Domáca tatárska omáčka podľa receptu webu Chutné recepty. Recepty na tatársku omáčku sa vedia pomerne dosť líšiť, takže niekedy je náročné nájsť ten, ktorý vám bude chutiť najviac. Náš recept už má svojich priaznivcom, pridajte si k nim a pripravte si domácu tatársku omáčku len z 5 ingrediencií.
Domáce tatárska omáčka
Jednoduchý recept, ktorý budete mať hotový veľmi rýchlo. Ak ste doposiaľ stále nenašli ten správny recept, podľa ktorého by vám tatárska omáčka chutila najviac, vyskúšajte ten náš. Svojich priaznivcov si už našiel a čoraz viac sa k nemu ľudia znova vracajú. Vyskúšajte si s nami pripraviť domácu tatársku omáčku.
Domáca tatárska omáčka je klasická studená omáčka, ktorá sa často podáva k morským plodovom, rybám, hranolkám a rôznym druhom mäsa. Klasická tatárska omáčka je zvyčajne pripravená z majonézy (často domácej), ktorá sa mieša s nakrájanými kyslými uhorkami, kaparami, cibuľou, pažítkou, horčicou, vajcom a ďalšími prísadami. Každý kuchár môže pridávať vlastné zložky na základe svojich preferencií.
Okrem klasického receptu existuje mnoho variácií tatárskej omáčky. Niektorí ľudia pridávajú karí koreniny, čerstvú zeleninu ako paradajky alebo papriku, a dokonca aj rôzne druhy kyslých ovocí, ako sú citrusové plody, na pridanie štipky osvieženia.
Pretože obsahuje mnoho čerstvých zložiek, ako sú uhorky a bylinky, tatárska omáčka je najlepšia, keď sa pripravuje a konzumuje čerstvá. Skladovaním môže stratiť svoju šťavnatosť a chuť. Pre tých, ktorí nejedia vajcia, existujú recepty na vegetariánske a vegánske verzie tatárskej omáčky, kde sa vajcia nahradzujú inými náhradami.
Tatársku omáčku nájdete aj v našich tradičných receptoch na zemiakový šalát. Pripraviť si s ňou viete aj vajíčkový šalát, pridať ju môžete aj na langoše a hodí sa aj k vyprážanému syru, domácim zemiakovým alebo batátovým hranolkám. Pripraviť si s nami môžete aj domáci kečup alebo domácu majonézu.
Zaujímavosti
Názov „tatárska omáčka“ pochádza z francúzskeho výrazu „sauce tartare,“ ktorý sa zasa odvíja od spojenia s „Tatars“ alebo „Tartars.“ Tatarské kmeňové skupiny boli tradične spájané s Mongolskom a mali povestnú prax konzumovať surové mäso. Táto omáčka sa spojila s ich spôsobom stravovania.
Tatárska omáčka sa pôvodne skladala iba z kapár, cibule a byliniek zmiešaných s omáčkou. Postupne sa však jej zloženie rozšírilo na to, čo poznáme dnes – majonéza, nakrájané uhorky, vajcia, horčica a ďalšie zložky.
Veľmi často je podávaná s morskými plodmi a rybami. Jej osviežujúca chuť a textúra dokážu vyvážiť bohatosť a slanosť morských jedál. V Spojených štátoch sa tatárska omáčka stala populárnym doplnkom ku grilovaným pokrmom, ako sú hranolky a hamburgery. Je to výsledok šírenia kultúrnych vplyvov a prispôsobenia sa miestnym preferenciám.
Každý kuchár má svoj vlastný prístup k príprave tatárskej omáčky. Niektorí môžu pridať korenie, citrusové šťavy alebo iné zložky na prispôsobenie chuti svojim preferenciám. Aj keď má tatárska omáčka svoju klasickú podobu, neexistuje pevné pravidlo, ako ju pripravovať. To poskytuje priestor pre kreativitu a experimentovanie s rôznymi kombináciami zložiek.
Pre tých, ktorí sa držia vegánskej stravy, existujú varianty tatárskej omáčky, kde sa vajcia a mliečne výrobky nahradzujú rastlinnými alternatívami.
Ingrediencie
- 1 ks cibuľa,
- 2 ks kyslá uhorka strednej veľkosti,
- 1 ČL horčica,
- 1 ks vajce,
- 2 dcl olej
Postup receptu
1 Základom tatárskej omáčky je majonéza, ktorú vyrobíme z 5 základných ingrediencií – zmiešame vajce s lyžičkou horčice, pridáme mleté čierne korenie a soľ. Mixérom to poriadne rozmixujeme a pomaly (po kvapkách) pridávame olej. Množstvo oleja prispôsobujeme želanej hustote.
2Do majonézy následne pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, uhorky a na zriedenie použijeme uhorkovú šťavu. Ručne to premiešame a necháme vychladiť.
3
Tatárska omáčka je týmto hotová. Ak si ju doladíte presne podľa svojej chuti, zamilujete si ju. Hodí sa skvele napríklad k domácim hranolkám, vyprážanému syru alebo karfiolu.
Na webe Ženy v meste nájdete overený recept na ten najlepší vyprážaný karfiol.
Videorecept