Príprava: 10 min.
Čas varenia vajec: 10 min.
Celkový čas: 20 min.
Počet porcií: 5
 

Avokádová pomazánka s vajíčkom je nielen chutná, ale aj výživná alternatíva k bežným pomazánkam. Avokádo je bohaté na zdravé tuky, vitamíny a minerály, ktoré podporujú zdravie srdca a dobrú funkciu mozgu.

Avokádová pomazánka s vajíčkom

V kombinácii s vajíčkom, ktoré je skvelým zdrojom bielkovín, vytvára ideálnu voľbu na výživné raňajky alebo rýchlu desiatu. Citrónová šťava dodáva pomazánke sviežosť, zatiaľ čo štipka čili môže príjemne oživiť chuť pre tých, ktorí obľubujú pikantnejšie jedlá. 

Tu je jednoduchý recept na avokádovú pomazánku s vajíčkom

Ingrediencie

(5 porcií)

  • 1 zrelé avokádo,
  • 2 vajíčka (natvrdo uvarené),
  • 1 lyžica citrónovej šťavy,
  • soľ a čierne korenie podľa chuti,
  • 1 lyžica olivového oleja (voliteľné),
  • štipka čili (podľa chuti pre výraznejšiu chuť),
  • nakrájaná petržlenová vňať alebo pažítka na ozdobu (voliteľné)

Postup receptu na avokádovú pomazánku s vajíčkom

1Varenie vajec: Začnite tým, že si vajcia uvaríte natvrdo (cca 10 minút), potom ich schlaďte a ošúpte.

2Príprava avokáda: Rozkrojte ho na dve polovice, odstráňte kôstku a dužinu vydlabte polievkovou lyžicou do misky. Rozpučte ho vidličkou do hladka alebo podľa preferencií – môžete ho nechať trochu hrubšie, ak máte radi takúto textúru.

3Vajíčka: Bielka nakrájajte na malé kocky a spoločne so žĺtkami ich pridajte k avokádu a rovnako popučte vydličkou.

4Finalizácia: Ak máte radi jemne pikantnú pomazánku, pridajte štipku čili, horčicu, alebo čokoľvek vhodné podľa chuti. Na ozdobu môžete pridať nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku.

5Podávanie: Avokádová pomazánka s vajíčkom chutí najlepšie natretá na čerstvý chlieb alebo pečivo, podávajte ju ako ľahký snack alebo raňajky.

Hotová avokádová pomazánka s vajíčkom. Foto - Michal Trško
Hotová avokádová pomazánka s vajíčkom. Foto – Michal Trško

Hotovo! Avokádová pomazánka s vajíčkom je ľahká na prípravu a zvládnete ju pripraviť za pár minút. Je vhodná nielen na každodenné jedlo, ale aj ako rýchle občerstvenie pre hostí.

Môžete ju podávať s čerstvým pečivom, chrumkavými krekrami alebo zeleninovými plátkami, čo ju robí univerzálnou a vhodnou na rôzne príležitosti. Kombinácia jemného avokáda a vajíčka vás zaručene zasýti a zároveň poteší skvelou chuťou.

Avokádová pomazánka, často známa ako guacamole, má dlhú a bohatú históriu, ktorá siaha až do starovekých civilizácií Strednej Ameriky. Pôvod tohto pokrmu pochádza od Aztékov, ktorí pestovali avokádo a vytvárali z neho jednoduchú pastu zmiešanú s vodou a niekedy s koreninami.

V aztéčtine sa tento pokrm nazýval „ahuacamolli“, čo znamená „avokádová omáčka“ (ahuacatl = avokádo, molli = omáčka). Aztékovia považovali avokádo za výživný zdroj zdravých tukov a používali ho v rôznych jedlách.

Keď Španieli prišli do Strednej Ameriky v 16. storočí, objavili guacamole a rýchlo ho priniesli do Európy, kde sa stalo populárnym medzi bohatšími vrstvami. V priebehu času sa základný recept na avokádovú pomazánku rozširoval a menil v závislosti od kultúrnych vplyvov a dostupných surovín. A tak vznikla aj avokádová pomazánka s vajíčkom.

Tradičný recept na guacamole zahŕňa okrem avokáda aj prísady ako limetkovú šťavu, soľ, koriander, cibuľu, paradajky a niekedy aj chilli papričky. Dnes sa avokádová pomazánka používa nielen ako dip na nachos alebo tortilly, ale aj ako zdravá nátierka na chlieb, toasty alebo bagety, a to v mnohých častiach sveta.

Videorecept

Aké avokádo je vhodné na prípravu pomazánky?

Na prípravu avokádovej pomazánky je ideálne zrelé avokádo typu Hass, ktoré má tmavozelenú až čiernu šupku a krémovú textúru vo vnútri. Zrelé avokádo by malo byť jemne mäkké na dotyk, ale nie príliš mäkké alebo kašovité. Ak chcete rýchlo overiť, či je avokádo zrelé, jemne ho stlačte – malo by mierne povoliť pod prstami.

Nezrelé avokádo je príliš tvrdé a ťažko sa roztiera, zatiaľ čo prezreté môže mať hnedé škvrny a horkú chuť. Ak kúpite avokádo, ktoré ešte nie je zrelé, môžete ho nechať dozrieť pri izbovej teplote na pár dní. Zrelosť sa dá urýchliť uložením avokáda do papierového vrecka spolu s jablkom alebo banánom. Avokádová pomazánka s vajíčkom chutí potom naozaj výborne.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu