Čas prípravy: 10 minút
Počet porcií: 3 – 4

Najlepšia cuketová pomazánka s cesnakom, ktorá je veľmi zdravá a výživná. Potešte seba a svoje zdravie touto pomazánkou. Pripraviť si ju môžete na raňajky alebo na večeru a nakrájať k nej aj nejakú čerstvú zeleninu podľa chuti. 

Cuketová pomazánka

Pomazánky sa okrem raňajok a večerí hodia aj na rôzne oslavy či posedenia ako malé snacky na zobnutie. Navyše vyzerá naozaj pekne na stole, keď si pripravíte pomazánku na čerstvý chlieb alebo bagetu a ešte to ozdobíte niečím. Blíži sa cuketová sezóna, takže uložte si tento recept a potešte touto výbornou a zdravou pomazánkou svoje chuťové poháriky. 

Cuketová pomazánka je skvelou alternatívou k tradičným pomazánkam, ktoré často obsahujú vyššie množstvo tuku a kalórií. Je ľahká a osviežujúca, čo ju robí ideálnou pre tých, ktorí preferujú ľahšie jedlá. Cukety sú totiž nízko-kalorickou zeleninou, bohatou na vitamíny A, C a K, horčík, draslík a vlákninu. Pomazánka z cukety je tak výborným spôsobom, ako využiť tieto prospešné živiny pre vaše zdravie.

Cuketová pomazánka je veľmi jednoduchá na prípravu. Väčšinou stačí cuketu nakrájať na plátky a opražiť ju na panvici alebo piecť v rúre, a potom ju rozmixovať spolu s ďalšími prísadami, ako sú cesnak, bylinky, olej a citrónová šťava. Môžete si ju prispôsobiť svojmu vkusu pridávaním rôznych ingrediencií.

Pomazánku môžete pripraviť v dostatočnom množstve a skladovať ju v chladničke niekoľko dní. To vám umožní mať vždy po ruke zdravú pomazánku, ktorú si môžete rýchlo a jednoducho vychutnať.

Ak trpíte intoleranciou na lepok alebo celiakiou, cuketová pomazánka je skvelou alternatívou k tradičným pomazánkam obsahujúcim obilniny. Môžete si ju vychutnať s bezlepkovým pečivom alebo zeleninovými palacinkami. A tu je naša cuketová baba.

Vedeli ste, že…

  • Cukety pochádzajú z oblasti Strednej a Južnej Ameriky. Už viac ako 10 000 rokov sa pestujú a konzumujú rôzne odrody cukiet. V 16. storočí ich do Európy priviezli španielski dobyvatelia a odvtedy sa rozšírili po celom svete.
  • Cukety sa vyskytujú v rôznych tvaroch a farbách. Bežne sa vyskytujú najmä zelené cukety, no existujú aj žlté, biele a dokonca pruhované odrody. Niektoré odrody majú hladkú povrchovú štruktúru, zatiaľ čo iné majú drsný povrch s trblietavými bodkami.
  • Cukety, ktoré sú na stole, sú obvykle ešte nezrelé plody. Sú mladšie a menšie, čo im dodáva jemnejšiu štruktúru a chuť. Keď sa cuketa nechá rásť dlhšie, jej semená sa vyvinú a stane sa väčšou a hrubšou, ideálne na pestovanie na semená.
  • Okrem plodov sa môžu konzumovať aj kvety cukety. Cuketové kvety sa často používajú pri príprave rôznych jedál, ako napríklad vyprážané kvety plnené syrom alebo zapečené do cestovín.
  • Cukety patria medzi rýchlorastúce rastliny. Od klíčenia semien trvá iba niekoľko týždňov, kým sa vyvinú do zrelého plodu. To ich robí obľúbenou zeleninou medzi záhradkármi.
  • Cukety patria do rodiny tekvicovitých rastlín (Cucurbitaceae) a sú príbuzné s inými zeleninami, ako sú tekvica, uhorka a melón. Ich vedecký názov je Cucurbita pepo.

Ak máte doma cukety nazvyš alebo ich jednoducho milujete, vyskúšajte aj naše iné recepty s cuketami – krémové cuketové rizoto, cuketové fašírky so syrom pečené v rúre, chrumkavá cuketa ako príloha, zavárané cukety alebo cuketový koláč s čokoládou. Vyskúšajte aj naše recepty na pomazánky – cesnaková nátierka, avokádová nátierka alebo oškvarková nátierka

Ingrediencie 

  • 1 ks menšia mladá cuketa (cca 20 cm),
  • 100 g smotanová nátierka (Žervé, Lučina),
  • 1 PL maslo,
  • 1 ks menšia cibuľa,
  • 1 strúčik cesnaku (poprípade aj viac-menej, podľa chuti),
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, kurkuma, drvená rasca

Postup receptu: cuketová pomazánka

Cuketu si umyjeme, odstránime jej konce a aj so šupkou si ju nastrúhame nahrubo. Cibuľu si nakrájame nadrobno. Na panvici si zohrejeme maslo, pridáme k nemu cibuľu a orestujeme ju dozlatista. Pridáme k nej cuketu a ochutíme to soľou, čiernym korením, kurkumou a drvenou rascou. K tejto zmesi ešte pridáme cesnak a restujeme 5 – 10 minút.

 

Orestujeme cuketu a zvyšné ingrediencie. Foto - Nela

2Podusenú cuketu následne necháme vychladnúť. Do mixéra dáme nátierkové maslo (Žervé alebo Lučina) a spolu s vychladnutou cuketou ju rozmixujeme. Vznikne nám krémová pomazánka. Pokojne ju ešte dochuťte. Môžete ju ihneď podávať, ale odporúčame vám ju nechať ešte v chlade na minimálne hodinu, aby prešli všetky chute a pomazánka trošku stuhla. 

 

Necháme vychladnúť a zmiešame s nátierkovým maslom. Foto - Nela

Tip na záver: Pomazánku podávame s chlebom alebo pečivom (domáci rožok, domáce žemle), dozdobiť ju môžete petržlenovou vňaťou, kôprom alebo pažítkou. Dobre s k nej hodí aj červená cibuľka alebo šalotka. Nech sa páči, cuketová pomazánka. Prajeme vám dobrú chuť. 

Cuketová pomazánka. Foto - Nela
Cuketová pomazánka. Foto – Nela

Vyskúšajte aj recept na hokkaido nátierku alebo nátierku z kuracieho mäsa z webu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu