Čas prípravy: 35 minút
Čas varenia: 15 minút
Počet porcií: 2
 

Výborný a jednoduchý recept na makové šúľance, ktoré vás prenesú späť do detstva. Pripravené sú zo zemiakového cesta a neodolá im veru žiaden milovník sladkého. Hodia sa ako hlavné jedlo alebo ako sladká bodka za obedom. Deti sa ich nebudú vedieť nabažiť a nebudú jediní. Pripravte si s nami makové šúľance podľa receptu portálu Chutné recepty.

Makové šúľance

Tento variant zemiakových šúľancov na sladko je výborný a skvele sa hodia, ak už máte mäsa vyše hlavy. Pripraviť si ich môžete v podstate kedykoľvek, pretože vám na nich treba iba základné ingrediencie. Makové šúľance potešia nejedného milovníka maku či sladkého a v slovenskej kuchyni majú neodmysliteľné miesto. Pripravte si ich s nami podľa nášho podrobného foto-receptu.

Makové šúľance sú tradičným jedlom v niektorých krajinách, a to nielen vo veľkej časti Slovenska, ale aj v iných stredoeurópskych a východoeurópskych krajinách. Majú hlboké korene v kultúrach strednej Európy a východnej Európy. Boli súčasťou tradičnej kuchyne už po stáročia a v rôznych obmenách sa zachovali dodnes.

V niektorých kultúrach majú makové šúľance symbolický význam spojený so šťastím, plodnosťou alebo zdravím. Ich tvar a farba môžu evokovať rôzne významy pre rôzne skupiny ľudí. Recepty na makové šúľance môžu byť rôznorodé v závislosti od regiónu a kultúrnych vplyvov. Napríklad sa môžu líšiť v tvare, veľkosti, náplni, spôsobe servírovania a zdobenia.

V minulosti bola výroba makových šúľancov fyzicky náročnejšia a zahŕňala ručné valčekovanie cesta a ručné miešanie náplne. Dnes sa môže proces výroby zjednodušiť pomocou moderných kuchynských nástrojov. Makové šúľance sa často zdobia posypaním práškovým cukrom alebo mletým makom. Ich vzhľad a servírovanie môžu byť dôležitou súčasťou celkovej gastronomickej skúsenosti.

V niektorých kultúrach sa makové šúľance tradične pripravujú a konzumujú počas sviatočných období, ako sú Vianoce alebo Silvester. Sú dobrým príkladom toho, ako sa jedlo môže prenášať z generácie na generáciu a zohrávať úlohu v kultúrnej identite a dedičstve.

Chutiť vám určite budú aj domáce pirohy, slivkové gule alebo tvarohové gule s jahodami. Skúste aj zemiakové šúľance na slano

Mak

Mak je rastlina, ktorá má nielen dlhú históriu v tradičnej kuchyni, ale aj niekoľko zaujímavých výhod a využití v oblasti výživy, zdravia a iných odvetví. Mak je bohatý na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Obsahuje B-komplex vitamíny (napr. tiamín, riboflavín) a minerály ako vápnik, horčík, železo a zinok. Obsahuje tiež esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu tela, vrátane zdravého srdca a mozgu.

Vďaka svojmu obsahu vlákniny môže mak prispievať k správnemu tráveniu a zdravej činnosti čriev. Mak obsahuje aj  fytochemikálie, ktoré majú antioxidačné vlastnosti. Tieto látky môžu pomôcť ochraňovať bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.

Z ópiového maku (Papaver somniferum) sa získava ópium, z ktorého sa vyrába morfium a ďalšie analgetiká na liečbu bolesti. Tieto zlúčeniny majú dlhú históriu v medicíne. Makový olej sa zas používa v kozmetike kvôli svojim hydratačným a zjemňujúcim vlastnostiam. Je obsiahnutý v rôznych pleťových krémoch, olejoch a iných výrobkoch.

Mak má symbolický význam v rôznych kultúrach. V mnohých prípadoch je spojený so snom, spánkom alebo duševným stavom. Napríklad je známy ako symbol spánku v gréckej mytológii. Mak je dôležitou súčasťou tradičných jedál v rôznych kultúrach, ako sú napríklad makové šúľance, koláče, pečivo a ďalšie pokrmy.

S makom si môžete tiež pripraviť makové linecké koláčiky, naplniť ním parené buchty alebo upiecť makový závin (namiesto kakaa). 

Ingrediencie

Postup receptu

Príprava cesta – Najprv uvaríme zemiaky, ktoré je potrebné variť v šupke (pokojne aj deň vopred). Vychladnuté zemiaky ošúpeme a najemno ich nastrúhame. Následne k nim pridáme polohrubú múku, vajce a soľ. 

Príprava cesta. Foto - Denča

Vypracovanie cesta – Z tejto zmesi vypracujeme cesto, s ktorým sa dobre pracuje a nemalo by sa lepiť. Dáme si ho na pomúčenú dosku a nakrájame/šúľame ho na požadovaný tvar, ako komu vyhovuje.

Vypracovanie cesta. Foto - Denča

3

Varenie – V tomto kroku šúľance uvaríme v mierne osolenej vode a krátko po vhodení ich jemne zamiešame, aby sa neprilepili na dno. Keď sa šúľance vyplavia navrch, varíme ich ešte 5 minút. Potom ich scedíme a preložíme do misky. 

Varenie šúľancov. Foto - Denča

4Doladíme – Spražíme maslo, ktorým šúľance hneď polejeme. Prisypeme k nim mletý mak a práškový cukor. Šúľance si tiež môžete pripraviť s opraženou strúhankou alebo mletými orechmi. Teraz si však vychutnajte makové šúľance, dobrú chuť!

Podávame. Foto - Denča

Vyskúšajte napríklad aj recept na orechové šúľance podľa portálu Ženy v meste.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu