Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút
Počet porcií: 15
 
Asi ani neexituje väčšia klasika ako jablčník. Dokonalé spojenie vláčneho a chrumkavého cesta a jedného z najtradičnejších druhov ovocia: jabĺk. Odporúčame vám postupovať podľa nášho overeného foto-receptu na jablčník, určite si pochutíte nielen vy, ale aj celá rodina.

Jablčník od babky 

Jablčník. Jemne dochutený vanilkovým cukrom a tiež škoricou; každému sa už isto vynára spomienka na známu chuť z detstva. Mnohé babičky pripravovali tento známy dezert podľa svojho receptu a rokmi sa ho snažili zdokonaľovať. Chcete si niečo také skúsiť? Máme pre vás recept na tento tradičný koláč, ktorý milujú všetci. 

Klasický jablčník sa skladá z krehkého cesta na základe múky, masla, cukru a vajec. Je plnený tenkými rezanými kúskami jabĺk, ktoré sú obyčajne dochutené škoricou a cukrom, avšak u nás sa najčastejšie používajú nastrúhanú jablká ako plnka. 

Existuje mnoho variantov koláča jablčník, ktoré sa líšia v základnom ceste, spôsobe prípravy plnky a dochutení. Niektoré recepty používajú maslové cesto, iné používajú „drobenkové“ cesto alebo listkové cesto. 

Zároveň predstavuje jablčník vynikajúci spôsob, ako využiť čerstvé a sezónne jablká. Mnoho odrôd jabĺk je ideálnych na pečenie, pretože ich sladkosť a šťavnatosť prispievajú k chutnému výsledku. Najmä počas jesene máme toľko jabĺk, že sa ich nevieme zbaviť a jablkové koláče sa pečú o sto-šesť. 

Jablčník sa často podáva s prílohami, ako je zmrzlina, šľahačka alebo vanilková omáčka. Tieto prílohy dopĺňajú sladkú chuť a dodávajú koláču ešte viac lahodnosti a v prípade zmrzliny aj osvieženie. Jablčník je teda skvelý spôsob, ako si vychutnať sezónne (ale aj mimo-sezónne) jablká a vytvoriť sladký dezert pre rodinu a priateľov.

Jablká a zdravie

Všetci vieme, že ovocie a zelenina by sa mali konzumovať pravidelne a je to veru pravda. Mať vyvážený jedálniček je to najlepšie, čo pre svoje telo okrem pohybu môžeme urobiť. Jablka sú vynikajúcou voľbou pre zaradenie do nášho jedálnička z viacerých dôvodov.

Sú bohaté na živiny, vrátane vitamínov (A, C), vlákniny, antioxidantov a minerálov ako draslík. Poskytujú nám dôležité živiny na udržanie zdravia a správnu funkciu organizmu. Okrem toho sú významným zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Vláknina pomáha udržiavať zdravú tráviacu sústavu, podporuje reguláciu hladiny cukru v krvi a prispieva k pocitu sýtosti.

Jablká obsahujú antioxidanty, ako je vitamín C a polyfenoly, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred voľnými radikálmi a znižujú riziko vzniku niektorých chorôb, ako sú srdcovocievne ochorenia a niektoré typy rakoviny. Navyše obsahujú aj veľa vody, čo pomáha udržiavať telo hydratované. Toto je dôležité pre správnu funkciu orgánov, pokožky a všeobecné zdravie.

Vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny jablká môžu pomáhať znížiť hladinu cholesterolu v krvi a zlepšiť zdravie srdca. Taktiež majú vysoký obsah vlákniny a vodu, čo z nich robí výbornú voľbu pre zdravé nasýtenie organizmu a kontrolu telesnej hmotnosti.

Je dôležité v rámci vyváženej stravy zahrnúť rôznorodé ovocie a zeleninu, vrátane jabĺk, aby sme mali prospech z ich výživových hodnôt a zdravotných prínosov.

A ak sa vám počas pečenia zvýšia nejaké jablká, máme pre vás niekoľko tipov ako ich využiť. Luxusné jablkové rezy so šľahačkou či jablková štrúdľa z lístkového cesta sú vždy skvelý nápad. Deťom pripravte aj jablkovú presnidávku. Tu je aj náš recept na domáce wafle. Skúste aj náš recept na vaječný likér.

Ingrediencie

  • 0,5 kg hladká múka,
  • 250 g Hera alebo maslo,
  • 2 ks vajcia,
  • 200 g práškový cukor,
  • 1 ks kypriaci prášok,
  • 1 ks vanilínový cukor,
  • 1,5 kg nastrúhané jablká,
  • cukor podľa chuti (asi 70 g),
  • 1/2 ČL škorica,
  • 2 PL olej

Postup receptu

Zmiešame si suché prísady: múku, práškový aj vanilkový cukor a prášok do pečiva.

Zmiešame suché suroviny. Foto - Slávka

2Pridáme vajíčka a maslo. Všetko dôkladne premiešame.

Všetko vymiešame. Foto - Slávka

3

Cesto rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme na veľkosť plechu, ktorý si natrieme olejom a vysypeme trochou múky. 

Cesto rozvaľkáme. Foto - Slávka

4

Spodnú vrstvu cesta vyložíme na plech, nastrúhame na ňu jablká, ocukríme podľa chuti, posypeme škoricou.

Pridáme jablká. Foto - Slávka

5

Pridáme vrchnú vrstvu cesta a pečieme na 180 stupňov asi pol hodinu. Na záver si ho môžete posypať práškovým cukrom. 

Pečieme. Foto - Slávka

Jablčník je hotový, nech sa páči. Vyskúšajte sa inšpirovať aj článkom z portálu Ženy v meste, v ktorom vám predstavia 10 jednoduchých tipov na jablkový koláč. 

Videorecept

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu