Rýchla tekvicová polievka bez mlieka len z pár surovín. Túto polievku nemusíte ani zahusťovať, keďže má skvelú konzistenciu aj bez toho. Recept starej mamy vás prenesie späť do detských čias. Navyše, ak mlieko nemôžete, táto polievka je ako stvorená pre vás. Tekvicová polievka bez mlieka podľa portálu Chutné recepty.
Tekvicová polievka bez mlieka
Ľudia, ktorí nemôžu mlieko alebo laktózu, to častokrát majú náročné, čo sa týka výberu jedla. Mnoho receptov na polievky obsahuje mlieko alebo smotanu, najmä tie krémové. My sme si pre vás pripravili variant krémovej tekvicovej polievky bez mlieka, ktorá chutí výborne a neobsahuje ani štipku laktózy. Jej príprava je extra rýchla a veľmi jednoduchá. Tekvicová polievka bez mlieka je skvelá voľba na obed, ale aj večeru.
Hokkaido tekvica je populárnou voľbou pre polievky, pretože jej hustá oranžová dužina má bohatú chuť a je plná vitamínov, minerálov a vlákniny. Ak chcete vytvoriť krémovú textúru bez mlieka, môžete použiť rastlinné alternatívy, ako sú zemiaky, kokosové mlieko alebo sójový jogurt. Tieto prísady pridávajú krémovosť bez potreby použitia mlieka. My sme v recepte nepoužili žiadnu z týchto prísad, avšak ak ich máte radi, pokojne ich môžete zakomponovať do receptu.
Pre hlbšiu a komplexnejšiu chuť môžete použiť korenie a bylinky, ako je kari, kurkuma, škorica, zázvor, čerstvé bylinky alebo čilli. Tieto prísady pridajú do polievky hlbokú chuť korenia alebo osviežujúce chute. Okrem tekvice môžete do polievky pridať ďalšiu zeleninu, ako je mrkva, zeler, zemiaky alebo paradajky. Toto pridáva chuťovú rozmanitosť a zvyšuje výživnú hodnotu pokrmu. Tekvicová polievka bez mlieka je preto skvelý nápad.
Tekvice
Tekvice sú nízko-kalorickou potravinou, bohatou na vlákninu, vitamíny (najmä vitamín A, C a E), minerály (vrátane draslíka a železa) a antioxidanty. Vitamín A je dôležitý pre zrak, imunitný systém a zdravú pokožku. Vďaka svojmu obsahu antioxidantov, vitamínov a vlákniny môžu tekvice prispievať k zdraviu srdca tým, že pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu a krvného tlaku. Tiež môžu posilňovať imunitný systém.
Existuje viac než 800 druhov tekvíc. Medzi najznámejšie patria hokkaido, muškátová, maslová tekvica a ďalšie. Každý druh má svoju vlastnú farbu, tvar a chuťové vlastnosti. Aj keď sa často považujú za zeleninu, botanicky sú tekvice ovocím, konkrétne druhom baya, a sú súčasťou väčšej rodiny, ktorá zahŕňa aj uhorky a melóny.
Tekvice sú jednou z najstarších pestovaných plodín a sú už stáročia súčasťou ľudskej stravy. V minulosti sa pestovali nielen ako potrava, ale aj na výrobu nádob, hudobných nástrojov a iných predmetov. Okrem dužiny sa dajú využiť aj semienka a kvety tekvice. Semienka sú bohatým zdrojom živín, ako sú proteíny, zdravé tuky a minerály. Kvety sa často používajú v kulinárstve na prípravu pokrmov.
Mnoho kultúr na celom svete využíva tekvicu počas rôznych festivalov. Napríklad halloweenské vyrezávanie tekvíc je tradičným sviatkom v Spojených štátoch. Tekvice sa dajú pestovať v rôznych podnebných podmienkach. Sú veľmi výnimočné v tom, že ich veľkosť môže byť prekvapujúca a môžu rásť do obrovských rozmerov.
Tekvica je vynikajúcim príkladom potraviny, ktorú je možné využiť takmer celú. Napríklad zo šupiek sa dajú pripraviť čipsy, semienka sa môžu variť alebo pražiť a z dužiny sa dajú pripraviť polievky, prívarky a koláče.
Pripravte si z tekvice tiež tekvicový prívarok, pečenú tekvicu, hokkaido polievku so zázvorom alebo hokkaido krémovú polievku. Avšak, teraz je na rade tekvicová polievka bez mlieka, pustime sa do varenia! Tu je recept aj na kyslú tekvicovú polievku či kyslú Hokkaido polievku a tu je zase tradičná ostrokyslá polievka.
Ingrediencie
- 1 ks tekvica hokkaido,
- 1 ks cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- čierne korenie podľa chuti,
- 1 ČL soľ,
- 1 dcl olej,
- hrsť tekvicových semienok
Postup receptu
1 Príprava – Tekvicu umyjeme a lyžicou vydlabeme jej semienka a dužinu. Následne ju nakrájame na kocky. Hokkaido sa nešúpe, takže máme o starosť menej. Taktiež si nakrájame cibuľu nadrobno a pripravíme si aj tekvicové semienka, ktoré opražíme na suchej panvici.
2Opraženie – Na oleji speníme cibuľu a pridáme k nej aj tekvicu nakrájanú na kocky. Okoreníme to mletým čiernym korením, soľou a môžete pridať aj trošku kurkumy. Pridáme tiež prelisované strúčiky cesnaku a zalejeme to všetko vodou. Varíme až do zmäknutia tekvice, čo trvá asi 15 – 20 minút.
3
Rozmixujeme – Keď je tekvica mäkká, polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. V prípade potreby ešte polievku dochutíme alebo dolejeme vodu, ak je príliš hustá. Takto necháme prevrieť.
4
Servírovanie – Tekvicová polievka bez mlieka je hotová a môžeme ju začať servírovať. V tanieri ju ozdobíme tekvicovými semienkami, poprípade pórom. Hodia sa do nej aj krutóny.
Tekvicová polievka bez mlieka je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj kyslú hokkaido polievku z webu Ženy v meste.
Videorecept