Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 80 minút
Počet porcií: 6
 

Bravčový guláš bez zápražky. Chcete niekoho, alebo aj seba potešiť nejakým poriadnym jedlom a nie ste príliš skúsená kuchárka či kuchár?

Máme pre vás tip na skvelý bravčový guláš bez zápražky, ktorý nikto nepokazí. Je jednoduchý, ale tak dobrý, že určite zožnete veľký úspech. Vychutnajte si guláš, ktorý nepotrebuje zahustiť zápražkou a je vynikajúci aj bez toho.

Bravčový guláš

Prišiel víkend a vy neviete, čo uvariť? Máme pre vás recept, ktorý je nenáročný a príprava je rýchla. Nemusíte robiť zápražku, pretože aj bez nej bude guláš chutiť výborne. Bravčový guláš poteší na obed aj tých náročnejších. 

Bravčový guláš je obľúbeným jedlom v mnohých kuchyniach, a to z dobrého dôvodu. Má bohatú a hlbokú chuť, ktorá je výsledkom dlhého pomalého varenia mäsa spolu s korením a zeleninou. Guláš sa často dochucuje sladkou paprikou, ktorá mu dodáva charakteristickú chuť a farbu.

Bravčové mäso, používané v guláši, má tendenciu sa po dlhom varení rozpadnúť na vlákna. To znamená, že mäso je mimoriadne mäkké a šťavnaté. Keď sa skombinuje so zvyškom polievky, vzniká skvelá a chutná textúra.

Okrem toho obsahuje bravčové mäso bielkoviny, vitamíny (vrátane vitamínu B12 a niacínu) a minerály ako železo a zinok. Tieto živiny sú dôležité pre správnu funkciu organizmu.

Bravčový guláš ponúka veľkú variabilitu v príprave. Môžete pridávať rôzne druhy zeleniny, byliniek a korenín podľa svojich preferencií. Môžete ho servírovať s chlebom, najlepšie čerstvým chrumkavým, alebo iným pečivom či knedľou. Avšak zasýti tak či tak. 

Guláš so zemiakmi je súčasťou tradičnej kuchyne mnohých krajín, ako napríklad Maďarska, Českej republiky a Slovenska. Jeho príprava a konzumácia môže byť spätá s kultúrnymi tradíciami a rodinnými oslavami, čo pridáva na jeho hodnote a zážitku. Jeho varenie sa často spája s letom a rodinnými stretnutiami. Ak si ho viete uvariť vonku kotlíku, má to ešte lepšiu atmosféru. 

Ak máte radi bohatú chuť bravčového mäsa a príjemnú kombináciu korenín a zeleniny, potom je bravčový guláš pre vás určite dobrou voľbou.

História guláša 

Pôvod slova „guláš“ pravdepodobne pochádza z maďarského výrazu „gulyás“, čo znamená „pastier“. Títo pastieri boli často považovaní za tvorcov guláša, keďže používali svoj dobytok na prípravu jedla. Guláš sa stal súčasťou maďarskej kultúry a vďaka rozšíreniu maďarského kráľovstva sa postupne rozšíril aj do okolitých krajín.

V priebehu času sa prispôsoboval miestnym chutiam a ingredienciám. V rôznych krajinách a regiónoch sa objavili rôzne varianty guláša. Napríklad v Českej republike a na Slovensku sa pripravuje „sviečková na smotane“, ktorá je variáciou guláša s pridanou smotanou a zeleninou.

Guláš je však dodnes veľmi obľúbeným jedlom nielen pre jeho chuť, ale najmä pre to, že dokáže naozaj zasýtiť nejedného hladoša. 

Odporúčame vám k nemu vyskúšať aj domáci chrumkavý chlieb. Okrem iného rozhodne vyskúšajte aj iné recepty, ako napríklad kotlíkový guláš, držkovú polievku, alebo maďarský guláš s knedľou. Vyskúšajte aj naše nápady ako zahustiť guláš. Tu je zase Vianočná kapustnica s udeným mäsom a klobásou.

Tak hurá do varenia!

Ingrediencie

  • 1 kg bravčové mäso,
  • 3 ks väčšia cibuľa,
  • 2 PL tuk (odporúčame br. masť kvôli lepšej chuti),
  • 1,5 PL mletá paprika (pokojne aj viac, kto má rád), 
  • 1 ČL soľ, 
  • korenie podľa chuti,
  • 1 ČL majoránka,
  • 5 strúčikov cesnaku,
  • masox (bujón),

Postup prípravy: bravčový guláš

1Nachystáme cibuľu a osmažíme – Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemno. Dáme ju smažiť na masti do hrnca. 

Bravčový guláš začneme pripravovať. Nachystáme cibuľu a osmažíme. Foto - Kristýna

2Pridáme papriku – Až cibuľa bude opečená dozlatista, zasypeme ju paprikou.

Pridáme papriku. Foto - Kristýna

3Mäso nakrájame a pridáme – Mäso nakrájame na kocky, pridáme k cibuli a orestujeme z každej strany cca 2 minúty. Mäso následne osolíme, okoreníme a pridáme rascu. 

Mäso nakrájame a pridáme. Foto - Kristýna

4Mäso dusíme – Mäso podlejeme trochou vody (150 ml), pridáme masox a necháme pod pokrievkou podusiť na miernom ohni cca 1 hodinu domäkka. 

Mäso dusíme. Foto - Kristýna

5Pridáme vodu a korenie – Keď bude mäso mäkké, prilejeme vodu cca 1,5 l, pridáme majorán a prelisovaný cesnak. 

Pridáme vodu a korenie. Foto - Kristýna

6

Bravčový guláš je hotový a podávame ho s cibuľou nakrájanou na kolieska alebo pásiky, a chlebom. Prípadne vyskúšajte aj recept na guláš so zemiakmi.

Bravčový guláš je hotový. Foto - Kristýna

Rovnako vám odporúčame skúsiť na obed aj cesnakovú polievku a šťavnaté francúzske zemiaky portálu ženyvmeste.sk. Výborne chutí aj naša kapustnica. A tu je náš recept na guláš.

Videorecept ako pripraviť guláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu