Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút 
Počet porcií: 2 – 3

Lahodný mrkvový krém patrí k najobľúbenejším krémovým polievkam. Máme pre vás jednoduchý a naozaj chutný recept na dokonalú polievku, ktorá si získa aj vaše deti. Je to polievka plná živín a chuti. Pripravte si ju s nami podľa kuchyne portálu Chutné recepty

Mrkvový krém

Ako už je z názvu poznať, mrkva je základnou zložkou tejto krémovej polievky. Okrem iného, v polievke sa nachádza aj zemiak, ktorý jej dodá na chuti a zahustí ju o čosi viac. Mrkvový krém sa môže podávať teplý alebo studený, závisí to od vašich preferencií. Ak hľadáte jednoduchý, zdravý a chutný recept, ste na správnom mieste, mrkvový krém je to, čo hľadáte. 

Mrkvový krém je polievka s dlhou históriou. Prvýkrát sa pripravoval v starovekých arabských kuchyniach, kde boli mrkvy kultivované už pred viac ako 2000 rokmi. Mrkvový krém sa potom dostal do Európy prostredníctvom arabských obchodníkov a v stredoveku sa stal obľúbenou pochúťkou v európskych kuchyniach.

Krém sa dá variabilne prispôsobiť rôznym chutiam a preferenciám. Môžete ho obohatiť o koreniny ako koriander, kumín, zázvor alebo karí, ktoré dodajú polievke zaujímavé a pikantné podtóny. Ak preferujete hladšiu textúru, môžete krém prešľahať úplne do hladka. Ak preferujete textúru s kúskami zeleniny, stačí ho len jemne rozmixovať.

Mrkvový krém je skvelou možnosťou, ako si vychutnať chutné a zdravé jedlo. Je plný živín a vitamínov a navyše vďaka možnostiam variácie a prispôsobenia chutí môžete vytvoriť jedinečný a chutný kulinársky zážitok pre vašu rodinu.

Uvarte si s nami napríklad aj francúzsku polievku s mletým mäsom, krémovú brokolicovú polievku, mrkvový perkelt alebo krémovú mrkvovú polievku so zázvorom.

Benefity mrkvy

Mrkva je zelenina bohatá na živiny a má množstvo zdravotných benefitov. Tu je niekoľko hlavných zdravotných výhod, ktoré môže mrkva poskytnúť:

  1. Zrak a zdravie očí: Mrkva je vynikajúcim zdrojom vitamínu A a beta-karoténu. Vitamín A je kľúčový pre zdravie očí a zraku, pretože pomáha udržiavať dobrú nočnú a dennú vizuálnu schopnosť. Beta-karotén je prekurzor vitamínu A a je dôležitý pre ochranu očí pred škodlivými voľnými radikálmi.

  2. Imunitný systém: Mrkva obsahuje vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a pomáha organizmu bojovať proti infekciám. Tiež obsahuje antioxidanty, ktoré podporujú obranný systém organizmu.

  3. Srdcové zdravie: Vláknina a draslík v mrkve môžu prispieť k zdraviu srdca. Vláknina pomáha znížiť hladinu cholesterolu a draslík môže pomôcť regulovať krvný tlak.

  4. Trávenie: Mrkva je bohatá na vlákninu, ktorá je dôležitá pre správne fungovanie tráviaceho systému. Pomáha zlepšiť trávenie, podporuje pravidelnú stolicu a môže redukovať riziko zápchy.

  5. Kľúčové živiny: Mrkva obsahuje rôzne vitamíny a minerály, vrátane vitamínu K, B6, kyseliny listovej, mangánu a horčíka, ktoré sú dôležité pre rôzne funkcie organizmu, ako je tvorba krvi, nervová funkcia a metabolizmus.

  6. Antioxidanty: Mrkva je bohatá na antioxidanty, ako je beta-karotén a vitamín C, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele a znižujú stres. To môže prispieť k ochrane buniek pred poškodením a znížiť riziko vzniku určitých chorôb.

Je však dôležité mať na pamäti, že mrkva obsahuje aj sacharidy, najmä cukor, takže by sa mala konzumovať s mierou, ak sa snažíte kontrolovať príjem cukru alebo máte zdravotné problémy, ktoré sa týkajú obmedzenia cukru. A tu je aj naša rýchla zeleninová polievka. A tu je zase klasická brokolicová polievka.

Ingrediencie 

  • 4 ks mrkva,
  • 1 ks stredný zemiak,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 1 ks jarná cibuľka,
  • 2 ks stredne veľké petržleny,
  • 1 ČL karí,
  • 1 PL olej

Postup receptu

Príprava – Najprv si očistíme zeleninu a nakrájame ju na kocky. 

Príprava surovín. Foto - Denča

2Restovanie – Na oleji si opečieme cibuľu, ku ktorej následne pridáme zeleninu a zľahka ju osmažíme. Zeleninu ochutíme mletým čiernym korením, karí, soľou a cesnakom nakrájaným na plátky (môžete ho aj roztlačiť). Všetko to zalejeme vodu a varíme až do zmäknutia. 

Restovanie. Foto - Denča

3

Mixovanie – Ak nám už zelenina zmäkla, ostáva nám polievku už len rozmixovať. Nakoniec mrkvový krém dochutíme ešte napríklad tekvicovým olejom a rukolou. Nech sa páči, dobrú chuť.

Mixovanie. Foto - Denča

Vyskúšajte aj krémovú hráškovú polievku s medvedím cesnakom z webu Ženy v meste

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu