Jablkovo-tvarohová žemľovka
Žemľovka patrí k tým jedlám/dezertom, ktoré majú naozaj veľmi veľa receptov, ako ju pripraviť. Náš slovenský recept je jasný – strúhané jablká a sladký tvaroh, poprípade žiaden tvaroh, pretože existujú recepty iba na čisto jablkové žemľovky. Náš recept sa vám určite zapáči a môžete si ho rovno uložiť.
Tvarohovo-jablková žemľovka sa pripravuje naozaj jednoducho a nevyžaduje žiadne špeciálne ingrediencie. Kombinácia jabĺk a tvarohu je pre mnohých nebíčko v papuľke. Žemľovku navyše môžete pripraviť aj zo starých chlebov alebo žemlí, takže je to skvelá možnosť ako spotrebovať zvyšky jedla a dopriať si sladkú maškrtu. Nakoniec sa žemľovka môže podávať napríklad aj s práškovým cukrom, šľahačkou alebo vanilkou omáčkou. Niekto si ju rád vychutná s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Hodí sa nielen ako dezert, ale aj ako hlavné jedlo.
Žemľovka je vo všeobecnosti tradičný dezert, ktorý je rozšírený v mnohých kultúrach. Existujú rôzne varianty žemľovky, pričom jablkovo-tvarohová žemľovka je jednou z najobľúbenejších. Na prípravu jablkovo-tvarohovej žemľovky potrebujete pečivo, jablká a tvaroh. V receptoch sa môžu líšiť ďalšie ingrediencie, ako sú vajcia, mlieko, cukor a škorica.
Jablkovo-tvarohová žemľovka je skvelá ako sladká dezertná voľba, ale môže byť dosť energeticky bohatá. Ak sledujete svoju stravu alebo sa snažíte udržiavať zdravú váhu, odporúča sa konzumovať ju v miernych množstvách a sústrediť sa na vyváženú stravu. Ak preferujete zdravšie alternatívy, môžete experimentovať s nízkotučným tvarohom, náhradou za cukor (napríklad med alebo stévia) a použiť celozrnné pečivo namiesto bieleho.
Niektoré kultúry považujú žemľovku za tradičnú sviatočnú pochúťku. Môže mať symbolický význam spojený s bohatstvom, hojnosťou alebo rodinnou pohodou. Pamätajte, že jablkovo-tvarohová žemľovka je skvelou príležitosťou na experimentovanie s rôznymi prísadami a prispôsobenie vášmu osobnému vkusu a výživovým potrebám.
Pôvod žemľovky
Pôvod žemľovky je pomerne starodávny a existuje viacero teórií o jej vzniku. Má rôzne variácie v rôznych kultúrach, čo komplikuje jednoznačný pôvod.
- Mnohí tvrdia, že žemľovka má svoj pôvod vo Viedni v Rakúsku. Podľa tejto teórie ju pôvodne vytvorili kuchári v rakúskom cisárskom dvore v 17. alebo 18. storočí. Recept sa šíril a postupom času sa stal obľúbeným dezertom v celej strednej Európe.
- Existuje teória, že žemľovka môže mať turecký pôvod. V niektorých častiach Rakúska a Nemecka sa žemľovka nazýva „strudel“, a ten je známy aj v Turecku pod názvom „börek“ alebo „şöbiyet“. Názov „strudel“ pochádza z nemeckého slova „strudel“, čo znamená „vír“, čo môže na prípravu cesta štrúdle, ktoré súvisí so žemľovkou.
- V Maďarsku je známa pod názvom „rétes“, čo je podobný dezert využívajúci lístkové cesto a rôzne plnky vrátane jabĺk a tvarohu. Niektorí tvrdia, že maďarská verzia mohla ovplyvniť vznik jablkovo-tvarohovej žemľovky.
- V niektorých židovských komunitách sa používalo cesto z matzovej múky (matzah meal) a varené jablká, čo by sa dalo vnímať ako predchodca jablkovo-tvarohovej žemľovky.
Celkovo však, pôvod žemľovky je stále predmetom diskusií a existuje mnoho rôznych príbehov o tom, ako tento lahodný dezert vznikol. Jej rozšírenie a popularita sa postupom času rozšírila do rôznych krajín a kultúr, a každá z nich má svoje vlastné variácie a recepty na prípravu.
Máme pre vás recept aj na jablkovú štrúdľu alebo jablkové muffiny. Ak obľubujete sladký obed, zhrnuli sme pre vás 10 najobľúbenejších receptov na palacinky.
Ingrediencie
- 6 – 8 ks rožky,
- 1 kg nastrúhané jablká,
- 500 g tvaroh,
- 2 ks žĺtka,
- 1 ks vanilkový cukor,
- 1 ks škoricový cukor,
- roztopené maslo,
- 2 PL práškový cukor,
- hrozienka,
- trochu mlieka
Postup receptu
1
V miske si vymiešame tvaroh, 2 žĺtka, vanilkový cukor, 2 PL práškového cukru a hrozienka.
2 Nakrájame si rožky na kolieska, my sme spotrebovali 8 rožkov. Vymastíme maslom plech, rozložíme naň nakrájané rožky a pokvapkáme ich mliekom.
3
Na vrstvu z rožkov teraz uložíme nastrúhané jablká (je potrebné ich ošúpať). Jablká na plechu posypeme škoricovým cukrom, približne rovnomerne.
4Na vrstvu jabĺk dáme teraz tvarohovú vrstvu.
5
Na tvarohovú vrstvu znovu naukladáme kolieska z rožkov, ktoré zas pokvapkáme mliekom. Na rožky dáme znova vrstvu jabĺk a za tým vrstvu tvarohu.
6
Na tvarohovú vrstvu dáme znova kolieska z rožkov a polejeme ich roztopeným maslom.
7
Nakoniec už len pečieme a pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180°C asi 15 – 20 minút, kým nebudú mať rožky tmavšiu farbu. Žemľovka je hotová a podávame ju ešte teplú a posypanú práškovým cukrom.
Vyskúšajte napríklad aj skvelý ryžový nákyp podľa portálu Ženy v meste. Skúste aj tento náš recept na tvarohové guľky.