Pečené buchty s lekvárom sú tradičný recept ako od starej mamy. Na buchtách si pochutí skutočne každý člen vašej rodiny. Vyskúšajte si tieto skvelé koláče dnes pripraviť s nami aj vy podľa online portálu dobrakuchyna.sk. Veľa šťastia!
Pečené buchty
Tie najlepšie pečené buchty so slivkovým lekvárom podľa Dobrej kuchyne. Je to tradičný recept, ktorý určite stojí za vyskúšanie. Prevoňajte svoj domov vôňou detstva a potešte členov vašej rodiny výborným nedeľným dezertom.
Skúšali ste už iný recept na buchty a nedopadol podľa vašich predstáv? Potom nech sa páči, náš podrobný fotorecept inšpirovaný portálom Dobrá kuchyňa vás určite nesklame. Nech sa vám podaria!
Kto by nemiloval pečené buchty? Sladká pochúťka, domáce kysnuté koláče, ktoré chutí naozaj skvelo. A navyše nasledujúci postup receptu vám ukáže tipy, ako si ich jednoducho pripraviť aj doma.
Pečené buchty sú ideálne najmä vtedy, keď vašu rodinku prepadne chuť na sýty, no predovšetkým sladký obed. Je síce potrebné si vyhradiť čas na kysnutie, avšak výsledok vás určite milo prekvapí. Ale napokon sú to buchty. Všetci vieme, že výsledok stojí za tú námahu.
Okrem tohto tradičného receptu vám odporúčame aj vynikajúci jablčník, tentokrát podľa portálu Ženy v meste. Prípadne skúste recept na jablkové rezy so šľahačkou alebo overený recept na babkine šišky a tvarohové fánky. Podobne napríklad aj recept na parené buchty s lekvárom alebo kakaový závin.
Ingrediencie
(30 kusov)
Na kvások:
- 100 ml vlažného mlieka,
- 1/2 kocky čerstvého droždia,
- 1 PL kryštálového (trstinového) cukru
Kysnuté cesto:
- 250 g hladká (hladká špaldová) múka,
- 250 g polohrubá (polohrubá špaldová) múka,
- 150 ml mlieka,
- 1 dl oleja,
- 2 PL kryštálového (trstinového) cukru,
- 1 ks vanilínový cukor,
- 1/2 prášku do pečiva,
- 1 PL medu,
- 1/2 ČL soli
Náplň: 1 slivkový lekvár (440 g), prípadne iný obľúbený hustejší lekvár
Potretie buchiet: 100 g roztopeného masla
Posýpka: Práškový (pomletý trstinový) cukor
Postup receptu
1Najprv si urobíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru. Premiešame, aby sa droždie rozpustilo. Necháme na teplom mieste vzísť. Trvá to približne 5 minút.
2Do väčšej misky pripravíme suroviny na kysnuté cesto, múku preosejeme, aby sa prevzdušnila. A nakoniec prilejeme nakysnutý kvások. Ručne alebo mixérom vypracujeme hladké nelepivé cesto.
3Vymiesené kysnuté cesto posypeme múkou, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Trvá to približne hodinu až hodinu a pol. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
4Následne si rozpustíme maslo. Plech alebo misu na pečenie (30x40cm) potrieme hustejšou vrstvou masla. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5cm. Krájame štvorčeky cca 6x6cm. Na každý štvorček pridáme lekvár.
5Rohy štvorčeka spojíme spolu a stlačíme, aby sa buchta dobre uzavrela a lekvár pri pečení nevytiekol. Následne buchty ukladáme na vymastený plech zlepenou časťou dole, nie však blízko seba, lebo ešte narastú.
6Buchty potrieme roztopeným maslom a necháme podkysnúť 20 minút. Vkladáme do studenej rúry, ktorú si zapneme na 170 stupňov a pečieme 30-40 minút podľa potreby dozlatista. Následne teplé buchty potrieme zvyšným maslom. Potom, keď vychladnú, posypeme cukrom a prikryjeme utierkou, aby nevyschli.
Hotovo! A dobrú chuť celej vašej rodinke!
[…] a zeleninu spolu okoreníme, posolíme a podlejeme vodou. Pečieme v rúre na 250°C, až kým nám mäso nezmäkne. Trvá to cca 2-3 […]