Americké zemiaky v šupke sú nielen chutný snack, ktorý je hotový za pol hodinku. Pozrite sa na fotorecept od Chutné recepty a pripravte si túto rýchlu prílohu či samostatnú pochúťku už dnes! Nech vám chutí!
Americké zemiaky v šupke
Dostali ste chuť na rýchly olovrant či skoršiu večeru, no skutočne sa vám nechce trčať v kuchyni? Americké zemiaky v šupke sú odpoveďou! Rýchle, chutné a jednoduché v rámci prípravy. Taktiež chutia skvele so syrom či maslom navrchu.
Okrem toho, ide o výživné jedlo, jednoduché na prípravu a ktoré viete použiť aj ako prílohu k mnohým jedlám.
Ak sa vám v minulosti už spiekli, nemusíte sa báť, že sa to stane znova. A už vôbec nie s podrobným fotopostupom na webe chutnerecepty.sk. Chybu naozaj nemáte kde spraviť!
Pečenie v šupke dáva zemiakom naviac niekoľko zaujímavých vlastností a výhod. Po prvé, americké zemiaky pečené v šupke sú výživné. Zemiaková šupka obsahuje veľa vlákniny a antioxidantov, ktoré môžu pomôcť zlepšiť zdravie tráviaceho traktu a bojovať proti voľným radikálom v tele.
Väčšina týchto živín sa nachádza práve v šupke, takže zemiaky upečené v šupke zachovávajú všetky tieto výhody.
Okrem toho sú pomerne jednoduché na prípravu. Stačí ich opláchnuť, osušiť a dať pečiť do rúry. A život vám nekomplikuje ošúpanie zemiakov. Všetci vieme, že ide časovo náročné a občas aj nepríjemné trávanie času v kuchyni.
Ďalšou výhodou takto upečených zemiakov je, že šupka pomáha udržiavať vlhkosť v zemiakoch a zabraňuje vysušeniu. To znamená, že zostávajú krehké, mäkké a voňavé.
Americké zemiaky pečené v šupke sú tiež veľmi univerzálne a môžete ich použiť ako prílohu k mnohým jedlám. Výborne chutia so zeleninou, mäsom alebo rybami, ale môžete ich tiež použiť ako základ pre rôzne náplne alebo ochutené maslové krémy.
História pečenia zemiakov v šupke
Začiatok pečenia zemiakov v šupke siaha až do predkolumbovských čias v Južnej Amerike, kde sa zemiaky už vtedy pestovali. Tam by sme zrejme mohli objaviť aj pôvod u nás dodnes populárneho označenia americké zemiaky.
Už Indiáni v Andách zistili, že zemiaky pečené v ohni sú veľmi chutné. Už oni zistili, že šupka zemiakov chráni mäkké vnútro pred vysušením.
V Anglicku boli zemiaky pečené v šupke známe už v 18. storočí a v 19. storočí sa stali populárnymi v Spojených štátoch a Kanade. Často by ste ich našli podávané v salónoch a reštauráciách ako zaujímavú prílohu.
Dnes sa stali zemiaky pečené v šupke populárnou pochúťkou a prílohou po celom svete. Viete ich využiť rovnako ako jednoduchý, ale chutný dezert, alebo ako už spomenutá príloha k mnohým rôznym druhom jedál, ako steaky, ryby, burgre alebo zelenina.
Americké zemiaky predstavujú zaujímavú a chutnú alternatívu k zemiakom ošúpaným. Vyskúšajte aj náš recept na podobný recept na pečené zemiaky, ak by ste si chceli porovnať postupy. Opäť však platí rýchla a jednoduchá príprava do pár minút!
A čo tak overený recept na tradičné francúzske zemiaky? Ten vám zase ponúka web Ženy v meste. Pripravte si k nim aj tradičné grécke tzatziki. Vyskúšajte aj recept na čevapčiči.
Tak hurá do varenia zemiakov!
Zemiaky pečené v šupke
Ingrediencie
(3 porcie)
- 5 ks väčšie zemiaky,
- 2 PL olej,
- 1 PL sladká mletá paprika,
- 1 PL kari,
- 1 ČL soľ
Postup prípravy na pečené americké zemiaky v šupke
1Začneme umytím zemiakov od všetkej nečistoty a hliny. Následne ich osušíme.
2Vysušené zemiaky nakrájame na kolieska cca 1cm hrubé a položíme na plech, ktorý predtým vystelieme papierom na pečenie. Zemiaky môžeme pokrájať aj na mesiačiky, ale takto pokrájané na kolieska sa lepšie prepečú a na väčšine kúskov zostane menšia šupka. Aspoň nám to vyhovuje viac.
3Do hrnčeka si dáme olej, korenie a soľ. Všetko spolu dôkladne premiešame a vzniknutou zmesou potrieme zemiaky.
4Americké zemiaky v šupke dáme piecť do predhriatej rúry na 200 °C, 35 minút. A je to všetko hotovo! Teraz je už len na vás či si americké zemiaky vychutnáte ako prílohu k mäsu alebo ako spomínaný snack so syrom či maslom. Dobrú chuť v každom prípade! Vyskúšajte aj náš recept na pečenú tekvicu v rúre.
Videorecept na americké zemiaky
Ďalšie recepty zo zemiakov