Najlepšie šťuchané zemiaky s maslom, ktoré sú jednoznačne najobľúbenejšou prílohou. Výborne sa hodia k rezňom, k soté, k mäsku na prírodno a rôznym ďalším jedlám. Recept na šťuchané zemiaky je naozaj jednoduchý a takisto aj ich príprava. Neváhajte a pripravte si ich s kuchyňou portálu Chutné recepty.
Šťuchané zemiaky s maslom
Rozmýšľate nad prílohou zo zemiakov? Máme pre vás skvelý tip, ktorý bude chutiť vám aj celej vašej rodine. Šťuchané zemiaky s maslom sú jednoznačne to pravé, či už ako príloha k nedeľnému obedu alebo k rýchlemu mäsku počas týždňa. Deti si na nich navyše môžu pochutiť aj s pohárom kyslého mlieka. Šťuchané zemiaky totiž zje aj ten najväčší výmyselník.
Šťuchané zemiaky sú obľúbeným pokrmom v strednej a východnej Európe. Majú bohatú históriu a sú tradičným pokrmom mnohých kultúr. Ich pôvod možno vystopovať až do 18. storočia v strednej a východnej Európe. Hlavnými zložkami šťuchaných zemiakov sú varené zemiaky, ktoré sa následne šťuchajú a miešajú s prísadami, ako sú cibuľa, kyslá smotana, soľ a korenie. Tradične (v niektorých kultúrach) sa do nich pridáva aj vajce a klobása alebo šunka.
Šťuchané zemiaky sú vynikajúcou možnosťou pre kreativitu v kuchyni. Môžete experimentovať s prísadami a vytvoriť vlastnú verziu receptu, ktorá bude vyhovovať vašim chuťovým preferenciám. Zemiaky sú navyše výborným zdrojom sacharidov, vlákniny, vitamínu C a draslíka. Avšak pridanie kyslej smotany môže zvýšiť obsah tuku a kalórií, takže je dôležité mať na pamäti mieru a zvoliť možnosti s nižším obsahom tuku, ak sa snažíte o zdravú stravu.
Ak cestujete do strednej alebo východnej Európy, určite by ste mali skúsiť miestne varianty šťuchaných zemiakov v každej krajine. Každá krajina má svoj vlastný jedinečný prístup k príprave tohto jedla.
K šťuchaným zemiakom sa skvele hodia napríklad pečené kuracie stehná v horčicovo-cesnakovej marináde, tekvicový prívarok, kuracie rezne v cestíčku so syrom alebo černohorský rezeň.
Prílohy zo zemiakov
S rastúcim záujmom o rôzne kuchynské experimenty a nové chute sa nám naskytuje možnosť objavovať tradičné jedlá v nových podobách. V tejto dobe sa zemiaky stávajú plátnom pre našu kulinársku kreativitu, pretože ich môžeme pripraviť do mnohých podôb a príloh. Dovoľte nám spolu objaviť niekoľko nápadov, ako tieto skromné korene pretvoriť na jedinečné gurmánske zážitky.
Samozrejme, existuje mnoho rôznych spôsobov, ako pripraviť zemiaky ako chutné prílohy. Tu je niekoľko tipov:
-
Zemiaková kaša: Zemiaková kaša je tradičná príloha, ktorá sa pripravuje varením zemiakov, ktoré sa potom roztlačia a zmiešajú s mliekom, maslom a korením. Môžete pridať aj syr alebo bylinky na zlepšenie chuti.
-
Hranolky: Hranolky sú asi jednou z najpopulárnejších príloh zo zemiakov. Stačí zemiaky nakrájať na prúžky, osoliť a opekať v rúre alebo na panvici. Môžete ich aj obaliť v troche oleja a korenín pre extra chuť. Z batátových zemiakov si tiež môžete pripraviť hranolky – batátové hranolky (kliknite).
-
Zemiakové placky: Zemiakové placky sú vynikajúcou voľbou ako príloha alebo samostatné jedlo. Zemiaky nastrúhajte, zmiešajte so strúhankou, vajcom, cibuľou a korením. Potom formujte placky a opražte ich na panvici.
-
Zemiakový šalát: Okrem šťuchaných zemiakov môžete pripraviť aj osviežujúci zemiakový šalát. Uvarené zemiaky nakrájajte na kocky a zmiešajte so zeleninou ako cibuľa, kyslé uhorky, paprika a bylinky. Pridajte majonézu, horčicu, osoľte a okoreňte.
-
Gratinované zemiaky: Zemiaky nakrájané na tenké plátky sa môžu zapiecť s vrstvami syra, smotany a byliniek. Toto gratinované zemiakové jedlo je vynikajúce ako príloha k mäsu alebo rybám.
-
Zemiakové halušky: Halušky sú tradičným slovenským pokrmom, pri ktorom sa zemiakové cesto krája na malé kúsky a následne varí. Halušky sa potom môžu servírovať s rôznymi omáčkami, syrom alebo opraženou cibuľou.
Tieto sú len niektoré z mnohých možností, ako môžete pripraviť zemiaky ako chutné a zaujímavé prílohy k rôznym hlavným jedlám. Samozrejme, že existuje ešte veľa možností, ako si zemiaky pripraviť a sčasti je to aj na vašej kreativite, pretože viete experimentovať a vytvárať rôzne prílohy. Alebo vyskúšajte recept na zemiakové placky.
Ingrediencie
- 12 ks zemiaky strednej veľkosti,
- 100 – 150 g čerstvé maslo (aj viac, podľa chuti),
- na dochutenie: soľ, drvená rasca (podľa chuti)
Postup receptu
1 Zemiaky očistíme, poriadne a dôkladne umyjeme a nakrájame ich na kocky. Pridáme ich do hrnca s vodou, ktorá by mala siahať 2 cm nad ich okraj. Okoreníme soľou a drvenou rascou. Následne ich varíme do mäkka, čo bude trvať asi 20 minút.
2Uvarené zemiaky scedíme a hneď k nim pridáme čerstvé maslo, kým sú ešte vriace. Necháme ich takto chvíľu pod pokrievkou, aby maslo zmäklo, keďže takto sa jednoduchšie šťuchajú.
3
Zemiaky si rozšťucháme podľa obľuby. Môžeme úplne dohladka, prípadne iba trošku, aby ostali aj kúsky zemiakov. Už to záleží na vás, ako vám šťuchané zemiaky najviac chutia. Maslo je však veľmi dôležité, ale vo všeobecnosti ho pridávame podľa chuti a druhu zemiakov.
4
Ak je to potrebné, šťuchané zemiaky ešte môžeme osoliť. Ideálne je ich hneď podávať, pretože vtedy chutia najlepšie. Sú skvelou prílohou k rôznym jedlám.
Tip na záver: Ak sa vám zvýšili šťuchané zemiaky a neviete čo s nimi, tak máme pre vás tip ako ich zúžitkovať. Domáce zemiakové lokše sú skvelý spôsob ako využiť nadbytočné zemiaky. Inšpirujte sa naším receptom.
Vyskúšajte si k zemiakom pripraviť bravčové karé s brokolicou z webu Ženy v meste. Alebo skúste náš recept na bylinkové maslo.
Videorecept