Rýchly recept na mrkvový perkelt so syrom, ktorý predstavuje zdravú voľbu na ľahký obed alebo večeru. Toto jedlo je plné vitamínov a navyše skvelo chutí, kombinácia mrkvy a syra je prekvapivo výborná. Vyskúšajte obľúbený recept na mrkvový perkelt z portálu Chutné recepty.
Mrkvový perkelt
Snažíte sa prísť na to, čo ľahké, zdravé a rýchle by ste si pripravili na obed? Ste tu správne, pretože máme pre vás recept na výborný mrkvový perkelt, ktorý je plný vitamínov a chuti. Toto jedlo si obľúbilo množstvo ľudí pre jeho chutnú kombináciu mrkvy a syra. Jeho príprava netrvá dlho a za necelých 25 minút budete mať na stole skvelý fit obed. Podávať ho môžeme s tvrdým syrom, vajíčkom na tvrdo alebo cestovinami podľa chuti. Je to na vás, poďme si ho spolu uvariť.
Okrem mrkvy sa v mrkvovom perkelte zvyčajne nachádzajú ďalšie základné ingrediencie ako cibuľa (ktorá sa spravidla spení na oleji alebo masle), múka (na zahustenie omáčky), koreniny ako mletá sladká paprika, soľ, čierne korenie a niekedy aj pikantná mletá červená paprika pre ostrejšiu chuť.
Okrem mrkvového perkeltu môžete pripraviť perkelt aj s inými druhmi zeleniny, ako sú zemiaky, karfiol alebo hrášok. Rovnako môžete experimentovať s rôznymi druhmi mäsa alebo dokonca rybou. Ak vás baví experimentovanie, neváhajte to vyskúšať.
Mrkvový perkelt môže byť zdravou voľbou, keďže mrkva je bohatá na vitamíny a vlákninu. Avšak, keďže je omáčka väčšinou zahustená múkou, môže byť vysoko-kalorická. My však v našom recepte nezahusťujeme omáčku, a teda v recepte nenájdete žiadnu múku. Vo výživovom pláne je dôležité dbať na vyvážené porcie a doplniť perkelt o ďalšie zdravé prílohy.
Recepty na perkelt môžu mať vo svojej krajine pôvodu hlboké kultúrne a rodinné základy. Rôzne domácnosti majú svoje vlastné tajomstvá na prípravu perkeltu, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu.
Benefity a zaujímavosti o mrkve
Mrkva je bohatá na vitamín A v podobe beta-karoténu, ktorý je dôležitý pre zdravie zraku, kože a imunitného systému. Obsahuje tiež vitamíny C, K, B6 a draslík. Beta-karotén, prírodný pigment v mrkve, je silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Beta-karotén sa mení na vitamín A v tele, čo je nevyhnutné pre zdravie očí. Pomáha udržiavať dobrý zrak, predchádza nočnej slepote a podporuje celkové zdravie očí.
Mrkva je tiež bohatá na vlákninu, ktorá podporuje správne trávenie, zlepšuje črevnú pohodu a udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi. Vitamín A a antioxidanty v mrkve môžu prispieť k zdravšej pokožke, podporiť hojenie rán a zlepšiť vzhľad pokožky. Obsah draslíka a vlákniny v mrkve môže pomôcť regulovať krvný tlak a znížiť riziko srdcových ochorení. Vitamín C a iné živiny v mrkve môžu posilniť imunitný systém a pomôcť v boji proti infekciám.
Okrem bežnej oranžovej farby existujú aj iné farby mrkvy, ako napríklad žltá, červená, fialová a biela. Tieto rôzne odrody majú rôzne chuťové profily a výživové hodnoty. Mrkva, ktorú poznáme dnes, sa vyvinula z divokej rastliny, ktorá mala pôvodne tenšie a horkastejšie korene. Bola pestovaná pre svoje listy, nie korene. Až neskôr ľudia selektívnym pestovaním získali väčšie a sladšie korene.
Mrkva bola používaná v rôznych kultúrach nielen ako potravina, ale aj na liečebné účely, napríklad pri ochoreniach tráviaceho systému a zrakových problémoch.
Počas druhej svetovej vojny sa v Maďarsku stala mrkva významnou súčasťou stravy, nakoľko iné potraviny boli obmedzené. Táto doba dala vznik aj „mrkvovému perkeltu“, keď sa vytvoril náhradný perkelt bez mäsa a s mrkvou.
Mrkva je nielen chutnou zeleninou, ale aj „skladiskom“ živín a histórie. Možno by vás prekvapilo, ako koľko toho môže ponúknuť.
Pripravte si s nami tiež krémovú mrkvovú polievku alebo mrkvový krém. Ak dostanete chuť na sladké, mrkvová bábovka s orechmi vás zaručene poteší. A tu je naša zemiaková haruľa. Vyskúšajte aj naše nápady ako zahustiť perkelt bez múky. Prípadne vyskúšajte aj náš recept na chrumkavé tofu.
Ingrediencie
- 1 ks cibuľa,
- 1 PL olivový olej,
- vlažná voda – podľa potreby,
- 2 ks mrkva strednej veľkosti,
- 1 PL sójová omáčka,
- 50 g tvrdý syr,
- mletá rasca – podľa chuti,
- mleté čierne korenie – podľa chuti,
- soľ – podľa chuti
Postup receptu: mrkvový perkelt
1 Očistíme mrkvu a cibuľu – Na prípravu mrkvového perkeltu budeme potrebovať naozaj iba pár ingrediencií. Očistíme mrkvy a nakrájame ich na kolieska. Mrkvu taktiež nakrájame buď na hrubšie pásiky alebo na kocky.
2Opražíme cibuľu s mrkvou – Na olivovom oleji osmažíme cibuľu dozlatista a pridáme k nej soľ, mleté čierne korenie, rascu a sójovú omáčku. Nakoniec k cibuli pridáme aj mrkvu.
3
Premiešame a podusíme – Všetko poriadne premiešame, posmažíme a nakoniec podlejeme vodou (asi 1,5 dl). Dusíme po pokrievkou 15 minút, kým sa odparí voda.
4
Servírujeme – Mrkvový perkelt máme po 15 minútach hotový a môže sa podávať. Servírovať ho môžeme so strúhaným syrom, vajíčkom na tvrdo alebo cestovinami podľa chuti. Prajeme vám dobrú chuť!
Mrkvový perkelt sa vám, veríme, podaril. Vyskúšajte aj recept na kurací perkelt z webu Ženy v meste.
Videorecept