Čas prípravy: 1 hodina 30 minút
Čas pečenia: 20 minút
Počet porcií: 36 ks
 

Recept na svieži kysnutý koláč s ovocím a posýpkou, ktorý je typický pre leto a najlepší s domácimi ringlotami a trnkami. Namiesto nich však pokojne môžete použiť aj slivky. Neváhajte si pripraviť koláč, ktorý vás vráti do detstva. Recept ako od babičky z portálu Chutné recepty

Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou

S končiacim letom začína sezóna oberania ovocia z našich záhrad. My vám prinášame recept, ako využiť akékoľvek ovocie zo sadov na vynikajúci kysnutý koláč, ktorému nikto neodolá. V tomto recepte sme použili ringloty a trnky z našej záhrady, ale môžete zvoliť akékoľvek iné. Skvele sa hodia aj marhule, slivky alebo pokojne lekvár.

Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou je chutná a obľúbená sladká pochúťka. Kysnuté koláče sa vyznačujú použitím kysnutého cesta. Kvasnice alebo iné kyslé zložky, ako napríklad jogurt alebo kefír, sa pridávajú do cesta na vytvorenie bublín oxidu uhličitého, ktorý robí cesto vzdušné a mäkké. Dôležité je dať cestu dostatok času na kysnutie, aby dosiahlo žiadúcu veľkosť.

Pri výbere ovocia na kysnutý koláč môžete použiť rôzne druhy, ako sú jablká, hrušky, marhule, broskyne alebo čerešne. Je dôležité, aby ovocie bolo dostatočne zrelé, aby prinieslo sladkosť a chuť do koláča.

Posýpka alebo mrvenička na koláč je klasická cukrárska pochúťka, ktorá sa používa ako posyp na rôzne druhy dezertov, najmä na koláče. Je to druh mrveničky, ktorý je vyrobený z jednoduchých surovín, ako je múka, maslo, cukor. Táto zmes sa potom pečie spolu s koláčom, aby vznikla chrumkavá a výrazná chuť. Posýpka sa veľmi dobre hodí na ovocné koláče.

Kysnutý koláč sa hodí aj ako sladké víkendové raňajky a je ako stvorený pre pomalé rána, keď sa vám nič nechce, iba ležať a sledovať filmy. 

Okrem receptu na tento kysnutý koláč vyskúšajte aj náš recept na pravú slivkovo-orechovú tureckú baklavu alebo na celozrnný mrveničkový koláč s ovocím a tvarohom

Ringloty a trnky 

Ringloty a trnky, ako každé ovocie, sú veľmi zdravé a výživné. Ak ich ešte nepoznáte, určite sa oplatí ich vyskúšať a niečo sladké si s nimi upiecť a nielen kysnutý koláč, možností je omnoho viac. 

Ringloty obsahujú napríklad rôzne vitamíny, minerály, vlákninu a ďalšie prospešné látky pre zdravie ľudí. Obsahujú vitamíny A, C a K, ktoré sú dôležité pre imunitný systém, zrak, kosti a krvnú zrážanlivosť. Ringloty tiež obsahujú minerály, ako je draslík, horčík a železo. Draslík je dôležitý pre fungovanie svalov a nervového systému, horčík podporuje zdravie kostí a svalov, zatiaľ čo železo je kľúčové pre tvorbu červených krviniek a prenos kyslíka.

Vďaka obsahu vlákniny môžu ringloty pomáhať udržiavať zdravú tráviacu sústavu a regulovať hladinu cukru v krvi. Obsahujú tiež rôzne fytochemikálie a antioxidanty, ktoré majú protizápalové a ochranné účinky voči voľným radikálom.

Je však dôležité si uvedomiť, že zdravie závisí od celkovej rozmanitosti stravy a nie len od jedného ovocia. Ringloty sú zdravým prídavkom k vyváženej strave, ale nie sú zázračným liekom. Odporúča sa konzumovať rôzne druhy ovocia a zeleniny, aby sme získali čo najviac rôznorodých živín.

Trnky sú ovocie, ktoré je bohaté na živiny a obsahuje rôzne zdravé látky. Sú považované za zdravé ovocie s mnohými prospešnými vlastnosťami pre ľudské zdravie.

Sú veľmi dobrým zdrojom vitamínu C, ktorý je dôležitý pre imunitný systém, tvorbu kolagénu, ochranu buniek pred oxidačným stresom a ďalšie funkcie v tele. Obsahujú aj vitamíny A, E a K, ktoré prispievajú k zdraviu kože, zraku, krvnému zrážaniu a iným procesom v tele. Trnky sú tiež považované za prírodný prostriedok na podporu trávenia a liečbu žalúdočných problémov, ako sú hnačka a zápcha.

Taktiež sú bohaté na vlákninu, ktorá pomáha udržiavať zdravú tráviacu sústavu, regulovať hladinu cukru v krvi a podporovať dlhšie zasýtenie. Obsahujú aj antioxidanty, ako sú flavonoidy a fenolické zlúčeniny, ktoré majú protizápalové účinky a pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele.

Ako vidíte, trnky a ringloty majú naozaj mnoho výhod pre naše zdravie a rozhodne by sme ich mali zaradiť do jedálnička, najmä v lete, keď je ich sezóna.

Na webe Ženy v meste taktiež nájdete výborné recepty s ovocím, ako napríklad zdravý hrnčekový slivkový koláč s tvarohom, výborný jablkový koláč alebo ovocný koláč s posýpkou.

 Ingrediencie

  • 500 g hladká múka,
  • 250 ml polotučné mlieko,
  • 2 ks vajcia,
  • 5 PL kryštálový cukor,
  • 1 kocka kvasnice (droždie),
  • 1/2 ČL soľ,
  • 125 ml olej,
  • ovocie – ringloty, trnky, marhule, slivky a iné podľa chuti

Posýpka

Postup receptu: kysnutý koláč s ovocím

1Urobíme kvások – Mlieko zahrejeme na teplotu ľudského tela. Pridáme cukor a rozdrobíme doňho droždie. Necháme, nech droždie začne pracovať, čo bude trvať asi 10 minút. 

Urobíme kvások. Foto - Kristýna

2Urobíme cesto – Múku preosejeme, pridáme vajcia, soľ, olej a kvások.

 

Urobíme cesto. Foto - Kristýna

3

Dáme kysnúť cesto – Suroviny miešame cca 10 minút vareškou alebo robotom a dáme kysnúť na 30 minút pod utierku na teplé miesto. Po 30 minútach cesto premiešame a dáme kysnúť na ďalších 30 minút. (Na fotke je už nakysnuté cesto.)

Dáme kysnúť cesto. Foto - Kristýna

4

Urobíme posýpku – Medzitým čo nám kysne cesto, urobíme posýpku. Do misky dáme Heru, cukor a múku. Rukami hnetieme dovtedy, kým sa nám hmota nezačne drobiť medzi rukami. V prípade, že sa vám posýpka nebude tvoriť aj napriek dodržanému množstvu, pridajte ešte múku a cukor vždy po 1 PL (to znamená 1 PL múky a 1 PL cukru).

Urobíme posýpku. Foto - Kristýna

5

Cesto dáme na plech – Plech si vymastíme tukom a naň natlačíme rukami cesto. Na pripravené cesto následne dáme ovocie, kladieme jedno ovocie vedľa druhého.

Cesto dáme na plech. Foto - Kristýna

6Posypeme posýpkou – Na ovocie pridáme rovnomerne posýpku.

Posypeme posýpkou. Foto - Kristýna

7

Dáme piecť – Koláč dáme do vopred vyhriatej rúry na 180°C na 20 minút. Po 20 minútach vytiahneme a kysnutý koláč s ovocím je hotový. Dobrú chuť!

Pečieme. Foto - Kristýna

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu