Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 60 minút
Počet porcií: 15
 

Nenáročný recept na výborné babičkine orechové rožteky, ktoré sa hodia nielen na vianočný stôl. Toto najjednoduchšie vianočné pečivo vás poteší na duši, ale aj na jazyku. Recept na orechové rožteky zvládne aj každý začiatočník. Skúste recept portálu Chutné recepty a iný už neskúsite. 

Orechové rožteky

Vynikajúce vianočné pečivo, bez ktorého si už mnohí z nás nevedia Vianoce ani len predstaviť. Mleté vlašské orechy a vyšľahaný sneh z bielkov, presne toto je základom orechový rožtekov. K tomuto patrí aj cukor, ktorý nesmie chýbať v žiadnom vianočnom pečive. Recept na orechové rožteky je taký nenáročný, že vám bude stačiť iba zopár ingrediencií. Upečte si ich spolu s nami a už si ich budete piecť iba podľa tohto receptu. 

Orechové rožteky sú tradičné pečivo pochádzajúce z českej kuchyne, ktoré je obľúbené v mnohých krajinách strednej a východnej Európy. Rožteky majú dlhú históriu a sú považované za tradičné pečivo v českej kuchyni. Ich korene siahajú až do 19. storočia. Tradičné orechové rožteky sa pripravujú z cesta vyrobeného z bielkovej peny a mletých orechov. Toto cesto sa potom tvaruje do malých guľôčok, pričom každá guľôčka sa vytvaruje na rožtek, čo dáva pečivu charakteristický tvar. Po upečení sa rožteky obvykle posypú práškovým cukrom.

Existuje mnoho regionálnych a rodinných variácií orechových rožtekov. Niektoré recepty môžu obsahovať prídavky, ako sú iné mleté orechy, kakao alebo citrónová kôra, čo môže ovplyvniť chuť a textúru pečiva. V českej kultúre sú orechové rožteky často spojené s vianočnými sviatkami a tradične sa pečú počas adventu. Sú považované za symbol hojnosti a šťastia.

Orechové rožteky sa dajú dobre skladovať v uzavretom obale. Tradične sa pripravujú vopred a môžu vydržať niekoľko týždňov, čo je užitočné pri príprave vianočného pečiva. Rožteky sú tiež obľúbeným suvenírom v niektorých regiónoch a často sa predávajú na trhoch a festivaloch v tradičných drevených krabičkách alebo krabičkách zdobených ľudovými motívmi.

Orechové rožteky sú výborné pečivo s bohatou históriou a zaujímavými tradíciami. Okrem toho, že sú chutné, majú aj kultúrny a symbolický význam v českej kuchyni a kultúre.

S nami si môžete pripraviť aj veľa iných vianočných koláčov, ako napríklad kokosové rožky, medové trubičky v čokoláde, medovníky, linecké koláčiky, koka sušienky, medvedie labky, snehové pusinky či medové rezy a veľa iných. 

Orechy v dezertoch

Orechy sú populárnou prísadou v koláčoch a dezertoch z viacerých dôvodov. Tu je niekoľko výhod, ktoré prinášajú:

  1. Chuť a textúra: Orechy pridávajú do koláčov a dezertov bohatú chuť a zaujímavú textúru. Môžu byť mäkké alebo krémové, ako napríklad lieskové orechy, alebo krátke a chrumkavé, ako v prípade vlašských orechov. Táto rozmanitosť textúry a chuti pridáva do jedla zaujímavosť.

  2. Výživa: Orechy sú bohaté na rôzne živiny, vrátane zdravých tukov, bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Obsahujú tiež antioxidanty a môžu byť prospešné pre zdravie srdca.

  3. Zdroj energie: Vďaka svojmu obsahu tukov a kalórií sú orechy výborným zdrojom energie, čo môže prispieť k pocitu sýtosti a spokojnosti po zážitku z dezertu.

  4. Dodávajú nutričnú hodnotu: Pridávaním orechov do koláčov a dezertov môžete zvýšiť ich nutričnú hodnotu. Orechy dodávajú bielkoviny, vlákninu a zdravé tuky, čo môže pomôcť vyvážiť vysoký obsah cukru a kalórií v mnohých sladkých dobrotách.

  5. Zlepšujú konzistenciu: Orechy môžu pomôcť zlepšiť konzistenciu koláčov a dezertov tým, že pridajú hustotu alebo chrumkavosť. Napríklad mandle alebo lieskové orechy môžu byť použité na vytvorenie chrumkavých posýpok na vrchu koláčov.

  6. Kombinácia s inými prísadami: Orechy dobre spolupracujú s ďalšími prísadami, ako sú ovocie, čokoláda, karamel alebo škoricové korenie, čo vytvára komplexné a zaujímavé chute.

Všetky tieto výhody robia orechy obľúbenou prísadou v mnohých sladkých pokrmoch. Je však dôležité pamätať na to, že orechy majú vysoký obsah kalórií, takže ich množstvo by malo byť konzumované s mierou ako súčasť vyváženej stravy.

Upečte si s nami napríklad aj mrkvovú bábovku s orechmi, orechové košíčky Izidor, orechový koláč s lekvárom alebo slivkovo-orechovú baklavu. Alebo aj orechovo vanilkové rožky, Skúste aj recept na grilážky.

Ingrediencie

  • 3 ks bielka,
  • 200 g kryštálový cukor,
  • 300 g mleté vlašské orechy,
  • ďalšie mleté vlašské orechy na obaľovanie (asi 50 g)

Postup receptu

1

Ako prvé si pomelieme orechy na drobno. 

Pomelieme orechy. Foto - Slávka

2Vyšľaháme si z bielkov tuhý sneh, ku ktorému sme postupne pridávali aj cukor. 

Vyšľaháme sneh. Foto - Slávka

3

K vyšľahanému snehu nakoniec primiešame aj mleté orechy, z čoho nám vznikne tuhšia masa. 

Vymiešame. Foto - Slávka

4

Z tejto masy následne vytvarujeme menšie guľky, ktoré obalíme v mletých orechoch. Z týchto guliek urobíme malé orechové rožteky, ktorý položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. 

Vytvarujeme. Foto - Slávka

5

Orechové rožteky pečieme pri teplote 100°C asi hodinu. Postupne ich kontrolujeme. Nakoniec vyberieme, necháme vychladnúť a už len vychutnávame. 

Pečieme. Foto - Slávka

Hotovo! Veríme, že sa vám orechové rožteky podarili. Skúste aj recept portálu Najlepšie koláče na výborné mäkké medovníky. A tu je zase náš recept na  linecké cesto od babičky.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu