Zdravší zemiakový šalát
Zemiakový šalát s kupovanou majonézou vie byť pekná kalorická bomba. Ak si však pripravíte domácu majonézu a len z 3 surovín, šalát bude mať o niečo menej kalórií a tukov, čo ocenia všetci nadšenci zdravého stravovania. Zdravší zemiakový šalát je tým pádom ľahší a v kombinácii s rezňami vám až tak nezaťaží žalúdok. Vyskúšajte si spolu s nami pripraviť zdravší zemiakový šalát podľa nášho podrobného receptu.
Samotný recept na zdravší zemiakový šalát môže zahŕňať rôzne ingrediencie a prístupy, ktoré prispievajú k jeho zdravšiemu charakteru. Voliť zemiaky s nižším glykemickým indexom môže pomôcť udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Zemiaky s červenou alebo tmavou šupkou často obsahujú viac živín a vlákniny než iné druhy zemiakov. Použitie kombinácie rôznych odrôd zemiakov (napríklad biele, červené, sladké) môže pridať rôznorodosť farieb a chutí do šalátu, ako aj rôzne výživové prínosy.
Pre zvýšenie výživovej hodnoty môžete pridať do šalátu zdravé prílohy, ako sú bylinky (kôpor, petržlen), rôzne druhy zeleniny (cibuľa, zeler, paprika) a zdravé tuky (olivový olej, orechy, semiačka). Snažte sa obmedziť pridávanie soli do šalátu a majonézy. Namiesto toho môžete použiť bylinky, ktoré dodajú šalátu chuť a farbu.
Po zmiešaní ingrediencií nechajte šalát odpočívať v chladničke aspoň hodinu. To umožní, aby sa chute spojili a šalát bol chutnejší. Experimentujte s rôznymi prídavkami a zaujímavými kombináciami ingrediencií, aby bol zemiakový šalát zdravý, chutný a zábavný.
Pamätajte, že „zdravý“ má rôzne významy pre rôznych ľudí v závislosti od ich výživových potrieb a preferencií. Ideálne je kombinovať rôzne prístupy a ingrediencie, aby ste dosiahli šalát, ktorý vám bude chutiť a zároveň bude pre vás výživný.
Ak ste však verným milovníkom bežného šalátu, máme pre vás recept na ten najlepší zemiakový šalát. Prípadne skúste aj tento recept na zemiakový šalát s majonézou alebo zemiakový šalát s cviklou. K šalátu neodmysliteľne patrí aj klasický rezeň, ale za vyskúšanie stojí aj kurací rezeň v syrovom cestíčku či černohorský rezeň.
Tipy na zdravší rezeň
K zemiakovému šalátu sa nehodí nič tak dobre ako rezeň. Preto sme si pre vás pripravili niekoľko tipov, ako si pripraviť rezeň v zdravšej verzii a odľahčiť si tak žalúdok počas sviatkov, keďže je všetkého vtedy veľa. Tu sú tipy:
- Použi kvalitné mäso: Ak sa chystáte pripravovať rezne, zvoľte kvalitné mäso s nižším obsahom tuku. Môžete použiť kuracie, morčacie alebo bravčové mäso.
- Múka s celozrnnými zrnami: Namiesto bežnej bielej múky použite múku s celozrnnými zrnami. Tá obsahuje viac vlákniny a živín.
- Vajcia a strúhanka: Na obaľovanie rezňov môžete použiť vajcia a celozrnnú strúhanku namiesto bielej strúhanky. To dodá rezňom chrumkavú textúru a pridá nutričnú hodnotu.
- Zdravé koreniny: Použite bylinky a koreniny na ochutenie mäsa namiesto nadmerného použitia soli alebo mastných omáčok. Korenia môžu výrazne obohatiť chuť rezňov.
- Použite metódu pečenia alebo grilovania: Namiesto vyprážania v oleji môžete mäso piecť v rúre alebo grilovať. Týmto spôsobom minimalizujete použitie oleja a znížite kalorický obsah.
- Alternatívy pre mäso: Môžete experimentovať aj s rastlinnými alternatívami, ako sú rezeň z grilovaného tofu, seitanu alebo zeleniny. Tieto môžu byť bohaté na bielkoviny a vlákninu.
- Obmedzte použitie oleja: Ak sa rozhodnete rezeň vyprážať, použite na vyprážanie olivový olej alebo iný zdravší typ oleja. Prehrievanie oleja sa snažte minimalizovať.
Dôležité je zvoliť zdravšie suroviny a prístupy k príprave rezňa, ktoré budú vyhovovať vašim preferenciám a výživovým potrebám. Vyskúšajte aj náš recept na šošovicový šalát.
Ingrediencie
- 700 g zemiaky,
- 150 g mrazený hrášok,
- 5 ks mrkva strednej veľkosti,
- 3 PL dijónska horčica,
- 1 ČL citrónová šťava,
- 7 ks kyslé uhorky,
- 4 ks žĺtok,
- 60 ml olej,
- soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti
Postup receptu: zdravší zemiakový šalát
1
Príprava šalátu – Zemiaky a mrkvu umyjeme a dáme uvariť v šupke. Bude to trvať asi 20 – 25 minút, záleží to od veľkosti zeleniny. Vodu po uvarení zlejeme a zemiaky s mrkvou necháme vychladnúť. Tento krok môžete urobiť aj deň pred prípravou šalátu.
2 Čistenie zemiakov a mrkvy – Po vychladnutí zemiaky a mrkvu ošúpeme. Ak máte pretláčadlo na zemiaky, môžete ho použiť. Zemiaky je potrebné nakrájať na malé kocky.
3
Mrkva a uhorky – Ošúpeme aj mrkvu a tiež ju nakrájame nadrobno. Prípadne môžete použiť sterilizovanú zmes mrkvy a hrášku. Kyslé uhorky taktiež nakrájame na menšie kocky.
4Majonéza – Teraz si pripravíme domácu majonézu. Potrebovať budeme žĺtky, horčicu a 50/70/100 ml rastlinného za studena lisovaného oleja. Čím viac oleja, tým bude majonéza hustejšia. Dobre sa hodí aj olivový olej. Do zemiakového šalátu však môžete pridať aj redšiu majonézu.
5
Príprava majonézy – Ako prvé si vyšľaháme žĺtka s horčicou a čím dlhšie sa šľahá, tým krémovejšia majonéza bude. Maximálne však šľahajte 5 minút.
6
Pridávanie oleja – Po vyšľahaní do zmesi pomaličky pridáme olej za stáleho miešania. Neponáhľame sa, je veľmi dôležité prilievať olej po kvapkách alebo tenučkým prúdom. Majonéza je týmto hotová, jej hustota sa odráža od množstva oleja. Dochutíme ju už len soľou, čiernym korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
7
Zmiešanie – Nakrájané zemiaky, mrkvu, hrášok a uhorky dôkladne zmiešame s domácou majonézou. Podľa potreby šalát ešte dochutíme a sviatky sa môžu začať. Nech sa páči, zdravší zemiakový šalát:
Zdravší zemiakový šalát je hotový a my vám prajeme dobrú chuť. K šalátu sa bude výborne hodiť vyprážaná treska a jej recept nájdete na webe Dobrá kuchyňa. Skúste aj tento recept na cviklový šalát.