Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 40 minút
Počet porcií: 2
 

Výborné bravčové na mrkve s cestovinou je skvelý tip nielen na obed, ale aj na večeru. Deťom toto jedlo obzvlášť chutí a pochutia si na ňom aj tí veľkí. Skúste náš recept na ľahký a zdravý obed, ktorý nie je náročný na prípravu. Recept portálu Chutné recepty si obľúbite. 

Bravčové na mrkve

Výborný recept na bravčové na mrkve stojí za vyskúšanie, pretože je veľmi jednoduchý, ale čo je dôležitejšie, je veľmi chutný. Deťom ho môžete pripraviť s rôznymi druhmi cestovín, ktoré sa tak dobre hodia k tomuto jedlu. Ak obľubujete aj inú koreňovú zeleninu, pokojne ju zakomponujte do omáčky, nič tým nepokazíte, práve naopak. Okrem cestovín sa k bravčovému na mrkve skvele hodí aj dusená ryža alebo tarhoňa, vyskúšajte.

Bravčové na mrkve predstavuje výnimočné jedlo, ktoré kombinuje lahodnú chuť bravčového mäsa s výživnou hodnotou mrkvy. Nutrične bohaté bravčové mäso poskytuje esenciálne bielkoviny, vitamíny B, železo, zinok a selén, čo je nevyhnutné pre rast a opravu buniek. Na druhej strane, mrkva pridáva do jedla vitamín A pre podporu zraku a imunitného systému, vitamín K a vlákninu, ktorá prospieva tráviacemu systému.

Jedinečnosť bravčového na mrkve spočíva aj v tom, že môžete experimentovať s rôznymi spôsobmi prípravy. Či už sa rozhodnete mäso grilovať, dusiť, piecť alebo variť, vždy môžete dosiahnuť výnimočnú chuťovú harmóniu. Mrkva môže byť prítomná v rôznych formách – nakrájaná, nastrúhaná, dusená alebo dokonca v mixovaných omáčkach, čo pridáva jedlu zaujímavú textúru a chuť.

Okrem výhod pre zdravie a chuťový zážitok, bravčové na mrkve má aj kulinársku tradíciu. Rôzne kuchyne sveta sa inspirujú týmto jedlom, pridávajúc vlastné špeciálne ingrediencie a techniky prípravy. Variabilita prísad je tiež kľúčovým faktorom – pridávaním ďalších zelenín, bylín a korenia môžete prispieť k vytvoreniu jedinečného jedla, ktoré vyhovuje vašim chuťovým preferenciám.

Bravčové na mrkve tak nie je len recept na jedlo, ale aj skvelý spôsob, ako spojiť bohatú chuť bravčového mäsa s výživnou hodnotou mrkvy, vytvárajúc tak vyvážený a lahodný zážitok pre chuťové poháriky.

Mrkva v omáčkach

Mrkva je vhodnou ingredienciou do omáčok, ako napríklad do ragú, z niekoľkých dôvodov:

  1. Prispeje k sladkej chuti: Mrkva obsahuje prírodné cukry, ktoré sa uvoľňujú počas dusenia alebo varenia. Toto pridáva jemnú sladkú chuť omáčke, ktorá môže vyvažovať kyseliny a horkosti z ostatných ingrediencií.

  2. Textúra a konzistencia: Keď sa mrkva dusí alebo varí v omáčke, mäkne a pridáva hustotu a konzistenciu omáčke. Tým sa zvyšuje plnosť jedla.

  3. Farba a vzhľad: Mrkva môže pridať príjemnú oranžovú farbu do omáčok, čo nielen zlepšuje vizuálny dojem jedla, ale tiež indikuje prítomnosť vitamínov a antioxidantov.

  4. Výživná hodnota: Mrkva je bohatá na vitamín A, ktorý je dôležitý pre zrak, a obsahuje aj ďalšie vitamíny a minerály. Prítomnosť mrkvy tak pridáva do omáčky aj výživné hodnoty.

  5. Neutralizácia kyseliny: Ak je omáčka príliš kyslá, pridanie mrkvy môže pomôcť neutralizovať kyslé tóny a dosiahnuť vyváženejšiu chuť.

  6. Aromatický príspevok: Mrkva má vlastnú charakteristickú arómu, ktorá môže prispieť k bohatšiemu aromatickému profilu omáčky.

Celkovo je pridanie mrkvy do omáčok praktické a zmysluplné rozhodnutie, ktoré nielen zlepšuje chuť a textúru, ale aj pridáva výživnú hodnotu a estetický dojem do jedla.

Pripravte si s nami aj hovädzie či bravčové ragú, bravčové soté so zeleninou, dusené bravčové s hlivou ustricovou, mrkvový perkelt alebo kuracie prsia na mrkve

Ingrediencie

  • 300 g bravčové mäso (pliecko, stehno alebo karé),
  • 3 ks mrkva,
  • 1 ks cibuľa,
  • 2 PL olej,
  • 1 ČL mletá červená paprika,
  • mleté čierne korenie, soľ – podľa chuti

Postup receptu

1Bravčové mäso (pliecko, stehno) nakrájame na kocky, rovnako aj mrkvu a cibuľu.

Pripravíme ingrediencie. Foto - Denča

2

Na oleji do zlatista osmažíme nakrájanú cibuľu s celou rascou. Pridáme mäso (v recepte je použité pliecko), restujeme, kým sa zatiahne a začne púšťať šťavu. Pridáme mleté čierne korenie, papriku a soľ. Podlejeme vodou a dusíme cca 20 minút.

Opečieme cibuľu a mäso. Foto - Denča

3

Keď je mäso polomäkké, pridáme nakrájanú mrkvu, ak je potrebné prilejeme vodu a ďalej varíme, kým všetko zmäkne. Na zjemnenie môžeme po odstavení zo sporáka primiešať lyžičku masla.

Pridáme mrkvu. Foto - Denča

4

K bravčovému mäsu s mrkvou sa výborne hodia cestoviny, tarhoňa alebo aj varené zemiaky.

Podávame. Foto - Denča

Veríme, že vám bude bravčové na mrkve chutiť, dobrú chuť. Skvele chutí aj s prílohou – kuskus s hráškom.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu