Šťavnatý losos na panvici, najlepší recept ako pripraviť lososa. Uvarte si ho jednoducho, rýchlo a hlavne chutne s portálom Chutné recepty. Hodí sa ako zdravý obed alebo večera, a prílohu si môžete vybrať podľa chuti. Potešte svoje chuťové poháriky týmto receptom.
Losos na panvici
Losos na panvici je veľmi obľúbený a existuje naozaj množstvo receptov, ktoré vám povedia ako si ho ochutiť, presne pripraviť a podobne. My však máme pre vás najlepší recept ako si ho pripraviť. Losos na panvici vám nezaberie veľa času, zvládne ho aj začiatočný kuchár či kuchárka a prílohu si môžete taktiež zvoliť podľa seba a toho, čo najradšej obľubujete. My vám odporúčame napríklad domáce batátové alebo cuketové hranolky, zemiakovú kašu či opekané zemiaky.
Losos na panvici a všeobecne losos je považovaný za superpotravinu vďaka svojmu vysokému obsahu živín. Obsahuje kvalitné bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny B, vitamín D, selén a ďalšie minerály. Existuje niekoľko druhov lososa, z ktorých najbežnejšie sú divoký losos (ako atlantický a pacifický losos) a chovný losos. Divoký losos sa často považuje za výživnejšieho kvôli jeho prirodzenému stravovaniu a životnému prostrediu.
Kvalita lososa je kľúčová pre chuť a zdravie jedla. Odporúča sa použiť čerstvého lososa alebo filety, ak je to možné. Ak používate zmrazeného lososa, dajte pozor, aby bol bez pridaných chemikálií a bol kvalitný.
Losos je jednou z najdôležitejších komerčne lovených rýb. Mnohé krajiny na celom svete lovia, pestujú a vyvážajú lososa, čo im prináša veľký ekonomický prínos. Zvýšený lov a chov lososa spôsobili určité problémy týkajúce sa udržateľnosti populácie. Na ochranu lososa a ich prostredia bolo vyvinutých mnoho programov a iniciatív.
Chuť lososa sa môže líšiť v závislosti od jeho typu, stravovania, prostredia, v ktorom bol chovaný alebo chytený, a spôsobu prípravy. Niektoré druhy lososa majú miernejšiu chuť, zatiaľ čo iné majú intenzívnejšiu a bohatšiu chuť.
Ak ste milovníkom jedál s lososom, vyskúšajte aj náš recept na pečeného lososa alebo zdravé cestoviny s lososovou omáčkou.
Najlepšie prílohy k lososovi
K lososovi na panvici sa hodí mnoho skvelých príloh, ktoré ho doplnia a podporia jeho vynikajúcu chuť. Tu sú niektoré z najlepších príloh, ktoré si môžete vyskúšať:
-
Špenátová alebo brokolicová príloha: Dusený špenát alebo brokolica s cesnakom a olivovým olejom sú skvelou voľbou. Tieto zeleninové prílohy nielenže vynikajúco ladia s lososom, ale aj pridávajú farbu a nutričnú hodnotu k jedlu.
-
Kuskus s čerstvými bylinkami: Kuskus je rýchlo prichystaná príloha, ktorá sa skvele hodí k lososu. Pridajte do neho čerstvé bylinky ako petržlen, koriander alebo mäta, aby ste získali skvelú kombináciu chutí.
-
Zemiaková kaša: Krémová zemiaková kaša je jednoduchá a chutná príloha, ktorá dobre ladí s lososom. Ak chcete, môžete do kaše vmiešať trochu masla alebo mlieka, aby bola ešte chutnejšia.
-
Avokádový šalát: Čerstvý avokádový šalát so sezónnou zeleninou, jemne poliaty citrónovou šťavou a posypaný soľou, je osviežujúcou prílohou, ktorá vám dodá vitamíny a zdravé tuky.
-
Quinoa s pečenou zeleninou: Quinoa je ďalšou výživnou prílohou, ktorá sa dobre hodí k lososovi. Skúste ju pripraviť s pečenou zeleninou, ako je cuketa, tekvica, paprika a paradajky, pre bohatú a farebnú chuťovú kombináciu.
Výber prílohy závisí od vašich preferencií a chuti. Vždy sa snažte skombinovať lososa s čerstvými, sezónnymi zložkami, aby ste získali čo najlepšiu chuť a výživu. Losos na panvici je však celkovo veľmi zdravý a ak si k nemu zvolíte aj zdravú prílohu, vyčaríte si tak ukážkovo zdravý obed či večeru.
Vyskúšajte aj náš recept na pečeného pstruha na masle.
Ingrediencie
- 4 porcie losos,
- 2 PL maslo,
- 2 PL olej,
- 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
- na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca, mletá červená paprika, sušené bylinky (čerstvé bylinky), citrónová šťava
Postup receptu: losos na panvici
1 Lososa si dobre umyjeme, osušíme a nakrájame ho na 4 porcie. Potrieme ho korením a sušenými bylinkami, nesolíme ho, až úplne nakoniec. Lososa takto necháme postáť, aby mal izbovú teplotu a korenie sa doňho „vsiaklo“.
2Rozohrejeme panvicu, pridáme maslo a olivový olej, rozpolený očistený cesnak a môžeme aj čerstvé bylinky. Lososa opekáme na začiatku dole kožou cca 4 minúty do chrumkava a potom ho otočíme.
3
Z druhej strany pečieme lososa asi 4 minúty, záleží to však aj od veľkosti porcií. Po upečení ho necháme ešte zopár minút postáť a nakoniec ho osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Môžeme ho podávať s ľubovoľnou prílohou. Losos na panvici je hotový!
Tip na záver: Ak chcete, aby bol losos šťavnatý, napríklad do šalátu alebo lososovej pomazánky, odporúčame vám ho opekať kratšie, aby nemal chrumkavú kôrku, bude tak ešte šťavnatejší.
Prajeme vám dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na cestoviny s lososom a smotanou z webu Ženy v meste.
Videorecept