Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 20 minút 
Počet porcií: 4

Jednoduchá šalátová polievka so zemiakmi, ktorá vás zasýti a dodá potrebnú energiu a vitamíny. Máme pre vás tradičný slovenský recept, ktorý je rokmi overený a v obľube ho majú aj deti. Pripravte si túto lahodnú polievku spolu s kuchyňou portálu Chutné recepty.

Šalátová polievka so zemiakmi

Šalátová polievka so zemiakmi je skvelá voľba, ak vám už došli nápady, čo rýchle a zdravé uvariť na obed. Táto polievka je skvelá v tom, že obsahuje množstvo potrebných živín pre naše telo a zároveň nás dokáže dobre zasýtiť. Vždy bola na stole, keď sa v záhrade vypestoval šalát, je to letná klasika. Smotana v recepte dodá polievke tú správnu jemnú chuť, potešte svoju rodinu touto polievkou.

Samotná šalátová polievka so zemiakmi je užitočná v tom, že kombinuje chutné zložky a prináša osviežujúci pocit. Zemiaky sú významným zdrojom sacharidov, vlákniny, vitamínu C, vitamínu B6 a draslíka. Vďaka svojmu nutričnému obsahu sú dôležitou súčasťou zdravej stravy. Cibuľa je bohatá na flavonoidy a antioxidanty, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko niektorých ochorení a posilniť imunitný systém.

Šalátová polievka so zemiakmi môže byť prispôsobená rôznym chutiam a preferenciám. Môžete pridať ďalšie druhy zeleniny, bylinky, prípadne niektoré kúsky vareného kuracieho mäsa alebo syra, čím rozšírite jej chuťové spektrum. Ak sa snažíte udržiavať si nízky príjem kalórií, šalátová polievka so zemiakmi môže byť vhodná vo svojej jednoduchosti a nízkom obsahu tuku.

Vyskúšajte si uvariť aj našu polievku z hlávkovej kapusty, plnený kapustný list alebo karfiolovú polievku. Skúste aj našu francúzsku cibuľačku.

Hlávkový šalát

Hlávkový šalát je vďaka svojej chuti a textúre využiteľný v rôznych receptoch. Tu je niekoľko spôsobov, ako ho môžete použiť:

  1. Šaláty: Hlávkový šalát je skvelým základom pre rôzne druhy šalátov. Môžete ho kombinovať s rôznymi druhmi zeleniny, ovocia, orechov, syra a dresingov.

  2. Sendviče a wrapy: Hlávkový šalát môžete použiť ako náhradu chleba v sendvičoch alebo ako „obal“ na zabalenie rôznych náplní do wrapov.

  3. Grilovanie: Hlávkový šalát môžete krátko opekať na grile, čím získate jeho opečenú chuť a jemnú karamelizáciu.

  4. Varenie: Hlávkový šalát môžete pridať do polievok, ako napríklad do zemiakovej polievky alebo inej zeleninovej polievky.

  5. Slané pokrmy: Hlávkový šalát môžete pridať do rôznych slaných jedál, napríklad do tacos, zeleninových miešaných pokrmov alebo stir-fry jedál (čínska kuchyňa).

  6. Smoothie: Áno, správne ste počuli. Hlávkový šalát môžete pridať do smoothie pre výživnú a osviežujúcu zeleninovú dávku.

Tieto sú len niektoré z mnohých možností, ako môžete hlávkový šalát použiť v rôznych receptoch. Skúšajte a experimentujte, a určite nájdete svoje obľúbené spôsoby, ako ho zaradiť do vašej kuchyne.

Ingrediencie 

  • 1 ks ľadový šalát,
  • 50 g slanina,
  • 150 ml smotana na varenie,
  • 1 PL hladká múka,
  • 1 hrsť čerstvého kôpru,
  • ocot – podľa chuti,
  • 3 ks stredné zemiaky,
  • celá rasca – podľa chuti,
  • mleté čierne korenie – podľa chuti,
  • soľ – podľa chuti,
  • 1 PL olej

Postup receptu

Hlávkový šalát si umyjeme a listy natrháme na kúsky. Pripravíme si aj zemiaky, ktoré ošúpeme a nakrájame. Prichystáme si 5 plátkov slaniny a nakrájame si ju na menšie kúsky.

Nakrájame šalát. Foto - Denča

2Urobíme zápražku v hrnci, ktorú vytvoríme z oleja a hladkej múky, následne zalejeme studenou vodou a dobre všetko premiešame. Pridáme aj soľ, mleté čierne korenie, celú rascu a nakrájané zemiaky. Takto to necháme variť.

Urobíme zápražku. Foto - Denča

3

Kým sa polievka varí, opečieme si bokom slaninu, ktorú až neskôr pridáme do polievky aj s výpekom. 

Opečieme slaninu. Foto - Denča

4Keď už máme zemiaky mäkké, pridáme do polievky smotanu na varenie (podľa toho, akú hustú a krémovú chceme mať polievku). Polievku necháme ešte trochu povariť. Nakoniec do nej pridáme šalátové listy, slaninu s výpekom a všetko poriadne zamiešame. Ak preferujete chrumkavé šalátové listy, polievku stačí variť už len maximálne 2 minúty a môžete ju odstaviť. Ozdobiť sa dá nasekaným kôprom a dochutiť octom. 

Všetko spolu varíme. Foto - Denča

Šalátová polievka so zemiakmi je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj fantastickú brokolicovú polievku z webu Ženy v meste

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu