recept, s ktorým si doplníte vitamíny a potešíte svoje chuťové poháriky.
Sekaná z cukety
V čase zberu cukiet často premýšľame, ako cuketu najlepšie spracovať. Čo tak skúsiť sekanú z cukety, ktorá chutí výborne a ani nám nezaťaží žalúdok. Skvele sa hodí na obed pokojne s varenými zemiakmi alebo ako studená desiata či večera len tak samotná bez prílohy. Ak chcete pripraviť vegetariánsku verziu, sekaná sa zaobíde aj bez šunky.
A prečo je sekaná z cukety taká zdravá? Cuketa je totiž veľmi nízko-kalorická zelenina. Obsahuje približne 17 kalórií na 100 gramov. To z nej robí vhodnú potravinu pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť. Je zložená z približne 95 % vody. Prispieva k hydratácii organizmu a môže pomáhať udržiavať správnu rovnováhu tekutín.
Cuketa je okrem iného bohatá na vitamíny ako vitamín C, vitamín A, vitamín K a vitamíny skupiny B (napr. B6, kyselina listová). Obsahuje aj minerály, vrátane draslíka, mangánu a horčíka. Taktiež je dobrým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha udržiavať zdravú tráviacu sústavu, podporuje pocit sýtosti a reguluje hladinu cukru v krvi. Obsahuje taktiež antioxidanty, ako je napríklad vitamín C a karotenoidy, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom.
Preto ak váhate, nie je o čom. Cuketa je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá a jedlá z nej sú pôžitok na tanieri. Sekaná z cukety je hotová rýchlo a chutný obed máte raz-dva. Odporúčame vám vyskúšať aj niektoré naše iné recepty z cukety – zdravé cuketové placky, cestoviny s cuketou, zapekaná cuketa s mletým mäsom alebo cuketový prívarok s vajcom. Skúste aj náš recept na syrovú roládu.
Poznáte sekanú?
Sekaná je výraz, ktorý mnoho ľudí stále nepozná. Možno si pod tým slovom predstavia aspoň niečo, avšak stále sú ľudia, ktorí netušia, o aké jedlo ide. Zhrnuli sme si pre vás základné informácie, vďaka ktorým lepšie pochopíte, čo je to za jedlo.
Sekaná je jedlo pripravené z mletej alebo jemne nasekanej suroviny, najčastejšie mäsa. Je to populárne jedlo v mnohých kuchyniach po celom svete a existuje veľa variantov sekaných jedál.
Tradične sa sekaná pripravuje z bravčového mäsa, hovädzieho mäsa alebo kombinácie týchto druhov mäsa. Mäso sa najskôr pomelie alebo naseká na jemné kúsky, potom sa zmes premieša s ďalšími prísadami, ako sú vajcia, strúhanka, cibuľa, cesnak, koreniny a bylinky. Táto zmes sa tvaruje do tvaru kotletiek, guľôčok alebo iných tvarov a potom sa opečie alebo uvarí.
Často sa podáva s prílohami ako sú cestoviny, zemiaky, ryža alebo zelenina. Môže byť tiež súčasťou rôznych jedál – sekané karbonátky, mäsové guľôčky, mäsové fašírky alebo sekaná plnená syrom alebo inými prísadami. Existujú aj vegetariánske a vegánske varianty sekaných jedál, kde sa mäso nahradí inými zložkami, ako napríklad strukovinami, hubami alebo zeleninou (napríklad sekaná z cukety).
Sekaná je populárna pre svoju výživnosť, výbornú chuť a jednoduchú prípravu. Je to vyvážený zdroj bielkovín a môže byť súčasťou zdravej stravy, ak sa príprava a výber surovín riadia zdravými princípmi stravovania.
Ingrediencie
- 1 ks cuketa,
- 3 ks zemiaky,
- 1 ks cibuľa,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 200 g šunka (bravčová ideálne v celku),
- 200 g tvrdý syr (Eidam),
- 4 ks vajcia,
- 150 g hladká múka,
- 1 ks kypriaci prášok,
- 1 ČL soľ,
- čierne korenie,
- 2 ČL majoránka
Postup receptu: sekaná z cukety
1 Nastrúhame cuketu a zemiaky – Cuketu ošúpeme, ak je cuketa mladá, vnútornú časť môžeme nechať, ak už však prezrela, vydlabeme vnútornú dužinu so semienkami, očistíme zemiaky a na hrubom strúhadle cuketu a zemiaky postrúhame.
2Nastrúhame cibuľu a prelisujeme cesnak – Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky, cesnak tiež očistíme a prelisujeme.
3
Pokrájame šunku a syr – Syr a šunku pokrájame na kocky.
4
Premiešame a pridáme zvyšok surovín – Zmes premiešame a pridáme múku, kypriaci prášok, vajíčka, oregano, soľ a korenie a všetko ešte raz premiešame.
5
Vylejeme na plech – Zmes vylejeme na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie.
6
Pečieme – Sekanú dáme zapiecť do vopred vyhriatej rúry na 200°C na 30 minút a sekaná z cukety je hotová.
Sekaná z cukety sa môže jesť aj studená, takže si ju môžete hocikedy pripraviť vopred na výlet, deťom do školy alebo na dlhšie cesty.
Ak sa vám zvýšila cuketa, vyskúšajte tento fantastický cuketový perník z portálu Ženy v meste.